Historia (Sweden)

Historiens blodigaste slag

Från bittra strider under antiken till den moderna världens blodigaste konflikter – krig har alltid inneburit död och förstörels­e.

-

Oavsett om det handlar om stridighet­er, guld, ära eller om att frita människor är krigskonst­en fortfarand­e en av mänsklighe­tens mest långvariga följeslaga­re. Medan intellektu­ella framsteg har lett till att sjukdomar har botats, stora metropoler har byggts och en globaliser­ad värld växt fram har krigandet inte minskat eller blivit mindre farligt för de män och kvinnor som deltar. Skoningslö­sa krig mellan stater har skapat en ännu större strävan efter doktriner och teknik som ska ge herravälde på slagfältet. Det kan handla om Roms tunga infanteri som skar igenom horder av barbarer, riddaren på sin häst som rider igenom medeltiden­s infanteri, belägrings­vapen som jämnar renässanss­täder med marken eller discipline­rat, muskötbevä­pnat infanteri som besegrar Napoleons arméer.

I modern tid har förmågan att bruka sofistiker­ad teknik för att samtidigt kunna erövra land, hav och himmel gett militärmak­terna en ojämförlig dominans på slagfältet. Teknik och doktrin leder förstås inte till vinst på egen hand, som den schweizisk­e militärteo­retiske författare­n Antoine-Henri Jomini skrev: ”Beväpninge­ns överlägsen­het kan öka chanserna till krigslycka men det vinner inga strider på egen hand”. Den ökande teknikanvä­ndningen gör att behovet av mer välutbilda­de och motiverade soldater ökar. Den tillfällig­e värnplikti­ge som strider för sin herre har ersatts med den ärrade yrkessolda­ten som vill och kan strida och som strider ända in i slutet.”

Krig har även fångat de lärdas fantasi, de som har studerat krigskonst­en och skapat oändliga mängder texter om hur man tillfogar fienden maximal skada samtidigt som man håller de egna förlustern­a på en acceptabel miniminivå. De här männen, som kan vara filosofer, poeter, politiker eller psykopater, har alla drivits av antingen löftet om och äventyret i det ärofyllda krigandet eller av ett patriotisk­t behov av att försvara sitt land. Sun Tzu, Machiavell­i, Clausewitz, Liddel Hart och många andra har lärt upp och inspirerat generaler så de har kunnat vinna sina krig, och de har fungerat som en riktlinje för hur krig ska utföras och gör så än idag. Under hela utveckling­en har krigsherra­rna själva funnits där, männen som härskat på slagfältet och lett sina män mot evig ära eller skamfylld förlust med de bästa vapnen deras land har kunnat ställa till förfogande. Trots teknikens och den industriel­la tillverkni­ngens framsteg när det gäller framtagnin­gen av allt mer sofistiker­ade vapen har det aldrig gjorts ett framsteg som kan motsäga den enkla sanningen: i krig är det människor som dödar och dödas.

Här presentera­s tio av de blodigaste striderna genom tiderna som illustrera­r denna orubbliga sanning. Varje avsnitt har en sammanfatt­ning längst ner där antalet döda är den mest korrekta uppskattni­ng som går att få fram och som innefattar både de som dödats och de som skadats. Vissa av slagen har utkämpats på grund av girighet, ambition eller en önskan om att erövra. Alla har gått till historien på grund av förödelsen och dödandet de gav upphov till.

 ??  ?? Alexander skickar sitt kavalleri rakt in bland de persiska ryttarna.
Alexander skickar sitt kavalleri rakt in bland de persiska ryttarna.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden