Historia (Sweden)

20 timmar av terror

-

Så förlöpte den ödesdigra dagen, timme för timme.

1

10.00 24 augusti, år 79 e.Kr.

I fyra dygn före själva utbrottet skedde små jordskalv i hela Pompeji. Det upplevde befolkning­en varje år, så de tänkte inte mer på det. Många samlades på torget (som kallades forum) – stadens politiska, religiösa och kommersiel­la centrum.

3

21.00

24 augusti

Det regnar varm aska och stora vulkaniska stenar över Pompeji som ligger i vindriktni­ng från vulkanen. Folk fångas i sina hus eftersom bråte blockerar dörrarna och taken kollapsar under vikten av aska och sten. Många kvävs av de vulkaniska gaserna.

2

13.00

24 augusti

Efter flera små explosione­r får Vesuvius ett utbrott som skickar ett moln av lava och aska över 20 km upp i himlen. Molnet skymmer solen så att staden försänks i mörker. Kraftiga skakningar får byggnader att rasa. Folk springer mot kusten för att rädda sina liv, men grov sjö gör det omöjligt att fly ut på havet.

4

00.00

25 augusti Askmolnet når sin maximala höjd på 30 km innan det kollapsar och skickar en pyroklasti­sk våg av varm gas och sten längs vulkanens nordvästra brant mot Herculaneu­m. Den ökar farten till 700 km/h och har en temperatur på upp till 400 °C. Vågen dödar omedelbart alla som kommer i kontakt med den.

5

6.00

25 augusti

I gryningen faller molnet ihop för sista gången, skickar en ny pyroklasti­sk våg mot Pompeji och dödar alla på sin väg. Innan utbrottet är över har Pompeji begravts under 5 meter vulkanisk materia medan Herculaneu­m har begravts under 20 meter.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden