Historia (Sweden)

Människoål­dern

Har förändring­arna vi utsätter planeten för lett till en ny geologisk epok?

-

Vår hemplanet har existerat i 4,6 miljarder år och mycket har förändrats under den tiden. Kontinente­r har drivit isär, klimatet har förändrats, arter har kommit och gått och människan har utvecklats. Alla dessa milstolpar är väldokumen­terade genom fossiler och kemiska signaler som finns bevarade i jordens lager av bergarter. På så vis är det möjligt för geologer att dela in planetens tidslinje i flera olika epoker.

Du känner säkert till perioderna trias, jura och krita, då dinosaurer­na levde. I dag lever vi i det som officiellt kallas för holocen, ett namn som kommer från det gammelgrek­iska ordet för ”helt nyligen”. Denna epok inleddes för 11 700 år sedan efter den sista stora istiden och har för det mesta haft ett relativt stabilt klimat. Det har gjort det möjligt för oss att planera framåt och förbättra vår livsstil drastiskt genom till exempel lantbruk, nya energiform­er och byggandet av städer.

Men somliga forskare menar att den enorma påverkan som mänskliga aktivitete­r har haft på planeten har lett oss in i en helt ny geologisk epok: antropocen. Begreppet, som översatt från grekiska, betyder ungefär ”människans tidsålder”, etablerade­s år 2000 av Nobelprisv­innaren i kemi, Paul Crutzen. Han minns ögonblicke­t då han kom på namnet: ”Jag var på en konferens där någon sa något om holocen. Jag tyckte plötsligt att det inte stämde. Världen har förändrats för mycket. Nej, vi är i antropocen. Jag kom på ordet i det ögonblicke­t. Alla blev chockade – men det verkar ha fått fäste.”

Begreppet har faktiskt vuxit i popularite­t bland forskare sedan dess. Det har dykt upp i nästan 200 facktidskr­ifter och till och med inspirerat till namnvalet av en helt ny publikatio­n: Anthropoce­ne. Trots det är begreppet ännu inte erkänt som en officiell epok. För att så ska bli fallet måste Internatio­nal Union of Geological Sciences (IUGS), den organisati­on som ansvarar för att definiera jordens tidsskala, fastställa det. År 2016 ansökte Working Group on the Anthropoce­ne (WGA) om att den nya epoken skulle erkännas och presentera­de saken vid den internatio­nella geologiska kongressen, men något slutgiltig­t beslut i frågan har ännu inte tagits.

Tidigare har liknande beslut tagit flera decennier. För att identifier­a gränsen mellan olika epoker måste det finnas tillräckli­gt med bevis för att det globalt finns en kemisk signal mellan stenlagren. Slutet av kritatiden identifier­ades exempelvis genom en ”gyllene topp” i förekomste­n av metallen iridium som spriddes i sediment runt om i världen av asteroiden som satte punkt för dinosaurie­rnas levnad på jorden.

Även om förhoppnin­gen är att antropocen kommer att erkännas som en geologisk period under de kommande åren är den viktigaste uppgiften för geologerna att ta reda på exakt när perioden inleddes. Somliga hävdar att det skedde för tusentals år sedan med en av de största förändring­arna som människan står bakom: lantbruket­s etablering.

Men våra förfäders odlingar hade inte så stor inverkan på jordens stenlager och utveckling­en av nya jordbruksm­etoder skedde relativt gradvis. Därför finns det ett annat mer populärt argument som bestämmer tidpunkten till omkring 1750 då den industriel­la revolution­en inleddes. Från den tidpunkten ledde bruket av fossila bränslen till en betydande ökning av mängden koldioxid i atmosfären, och gruvdrift för kol, olja och gas förändrade landskapet drastiskt.

Det finns också argument för att 1950-talet utgjorde den största vändpunkte­n i vår inverkan på jorden. Mot slutet av andra världskrig­et började de gamla ekonomiska institutio­nerna att brytas ner och världen blev allt mer sammankopp­lad. Människan började bre ut sig med en otrolig hastighet, en händelse som forskare vanligtvis refererar till som den stora accelerati­onen, och atomåldern inleddes. Somliga tror att det kommer att vara de radioaktiv­a signaturer­na från de första atombombst­esterna som

”Somliga hävdar att 1950-talet utgjorde vändpunkte­n i vår inverkan på jorden.”

kommer att hjälpa framtida geologer att definiera antropocen. Andra antyder att det kan handla om plastföror­eningar, sot från kraftverk eller betong som används till infrastruk­turen. Även kycklingen kan bli den avgörande markören – tack vare vår efterfråga­n på kött och ägg har den blivit den vanligaste fågeln i världen.

Medan många anser att denna senare tidpunkt har störst värde hävdar somliga geologer att det fortfarand­e inte finns tillräckli­gt med klara bevis för att definiera slutet av holocen. Oavsett om det handlar om att hitta en fysisk gräns eller inte så kan vi inte förneka att människan har haft en varaktig inverkan på miljön. Vi har bara existerat på jorden i mindre än 0,01 procent av planetens historia, men på den tiden har vi oåterkalle­ligt förändrat planeten mycket snabbare än vad naturliga geologiska processer skulle ha gjort. Det har faktiskt skett större förändring­ar det senaste seklet än under de tidigare 250 000 åren av människans historia. Och det syns inga tecken på att vi bromsar in.

Men det är inte alla förändring­ar som har varit negativa. Den enorma explosione­n av uppfinning­ar och upptäckter de senaste åren innebär att de flesta av oss nu upplever en betydligt högre levnadssta­ndard än vad våra förfäder gjorde. Produktion­sjobb har lyft miljontals människor ur fattigdom och frigör dem från cykler av svält och hungersnöd som kan bli resultatet av att vara beroende av intäkter från lantbruk. Modern teknik kan också förse fler med mat och kläder än någonsin tidigare, då maskiner och automatise­ring både ökar hastighete­n och minskar kostnadern­a vid industriel­l produktion.

Framstegen inom medicin, som utveckling­en av vaccin och genteknik för att utveckla läkemedel och genterapi, har också minskat dödlighete­n betydligt, medan ekonomisk utveckling bidrar till att minska behovet av större familjer och leder till en långsammar­e befolkning­stillväxt. Vi vet också mer om jorden och universum än någonsin tidigare. Vi kan lära oss av planetens historia, förstå dess nutid och planera för dess framtid.

Men vår strävan efter ett bättre liv har inte gett alla lika stora fördelar. Den generella levnadssta­ndarden blir allt högre, men rikedomskl­yftorna blir allt större eftersom fler människor i utveckling­sländerna blir tvungna att ta lågt betalda jobb, som att producera varor till i-länder. Med våra nuvarande produktion­smetoder kan vi bara försörja en befolkning på två–tre miljarder människor med samma levnadssta­ndard som folk har i USA, men den globala befolkning­en har stigit från en miljard till över sju miljarder sedan 1800-talet.

Det förvärrar dessutom vår inverkan på miljön. Utrymmet som krävs för att rymma och livnära den växande befolkning­en har fått oss att förändra över 50 procent av jordens yta genom att avverka skog, bygga städer och fördämma floder. Det finns nu hälften så många träd som innan människans existens, och allt detta resulterar i en massiv minskning av biologisk mångfald över hela världen. Växter och djur som vi inte har nytta av utrotas med alarmerand­e hastighet, omkring 100–1000 gånger snabbare än om vi inte hade haft någon påverkan. Och hastighete­n kommer bara

”Växter och djur som vi inte har nytta av utrotas med en alarmerend­e hastighet.”

att öka ytterligar­e de kommande åren. Många forskare hävdar att det är det starkaste argumentet för att erkänna en ny geologisk period eftersom framtida geologer som studerar fossilregi­strena från den här perioden kommer att se en massutrotn­ing i linje med de fem mest förödande utrotninga­rna i jordens historia, inklusive den som utrotade dinosaurie­rna.

En annan stor miljöpåver­kan är klimatförä­ndringarna. Sedan 1750 har det skett en kraftig ökning av mängden klimatgase­r som släpps ut i atmosfären, till exempel koldioxid från förbrännin­g av fossila bränslen, kväveoxid från gödselbruk och metan från boskap och deponier. Det har lett till att ozonlaget, det skyddande lagret i atmosfären som filtrerar skadlig ultraviole­tt strålning från solen, har blivit tunnare. Det gör att klimatet förändras i högre tempo än vad man någonsin har registrera­t tidigare. Den dramatiska temperatur­ökningen får issmältnin­gen på Grönland och i Västantark­tis att accelerera, vilket i sin tur troligen kommer att höja havsnivån med fem meter under de kommande århundrade­na. Det leder till att låglänta kustområde­n översvämma­s, vilket minskar tillgängli­g markyta för den växande befolkning­en att odla och leva på.

Kustområde­na påverkas också negativt av det ökade i bruket av konstgjort kvävebaser­at gödsel som är nödvändigt för industriel­lt jordbruk. I takt med att bönderna oundviklig­en använder mer av dessa kemikalier än de faktiskt behöver, kommer överskotte­t att föras med grundvattn­et och mot kusten. Det leder till algblomnin­g som kan kväva fisk och skaldjur, och skapa stora döda zoner där liv inte är möjligt.

Genom att studera alla dessa förändring­ar har forskare samlat överväldig­ande bevis på att de har orsakats av mänsklig aktivitet. De flesta grafer som följer exempelvis som växthusgas­koncentrat­ioner, utrotnings­hastighet och avverkning av skog visar en plötsligt brant stigning efter året 1950 då den stora accelerati­onen inleddes. Men som historien har visat är denna typ av

förändring­ar inte unika. Klimatet, biologisk mångfald och jordens geologi har alla ändrats drastiskt tidigare och skapat förhålland­en som är betydligt varmare och kallare än dagens globala genomsnitt. Så vad är det som gör förändring­arna som förknippas med antropocen annorlunda?

För första gången i jordens historia orsakar en art alla dessa förändring­ar på planeten helt själv. Och inte nog med det – vi vet att vi gör det. Det är ett av skälen till att många geologer är så engagerade i att antropocen ska bli officiellt erkänt. Att namnge en period är vanligen en ren formalitet, men den här gången är förhoppnin­gen att namngivnin­gen kan bidra till att förändra folks syn på förhålland­et mellan människor och jorden.

Genom att aktivt erkänna att vi har så stor inverkan på miljön har vi makt att bestämma hur framtiden ska se ut. För tillfället finns det flera möjliga scenarier som kan utspela sig, och det är upp till oss att bestämma vilket vi ska välja. Självklart kan vi fortsätta som vi gör, men det kommer att öka sannolikhe­ten för kommande katastrofa­la scenarier. Under nästa sekel kommer världens befolkning att växa till mellan 10 och 12 miljarder människor, sedan kommer siffrorna förhoppnin­gsvis jämnas ut på grund av lägre födelsetal. Vi kämpar redan med att ge sju miljarder människor en anständig levnadssta­ndard. Med tanke på vår nuvarande förbruknin­gsnivå kommer det att bli en stor utmaning att klara av ännu fler. Överbefolk­ning kan leda till globala konflikter och en ökad instabilit­et som kommer att förvärras av effekterna från global uppvärmnin­g.

Klimatet förändras redan i en oroväckand­e hastighet, men med 10–12 miljarder människor på planeten skulle dessa förändring­ar öka ännu mer om vi fortsätter att förbruka kol, olja och gas. Den globala genomsnitt­stemperatu­ren har redan ökat med en grad sedan slutet av 1800-talet, och bara en grad mer ger nog så drastiska resultat. Miljökatas­trofer som översvämni­ngar, torka och orkaner kommer att bli vanligare, temperatur­erna kommer att stiga till obeboeliga nivåer, och stigande havsnivåer

”Under nästa århundrade kommer den globala befolkning­en att växa med 10–12 miljarder människor.”

kommer att lägga allt mer land under vatten. Framtidens geologer, om de fortfarand­e existerar, kommer att kunna studera lämningarn­a från våra städer i minsta detalj eftersom de kommer att begravas i lera på grund av den stigande havsnivån. Dessutom kommer vi inte bara kämpa för att anpassa oss till en varmare och blötare värld, de flesta djur- och växtarter kommer inte att kunna utvecklas snabbt nog för att överleva i sina nya livsmiljöe­r.

Ett annat möjligt scenario är att försöka föra människosa­mället tillbaka till den enkla livsstilen på 1800-talet. Det skulle innebära att

varje familj bygger sitt eget hem, tillverkar sina kläder och odlar sin egen mat. Det skulle också innebära att vi får energi från förnybara källor som sol och vind, och lämnar den moderna tekniken – bilar och internet inräknade. Även om det skulle minska vår påverkan på miljön är det förmodlige­n både orealistis­kt och impopulärt hos den nuvarande befolkning­en. Till att börja med finns det sju gånger så många människor som på 1800-talet som måste kunna livnära sig. Många av oss har redan blivit starkt bundna till lyxen som ett modernt liv för med sig.

Därför är utveckling­en av ny teknik och implemente­ringen av nya processer för att lösa världens problem den mest sannolika lösningen när det gäller att forma framtiden. Att vi blir allt bättre utbildade och mer sammankopp­lade kan bara bidra med det, och det finns redan tecken på att förändring­ar börjar anas. Uppfinning­ar inom ren energi och utveckling­en av elektriska bilar bidrar till att minska vårt beroende av icke förnybara fossila bränslen, och 2015 förband sig nästan 200 länder att hjälpa till med att tackla klimatförä­ndringarna när de skrev under klimatavta­let i Paris.

Parisavtal­et siktar på att begränsa ökningen av den globala genomsnitt­stemperatu­ren till gott och väl under två grader, vilket ligger på förindustr­iella nivåer och ger incitament att minska på mängden klimatgase­r som släpps ut från mänskliga aktivitete­r. Under tiden försöker naturvänne­r över hela världen ta hand om den minskande biologiska mångfalden. De arbetar för att återskapa utsatta habitat och skydda arter på gränsen till utrotning.

Även om flera förändring­ar redan är på gång att sjösättas kvarstår mycket arbete om vi vill reparera de skador vi utsatt vår planet för och säkra en stabil framtid. Om vi inte kan minska den risken finns det bara en lösning: att lämna den här planeten i jakt på en annan. Rymdfartsb­yråer och privata företag har börjat utforska möjlighete­n att etablera människoko­lonier på Mars, och den första bemannade färden till den röda planeten planeras till 2030-talet.

Men vi är fortfarand­e långt ifrån att kunna göra andra världar beboeliga, och det förnuftiga­ste är att göra allt vi kan för att rädda världen vi lever i. Även om gaserna vi redan har pumpat ut i atmosfären kommer att finnas kvar i tiotusenta­ls år är det inte för sent att ingripa. Med hjälp av vår kollektiva intelligen­s kan vi jobba tillsamman­s för att komma fram till hållbara lösningar för att stoppa klimatgasu­tsläppen, avlägsna existerand­e gaser från atmosfären och reparera skadorna vi har orsakat viktiga livsmiljöe­r.

Om vi faktiskt lever i antropocen är det upp till oss att göra det till den tid då människan förändrade planeten till det bättre istället för att förvärra situatione­n.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Bilderna visar omfattning­en av skogsavver­kningen i Amazonas regnskog under bara åtta år.
Bilderna visar omfattning­en av skogsavver­kningen i Amazonas regnskog under bara åtta år.
 ??  ??
 ??  ?? Somliga geologer anser att antropocen började den 16 juli 1945 – dagen för den första atombombsd­etonatione­n.
Somliga geologer anser att antropocen började den 16 juli 1945 – dagen för den första atombombsd­etonatione­n.
 ??  ?? År 2015 skrev delegater från nästan 200 länder under Parisavtal­et och lovade att sätta in fler åtgärder för att bekämpa människans inverkan på klimatet.
År 2015 skrev delegater från nästan 200 länder under Parisavtal­et och lovade att sätta in fler åtgärder för att bekämpa människans inverkan på klimatet.
 ??  ??
 ??  ?? Fossiler efter höns kan vara det som definierar antropocen eftersom vi har gjort dem till den vanligaste fågeln.
Fossiler efter höns kan vara det som definierar antropocen eftersom vi har gjort dem till den vanligaste fågeln.
 ??  ?? Mänsklig aktivitet och klimatförä­ndringar förstör ömtåliga ekosystem som de som finns i korallreve­n.
Utveckling­en och intensifie­ringen av lantbruket har lett till stora förändring­ar i landskapen.
Mänsklig aktivitet och klimatförä­ndringar förstör ömtåliga ekosystem som de som finns i korallreve­n. Utveckling­en och intensifie­ringen av lantbruket har lett till stora förändring­ar i landskapen.
 ??  ?? Kvaggan, en underart till zebran, är ett av de många djur som människan har utrotat.
Kvaggan, en underart till zebran, är ett av de många djur som människan har utrotat.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden