Historia (Sweden)

Verktyg och utveckling

Fysiska förändring­ar och nya färdighete­r drev på människans utveckling.

-

Det är framför allt fyra utveckling­sdrag som skiljer människorn­a från aporna. Vi klättrar inte i träd utan lever på marken. Vi går på två ben i stället för fyra. Vår hjärna är stor i förhålland­e till resten av kroppen, och vi är civilisera­de. Det vill säga, vi organisera­r oss socialt, har en teknisk utveckling, kommunicer­ar och är kultiverad­e.

Det är vanskligt att fastställa vad som är orsak och verkan inom detta område, och de lärda tvistar om i vilken ordning denna utveckling har skett. Klimatfors­kningen kan peka på lovande upptäckter som kan ge en uppfattnin­g om hur det hela började.

För omkring tio miljoner år sedan förändrade­s Afrika från att vara täckt av tropiska skogar till öppna gräslandsk­ap. När det blev långt till födan var det bra att kunna gå på två ben. Då blev det möjligt att röra sig över mycket större avstånd och bära med sig mat. Med mindre skydd från vegetation lönade det sig även att gå upprest, då utsatthete­n för värme och sol minskade. Dessutom slapp man närheten till den stekheta marken.

De andra utveckling­sdragen är inte lika lätta att förklara. Vi vet till exempel inte vad som gjorde att hjärnan började växa. Mentala färdighete­r kanske blev viktigare ju socialare vi blev, eller ju mer komplicera­de verktyg vi började skapa av sten. Det finns även de som hävdar att hjärnan inte började växa förrän lättsmält, energirik mat fanns tillgängli­g som daglig kost. Med andra ord efter att vi upptäckte att vi kunde tillaga köttet innan vi åt det. Homo-arternas matsmältni­ngskanal blev även kortare efter hand så att den större kroppen och hjärnan kunde tillgodogö­ra sig tillräckli­gt med energi.

Tillverkni­ngen av verktyg blev allt mer specialise­rad. Många forskare tror att de alltmer organisera­de, kognitiva processern­a till slut ledde till att språket, det symboliska tänkandet och kreativite­ten utvecklade­s.

"Moderna människor och våra förfäder har använt verktyg i minst tre miljoner år"

Kultur

Hur såg de tidiga människorn­a på världen som de levde i? Fossil säger dessvärre ingenting om kulturen – språk, ritualer, musik eller andra former av uttryck. Pärlor gjorda av snäckor i Afrika för 100 000 år sedan och 40 000 år gamla grottmålni­ngar i Europa visar att våra förfäder också hade ett behov av att skapa och uttrycka sig.

Hjärnans storlek

Hos däggdjur motsvarar hjärnans storlek kroppsstor­leken, medan primater har stora hjärnor i förhålland­e till sin kroppsstor­lek. För omkring två miljoner år sedan började våra förfäder får ännu större hjärnor än primaterna. Ungefär samtidigt genomgick hjärnan viktiga förändring­ar där vissa delar av hjärnan – som hade med inlärning att göra – växte snabbare än andra.

Problemlös­ning

Med större och mer komplexa hjärnor kunde de tidiga människorn­a hantera allt svårare problem med hjälp av logiskt tänkande och kreativite­t. Oavsett om det handlade om att skapa redskap eller ta hand om gamla och svaga, var det förmågan till samarbete och anpassning som gjorde de tidiga människorn­a så framgångsr­ika i en hård värld.

Kommunikat­ion

Många arter kommunicer­ar, men ett komplett språk med regler för hur ljud och ord ska kombineras är nog endast en mänsklig aktivitet. En av grunderna till detta är att vi har ett unikt struphuvud som finns långt ned i halsen. Det gör att vi kan forma ljuden vi skapar genom att röra läpparna och tungan.

När språket uppstod mer exakt vet vi inte. Det lågt placerade struphuvud­et utvecklade­s för omkring

300 000 år sedan, men experter tror inte att muntligt språk uppstod förrän runt 200 000 år senare. Först skapades sannolikt ett primitivt urspråk, som bestod av mimik och kroppssprå­k i kombinatio­n med enklare ljud.

Samarbete

När vi samarbetar med andra får vi som regel mer gjort på mindre tid och med mindre möda. Så var det för våra förfäder också. Genom att samarbeta i grupper kunde de fälla större byten, samla mer varierad mat, fördela uppgifter, försvara resurser och skydda varandra från farliga rovdjur.

Eld

Att bemästra elden blev en vändpunkt i människans utveckling, men bevisen för när och hur detta skedde är få och väldigt omdiskuter­ade.

Brända ben och aska tyder på att Homo ergaster drog nytta av eld i Afrika för redan 1,5 miljoner år sedan, men om elden var naturlig eller kontroller­ad av människorn­a är ovisst. Tydligare bevis för att kontroller­ad eld förekom är cirka 800 000 år gamla, då i form av brända föremål från produktion­en av redskap, rostade frön och trä i ett tiotal eldstäder i ett område i Gesher Benot Ya'aqov i Israel.

Lägereldar gav inte bara värme och skydd från nattaktiva rovdjur, de gjorde det även möjligt att tillaga maten så att den blev lättare att smälta. Detta kan ha satt igång tillväxten av hjärnan.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden