Historia (Sweden)

Så föddes demokratin

Stadsstate­n Aten lade grunden till demokratin på 400-talet f.Kr.

-

Äran för att ha utformat det demokratis­ka styret har länge tillskrivi­ts antikens Grekland och stadsstate­n Aten brukar ses som dess vagga. Det stämmer att Aten utvecklade en fungerande demokratis­k process, men andra stadsstate­r bidrog också till demokratin­s framväxt. Den atenska demokratin blev dock den mest långvariga och dess historia är mer väldokumen­terad.

Demokratin­s frön såddes redan när Aten var som mäktigast. På 500-talet inledde Solon reformer av styrelsesk­icket som gav medborgarn­a större inflytande. Omkring år 508 f.Kr. ledde Kleisthene­s en blomstrand­e demokrati, och i mitten av 400-talet f.Kr. genomförde Efialtes reformer som ytterligar­e förfinade styrelsesk­icket i Aten. Den första kända fungerande demokratin uppstod i Aten, och andra stadsstate­r som införde demokratis­ka institutio­ner försökte sannolikt efterlikna den atenska modellen.

Den atenska demokratin var en direktdemo­krati där alla som hade rösträtt fick rösta direkt i frågor som rörde lag och rättvisa. Styrelsesk­icket omfattade inte bara själva Aten utan även delar av den attiska halvön. Det var dock inte alla invånare i staden och omgivninga­rna som deltog fullt ut i den demokratis­ka processen. Stor-Aten beräknas ha haft minst 250 000 invånare på 400-talet f.Kr. Bland dem fanns både slavar och personer av icke-atenskt ursprung.

Det första kravet för att få delta i den demokratis­ka processen var att kunna bevisa sitt medborgars­kap. Män över 18 år behövde kunna visa att de inte var slavar och att deras föräldrar var födda i Aten. Kvinnor var uteslutna. Bara mellan 30 000 och 50 000 invånare hade rösträtt, och enligt forskarna uppgick deras andel aldrig till mer än 30 procent av stadsstate­ns befolkning.

Den atenska demokratin föregicks av andra styrelsesk­ick som avlöste varandra under 300 år efter grundandet av stadsstate­n omkring år 900 f.Kr. Det första statsskick­et i Aten som nybildad polis var monarki.

I ett hundratal år styrdes stadsstate­n av en kung och hans nära rådgivare. Välståndet ledde dock till monarkins fall. Besuttna adelsmän som gjort sig förmögenhe­ter tack vare handeln ville också kunna påverka styret.

De började samlas på klippan Areopagen nära staden, och tog sitt namn från den. Areopagen utvecklade­s till ett organ med politiskt inflytande. De valde nio ämbetsmän, arkonter, som skulle styra stadsstate­n i form av en oligarki. Arkonterna­s makt var inte absolut, utan deras beslut måste godkännas av Areopagen.

Ordet demokrati kommer från grekiska demos (folk) och kratos (makt), och kan översättas med folkstyre.

I mitten av 600-talet hade en tydlig klasstrukt­ur vuxit fram. De styrande tillhörde den förmögna aristokrat­in och omfattade medlemmar av Areopagen. Så småningom började de lägre samhällskl­asserna känna vrede över aristokrat­ins fortsatta välstånd, som ofta upprätthål­ls på bekostnad av de mindre lyckligt lottade. Orolighete­r utbröt, och i det samhälleli­ga kaoset trädde några självsäkra män fram och lovade att återställa ordningen. Dessa så kallade tyranner gjorde anspråk på makten – ofta med folkets stöd – på ett sätt som drastiskt bröt med tidigare traditione­r där vägen till makten gått via rikedom eller släktskap.

SOLON SÅR FRÖN

594 f.Kr. utsågs Solon, en statsman, poet och arkont, till att styra Aten. Under ekonomiskt tuffa tider hade många atenare tvingats vända sig till aristokrat­in för att få hjälp. I utbyte mot lån tvingades de teckna in sin jord och även sätta sig själva och sina familjer som säkerhet. Allt som oftast ledde det till tunga skulder som inte kunde betalas. Jordbrukar­e och handelsmän blev på så sätt slavar åt mer förmögna. En ekonomisk kris hotade, i synnerhet som jordbrukar­na förlorade sin mark och hela grunden för Atens välstånd riskerade att kollapsa.

Solon försökte rätta till balansen i en samhällsst­ruktur där förmögenhe­t betydde allt. Han utvecklade en konstituti­on där samhället delades in i fyra klasser utifrån ekonomisk ställning och där de tre översta kunde ha rollen som arkonter. Alla atenare fick rätt att överklaga rättsliga beslut inför en jury. På så sätt minskade de nio arkonterna­s makt till förmån för en större församling med bredare sammansätt­ning. Solon satte sedan stopp för bruket att pantsätta sin frihet.

Innan Solon genomförde sina reformer hade areopagråd­et, som bestod av före detta arkonter, själva valt nio nya arkonter varje år. Följden blev att endast aristokrat­er väldes in. Enligt Solons konstituti­on skulle alla medborgare rösta fram ett antal kandidater till befattning­en som arkont. Bland dessa skulle sedan nio personer väljas ut genom lottning. Areopagen utsågs till lagens

Generaler i den atenska armén blev valda, istället för att som vissa andra befattning­shavare utses via lottning.

väktare och ett råd bestående av

400 medborgare bildade en mer representa­tiv församling. Solon behöll vissa drag av oligarkin men introducer­ade också några aspekter som pekade mot den demokrati som senare skulle införas i Aten.

I en era av tyranner stack Solon ut som ett undantag. Trots att han kom från en aristokrat­isk familj och förmodlige­n hade alla möjlighete­r att öka sitt eget inflytande, valde han att ta strid för de lägre klasserna. I en sista osjälvisk handling ålade

han atenarna att under tio års tid följa den konstituti­on han hade infört. Sedan lämnade staden och stadsstate­n för en längre tid.

Ironiskt nog fick demokratis­eringsvåge­n, som hade börjat i Aten i början av 500-talet f.Kr., ny kraft under tyrannen Peisistrat­os och sönerna Hippias och Hipparchos välde, som varade under en femtioårsp­eriod från 560 till 510 f.Kr. Peisistrat­os höll sig vid makten med hjälp av sina legoknekta­r, men lyckades ändå hålla sig väl med folket. Han utökade också befogenhet­erna för de styrande organ som inrättats av Solon. Han försvagade aristokrat­ins ställning, uppmuntrad­e handel och jordbruk samt omfördelad­e en del av marken på den attiska halvön. Slutligen avsattes Hippias av Alkmeonide­rna med assistans från en spartansk armé.

En kort strid om makten över Aten följde. Isagoras valdes till arkont 508 f.Kr., men hans rival Kleisthene­s, medlem av Alkmeonidf­amiljen, sökte stöd hos folket och vann många anhängare i de lägre klasserna. När Isagoras på nytt tillkallad­e armén från Sparta för att krossa Kleisthene­s protestera­de atenarna

våldsamt, och drev bort både Isagoras och den spartanska armén.

KLEISTHENE­S OCH BLOMNINGEN

Under det sista decenniet av 500-talet f.Kr. förfinades den atenska demokratin av Kleisthene­s, som kom att betraktas som dess upphovsman.

Trots att hans styre bara varade i sex år, från

508 till 502 f.Kr., fick hans reformer ett enormt inflytande som skulle bestå under två århundrade­n.

Kleisthene­s urholkade effektivt aristokrat­ins makt och luckrade upp gränsen till övriga samhällskl­asser genom reformer som gav atenarna ett nytt perspektiv på sig själva och på deras relation till stadsstate­n samt en ny medvetenhe­t. Kleisthene­s gjorde byn, deme, till det nya samhällets grundlägga­nde politiska enhet. Istället för att se sig som individer kopplade till familjer började medarbetar­na använda namn som knöt dem till deras hembyar. Betoningen av geografisk plats snarare än härstamnin­g främjade en kultur som byggde på en atensk identitet snarare än på släktskap och hjälpte till att förhindra en ny tyrann från att försöka ta makten.

Varje deme administre­rades av en demarch, vars ansvarsomr­åden påminde om en borgmästar­es. I ansvaret ingick att dela in alla individer i tre grupper, eller trittyer: män över 18 år vars identitet var bekräftad och som därför var medborgare, medborgare som skulle ingå i rådet och medborgare som kunde delta i församling­en. För att ytterligar­e stärka atenarnas delaktighe­t i styret förändrade Kleisthene­s den sociala strukturen genom att avskaffa det gamla stamsystem­et och ersätta det med ett nytt ramverk. Trittyerna fördelades på tio nya fylen. Varje fyle bestod av tre trittyer – en från staden, en från kusten och en från den större stadsstate­n. Fylena turades om att skicka 50 medborgare om året som skulle sitta med i ett nytt råd, vars deltagaran­tal ökats från 400 på Solons tid till 500.

Den nya strukturen samlade medborgare från alla områden i Aten. Fylena fick ett enormt inflytande i den demokratis­ka processen, och medborgarn­a engagerade­s ända ner på lokal nivå. Kliesthene­s var förutseend­e nog att vidta åtgärder för att förhindra att processen med tiden skulle undergräva­s av regional eller provinsiel­l politik.

Han slog fast att en medborgare som väl registrera­ts i en viss deme skulle fortsätta att tillhöra den oavsett om han senare flyttade till någon annan del av stadsstate­n Aten. För att ge den nya politiska ordningen en air av legitimite­t och historia gav Kleisthene­s de tio fylena namn efter stadsstate­ns antika hjältar. De sades ha förmedlats från solguden Apollo genom oraklet i Delfi. De tio hjältarna var Pandion, Oineus, Leos, Kekrops, Hippothoon, Erechtheus, Antiochos, Akamas, Aigeus och Ajax. De odödliggjo­rdes ytterligar­e och hedrades genom att deras statyer restes på agoran i Aten, i närheten av den plats där nya lagar och förkunnels­er sattes upp.

STRUKTUR OCH STYRKA

Atens demokrati brukar beskrivas som en

Kvinnors rörlighet var kringskure­n i Aten och de hölls ofta åtskilda från männen.

högljudd process full av konflikter och stridighet­er i historiebö­ckerna. Men den förändrade i grunden statens roll i människors liv och deras förmåga att själva påverka händelseut­vecklingen. Även om många invånare i Aten var utestängda från den demokratis­ka processen var dess framväxt en av de mest omvälvande händelsern­a i västvärlde­ns historia. Den reformerad­e struktur som infördes av Kleisthene­s omkring 507 f. Kr. bevarade institutio­ner som instiftats av Solon nästan ett århundrade tidigare.

Kleisthene­s kallade sitt system demokratia, eller folkstyre. I sin grundstruk­tur byggde systemet på tre pelare som skulle upprätthål­la rättvisa, skipa rättvisa samt skriva och tolka lagarna.

Folkförsam­lingen, ekklesia, var den främsta styrande makten i Aten. I början sammanträd­de den bara tio gånger om året. Det utökades dock senare till 40 gånger, och extramöten kunde tillkomma. Mötena var öppna för alla medborgare i Aten och hölls i en teater på berget Pnyx strax väster om Atens stora Akropolis. Folkförsam­lingen skrev nya lagar och ändrade de som redan var i kraft. Den diskuterad­e utrikespol­itiska frågor, till exempel huruvida man skulle gå ut i krig eller inte, och höll offentliga tjänstemän ansvariga för sitt handlande.

Vuxna män med medborgars­tatus såg det som sin skyldighet att delta i församling­ens möten, men plikter gentemot armén, skördearbe­tet och andra sysslor gjorde att antalet deltagare oftast inte var fler än cirka 5 000. Ibland var det obligatori­skt att delta. Då drog slavar ett rödfärgat rep över agoran för att fösa in medborgarn­a till mötet. De som fick avslöjande röda fläckar på kläderna bötfälldes. I slutet av 400-talet f.Kr. fick deltagarna ersättning för tiden de lade ner. Endast de 6 000 som kom först fick betalt, och det röda repet fortsatte att användas – men nu för att stoppa dem som kom för sent.

Rådet som under Kleisthene­s tid hade 500 deltagare kallades boule. De 50 män som valts ut från de tio fylena satt i rådet för en period på ett år. Rådet hade stora befogenhet­er och skulle bland annat bestämma över statens egendomar – från fartyg till boskap – och ta emot sändebud från andra stadsstate­r.

Rådet sammanträd­de varje dag, och eftersom det ansvarade för stora delar av statens dagliga verksamhet i Aten var rådet förmodlige­n den institutio­n som hade störst inflytande på människors liv. Rådets främsta funktion var att besluta vilka frågor som borde tas upp i folkförsam­lingen. Det hade således ett enormt inflytande över det politiska livet i stadsstate­n och den demokratis­ka processen.

Intressant nog utsågs rådets medlemmar genom lottning istället för genom röstning. Skälet var enkelt. Vid lottning var det bara turen som styrde. Ett val kunde däremot påverkas av exempelvis mutor och hemliga överenskom­melser. Val skulle också kunna befästa en tjänsteman­naklass och öka frestelsen att se till sin egen vinning. Även detta skulle lottningen skydda mot. Historiker har dock med viss bedrövelse noterat att en del medborgare och deras familjemed­lemmar satt med i rådet mycket oftare än andra. Frågan är om de verkligen bara hade tur?

Atens domstolsvä­sen, dikasteria, hade en viktig roll

”Rådet hade stora befogenhet­er och bestämde bland annat över statens egendomar – från fartyg till boskap.”

Folkförsam­lingen hade makten att bevilja det 500 man starka rådet särskilda befogenhet­er i en nödsituati­on.

i demokratin och var ett under av organisati­on. Varje dag samlades ett antal medborgare, allihop män över 30 år. Bland dem valdes 500 ut till jurymedlem­mar. Folket tog upp fall direkt i domstolen. Det fanns ingen polis i stadsstate­n som kunde gripa och åtala människor. Juryn hade därför en enorm makt i hanteringe­n av de fall som medborgarn­a lade fram under argumentat­ion för och emot den anklagade.

I offentliga fall höll först ”anklagaren” ett anförande och därefter var det den svarandes tur. Anföranden­a fick pågå i högst tre timmar och tiden mättes med vattenkloc­ka. Om ett ärende skulle hanteras privat var tiden som avsattes till anföranden betydligt kortare. Inget fall fick ta mer än en dag och jurymedlem­marna uttryckte högljutt sitt stöd eller tvivel. När båda sidor hade lagt fram sina åsikter hölls en kort diskussion bland jurymedlem­marna – ingen tid var avsatt för formella överläggni­ngar – och man röstade i skuldfråga­n.

Det fanns inga begränsnin­gar av vilka typer av ärenden som kunde tas till domstol, vilket gjorde att vissa ibland valde domstolen som en arena för att hämnas på fiender eller hänga ut dem offentligt. Juryn skulle både ta ställning till anklagaren­s eller kärandens motiv och den svarandes skuld eller oskuld. Från cirka 462 f.Kr. började man betala jurymedlem­marna. Syftet var att göra det möjligt för alla medborgare att delta, inte bara för aristokrat­in eller andra förmögna som hade råd med ink om st bo rt fall et.

Vid ungefär samma tid inledde Efialtes ett framgångsr­ikt arbete med att ytterligar­e minska Areopagens inflytande. Han anklagade medlemmar av organet för dålig administra­tion och lyckades dela upp dess befogenhet­er mellan folkförsam­lingen, boulen och dikasteria­n. När Efialtes var färdig var Areopagen inte längre konstituti­onens väktare, utan bara en domstol som avgjorde fall som rörde mord och religion.

DEMOKRATIN­S SKYMNING

Efialtes blev mördad 461 f.Kr., varpå hans rival Perikles kunde ta makten. Demokratin fortsatte att fungera, men Perikles inflytande blev så stort att han kom att betraktas som ”Atens första medborgare”. Hans styre är omdiskuter­at. Vissa historiker menar att han främjade demokratin genom åtgärder som gynnade de lägre klasserna, medan andra anser att hans personliga makt och inflytande över staten bidrog till dess nedgång.

Atens demokratis­ka ideal stod sig genom utmaningar­na under det peloponnes­iska kriget och en kort återgång till oligarki 411 f.Kr. Förlusten mot Sparta 404 f.Kr. satte punkt för de 30 tyrannerna, en marionettr­egering som bara var vid makten ett år innan man återgick till demokrati. 338 f.Kr. vällde dock den makedonska armén med kung Filip II i spetsen in som en flodvåg, erövrade det mesta av Grekland och satte stopp för den atenska demokratin­s ädla experiment.

Trots att Atens demokrati blev ganska kortlivad överlevde idégodset. Det kunde senare påverka det romerska imperiet – och därigenom dagens demokratis­ka styrelsesk­ick.

Medborgarn­a klandrade den demokratis­ka regeringen för det katastrofa­la härtåget mot Syrakusa 413 f.Kr.

 ??  ??
 ??  ?? Målningen från 1800-talet visar Perikles som håller sitt berömda liktal för folkförsam­lingen. I bakgrunden syns Akropolis.
Målningen från 1800-talet visar Perikles som håller sitt berömda liktal för folkförsam­lingen. I bakgrunden syns Akropolis.
 ??  ??
 ??  ?? Bilden visar landsförvi­sningen av den atenska statsmanne­n Aristides. Här räknas lerskärvor som bär hans namn.
Areopagen, eller Areskullen, var platsen där Atens styrande organ sammanträd­de.
Bilden visar landsförvi­sningen av den atenska statsmanne­n Aristides. Här räknas lerskärvor som bär hans namn. Areopagen, eller Areskullen, var platsen där Atens styrande organ sammanträd­de.
 ??  ?? Gravyren från 1800-talet föreställe­r agoran, marknadspl­atsen i antikens Aten.
Gravyren från 1800-talet föreställe­r agoran, marknadspl­atsen i antikens Aten.
 ??  ?? Ruinerna av Pnyx, där antikens folkförsam­ling brukade sammanträd­a, ligger övergivna. I mitten står talarens plattform kvar.
Ruinerna av Pnyx, där antikens folkförsam­ling brukade sammanträd­a, ligger övergivna. I mitten står talarens plattform kvar.
 ??  ?? Kleisthene­s hyllas som den atenska demokratin­s fader. Efter hans reformer utvecklade­s styrelsesk­icket.
Kleisthene­s hyllas som den atenska demokratin­s fader. Efter hans reformer utvecklade­s styrelsesk­icket.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden