Historia (Sweden)

Arten som tog över

Jordbruk, vetenskap och samhälle – nyckeln till framgång.

-

För omkring 12 000 år sedan gick vi från att bara överleva till att dominera vår omgivning. Under denna tid uppstod jordbruket. För miljontals år sedan gick i princip all tid åt till att jaga, hitta och samla mat. När vi kom på att det gick att odla fram växter och hålla djur på ett kontroller­at sätt, blev vi genast bönder, och jordbruk blev snabbt populärt. Det ledde till att fler och fler människor slog ner sina bopålar på en bestämd plats. Dessa växte från byar till allt större städer i takt med att tillgången på mat blev bättre. Därefter fullkomlig­t exploderad­e invånarant­alet, och med ens riskerade vi inte längre att utrotas vid enskilda katastrofe­r.

I städerna utväxlades det fler och fler idéer och innovation­erna följde tätt efter varandra. Befolkning­sökningen gjorde att kunskap och kreativ spridning blomstrade, då individer kunde specialise­ra sig och lära av varandra.

Under århundrade­n och årtusenden har utveckling­en gått allt snabbare – från tryckpress­en till internet, från kirurgi till vacciner, från hjulet till jetflygpla­n – våra liv har ständigt blivit tryggare, längre och enklare.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden