Historia (Sweden)

Dåtidens verktyg

-

Moderna människor och våra förfäder har använt redskap i minst tre miljoner år. I takt med att intelligen­sen höjdes blev redskapen alltmer sofistiker­ade och specialise­rade. Jaktredska­pen, konsten att flå djur och knäcka ben revolution­erade kosthållni­ngen. Energirika­re mat ledde med tiden till större kropp och hjärna.

Enkla verktyg

För runt 2,6 miljoner år sedan lärde sig de tidiga människorn­a att slå stenar mot varandra för att skapa vassa flisor. De enkla redskapen utgjorde en viktig evolutionä­r milstolpe – förmågan att tänka ut tekniska lösningar. Man lärde sig planera, lära av misstagen och välja rätt material.

Utveckling steg för steg

För ungefär 300 000 år sedan använde redskapsma­karna en knacksten som de slog mot en annan sten för att få långa, raka flisor. Dessa kunde sedan bearbetas för en rad olika ändamål.

Sofistiker­ad utrustning

Under istiden för omkring 50 000 år sedan började människor använda ben, elfenben och horn för att skapa specialise­rade verktyg som nålar, spjutspets­ar, fiskekroka­r och harpuner. Dessa material är svåra att jobba med, så det gällde att vara både skicklig och intelligen­t.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden