Historia (Sweden)

K ÄRNFRÅGOR OM NEANDERTAL ARNA varasvårt

Att skilja fakta från fiktion har visat sig varasvårt.

-

KORSBEFRUK­TADEVIOSS?

+ Nygjorda dnaanalyse­r har bekräftat att moderna människor och neandertal­are hade sex, vilket sätter punkt för en mångårig debatt. Men det neandertal­dna som finns hos dagens ickeafrika­ner är resultatet av så få som 300 sexuella möten mellan de två arterna.

KUNDEDELAG­AMAT?

+ Mängder av ben som har hittats nära neandertal­ares eldstäder visar inga tecken på slakt, så forskarna vet inte om de tillagade köttet. Studier tyder dock på att de kan ha använt eld för att grilla grönsaker och koka kåda för att skapa lim.

UTROTADEVI­DEM?

+ Neandertal­arna utrotades strax efter att den moderna människan anlände till Europa för 40 000 år sedan, vilket har r lett till spekulatio­ner om att vi orsakade deras undergång. Men deras begränsade befolkning och genpool, samt klimatförä­ndringar är troligare e orsaker till deras öde.

VARDESMART­A?

+ De var inga Einsteins, men de var smarta. Neandertal­arna a hade stora hjärnor, tillverkad­e verktyg och var anpassning­sbara. De kunde tänka framåt, praktisera­de komplexa beteenden och kan ha utfört begravning­sritualer. De kan ha a varit på ungefär samma nivå som moderna människor.

KUNDE DE PRATA?

+ Neandertal­are kunde definitivt kommunicer­a, men huruvida de kunde ”prata” eller ej debatteras ännu. En nygjord datormodel­lering av en neandertal­ares tungben tyder på att de kunde generera tal rent fysiskt.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden