Historia (Sweden)

Pyramider och gravkammar­e

-

I början begravdes faraoner och andra välbärgade personer i det gamla Egypten i mastabor. Det var platta, rätvinklig­a strukturer med sluttande sidor som skyddade graven mot rovdjur och gravplundr­are. Under den tredje dynastin fick arkitekten Imhotep idén att stapla flera mastabor på varandra för att skapa en hög byggnad i flera ”steg”. Dessa fungerade som en stor trappa som skulle ta den döda till himlen. Den första var Djosers trappstegs­pyramid som byggdes runt 2680 f.Kr.

Under de följande århundrade­na blev det vanligt att faraoner begravdes i pyramider och med tiden blev sidorna släta istället för stegindela­de. Kungar och drottninga­r tävlade om att bygga de högsta och mest storslagna monumenten. Det var dock dyrt. Det krävdes enorma mängder sten för att bygga dem, för att inte tala om arbetskraf­t. Pyramidern­a drabbades också av gravplundr­are. Under den sjunde dynastin blev det vanligare att begrava faraonerna i gravkammar­e som var inhuggna i berg.

 ??  ?? Den första egyptiska pyramiden byggdes av farao Djoser och är 60 meter hög.
Neftys
Hon var mor till Anubis och skyddade de döda och den härskande faraon.
Den första egyptiska pyramiden byggdes av farao Djoser och är 60 meter hög. Neftys Hon var mor till Anubis och skyddade de döda och den härskande faraon.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden