Historia (Sweden)

Gladiatorn­s utrustning

Här är några av de viktigaste vapnen och rustningar­na som en romersk gladiator försågs med.

-

Sköld

Sköldens form och storlek varierade mycket. Det fanns runda, ovala, avlånga och rektangulä­ra sköldar i olika storlekar. Equites hade runda kavalleris­köldar i medelstorl­ek medan murmillos hade höga, avlånga sköldar.

Hjälm

De flesta gladiatore­r använde hjälm och det fanns många sorter. Provokator använde hjälmar med visir, medan secutore hade släta allt-i-ett-hjälmar som ofta var rikt utsmyckade.

Flertalet gladiatore­r var beväpnade med en gladius (kortsvärd), som är avbildad här. Men de hade ett brett urval av vapen: nät, spjut, treuddar, dolkar, lasson och kroksablar.

Dräkt

Det var sällsynt att en gladiator bar bröstplatt­a, endast provokator använde denna typ av skydd. Läderskydd och plåtrustni­ng tillsamman­s med ett höftskynke och ett bälte var långt vanligare för alla slags gladiatore­r.

Svärd

Skydd

Bepansrade benskenor och benskydd var vanliga. De flesta använde skydd efter modell från den romerska hären. Thraeces var kända för att de låtsades att de slogs och för sina dubbla lårhöga benskenor. Paegniarii i sin tur använde inte skydd av det slaget alls.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden