Historia (Sweden)

SÅ ORSAKAR BAKTERIER SJUKDOM

1905

-

Innan den holländske vetenskaps­mannen Antonie van Leeuwenhoe­ks upptäckt av bakterier 1676, och den senare upptäckten av bakteriete­orin som visar att sjukdom kan orsakas av mikroorgan­ismer, lanserades en rad galna och vidskeplig­a förklaring­ar.

Främst bland dessa var tron på miasmateor­in, som gick ut på att dödliga sjukdomar som kolera, klamydia och digerdöden orsakades av spridninge­n av en dålig sorts luft. Det var i själva verket den rådande teorin när det gällde att förklara sjukdomar ända fram till 1800-talet. Efter nästan hundra års forskning av många vetenskaps­män, kunde tysken Robert Koch genom sitt arbete med tuberkulos slutgiltig­t bevisa att bakteriete­orin var korrekt – en bedrift som gav honom Nobelprise­t 1905. Koch utarbetade dessutom en uppsättnin­g regler för att kunna avgöra om en organism – exempelvis bakterier – orsakar sjukdom, och dessa kriterier används fortfarand­e i modern medicin.

I dag – tack vare upptäckten att vissa bakterier och virus kan orsaka infektions­sjukdomar och att de kan spridas genom miljömässi­ga faktorer som vatten, luft eller fysisk kontakt – har läkare en mycket bättre förståelse för hur man både förebygger och behandlar många sjukdomar.

 ??  ?? Upptäckten av bakterier hjälper oss att kontroller­a infektione­r.
Upptäckten av bakterier hjälper oss att kontroller­a infektione­r.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden