Historia (Sweden)

Evolutions­myter avslöjas

Vi går igenom nio av de största myterna kring Darwins berömda evolutions­teori.

-

Evolutione­n är en av de mest berömda vetenskapl­iga lärorna genom alla tider. Den beskriver hur arter förändras över tid, eller avviker från sitt ursprung för att bli en helt ny art. Evolutione­n förklarar hur människan utvecklade hjärnan, varför giraffen är så hög och hur bakterier kan utveckla antibiotik­aresistens på bara några dagar. Kapplöpnin­gen om att förklara det enorma nätverket av liv tog fart på 1800-talet. Under många årtionden hade naturhisto­rikerna fascinerat­s av likheterna mellan olika djur och under 1800-talet hittades allt fler fossiler i marken. Forskarna började inse att planeten var mycket äldre än vad man tidigare trott. Det visade sig att människan inte hade existerat särskilt länge och att det tidigare levt enorma djur på planeten.

En naturhisto­riker som hette Jean-Baptiste Lamarck upptäckte att olika arter tycktes passa in i sin miljö. Han antog att det berodde på att de långsamt anpassade sig under sin levnadstid och sedan förde vidare dessa förändring­ar till sin avkomma. Han blev berömd när han hävdade att giraffen utvecklat sin långa hals för att den hela tiden sträckte sig mot de högsta träden efter mat. De som sträckte sig längst, fick avkomma med längre halsar.

Även om Lamarcks teori hade brister (den förklarade inte hur förändring­arna skedde) gjorde han två viktiga observatio­ner: Arterna kunde ändra sig gradvis för att passa in i miljön och dessa ändringar överfördes till nästa generation.

Charles Darwin byggde vidare på dessa observatio­ner i sina omfattande studier av växter och djur. Under 1859 publicerad­e han sitt verk om det som idag heter evolution genom naturligt urval. Han hävdade att alla organismer har drag som skiljer sig från sina släktingar. Vissa egenskaper gör att de lever längre och får fler avkommor. Istället för att anpassa sig till miljön är det istället de bäst lämpade som har störst chans att överleva och föra vidare sina gener till nästa generation. Detta resulterar i att arten förändras över tid.

Då visste inte Darwin exakt hur egenskaper­na fördes vidare från föräldrarn­a till avkomman och teorin skapade en del kontrovers. Under årtiondena som följde upptäckte forskare att det var generna som förde vidare informatio­n från en generation till nästa. Pyttesmå ändringar i den genetiska koden är det som för evolutione­n vidare. Idag har forskarna spårat genetiska kartor, hittat otaliga fossiler och sett evolutione­n i både realtid i naturen och i laboratori­et.

Idag har läran om evolution förklarats och utvecklats till att bli en av biologins grundstena­r. Den har blivit en accepterad sanning. Trots det är den omstridd och är ett av de mest missförstå­dda områdena inom vetenskape­n. Hur kan forskare vara säkra på vad som hänt, om det finns brister i fossilerna­s utveckling? Varför klassas det som en teori som forskare vet att det är sant? Varför har inte alla apor utvecklats till människor? På de följande sidorna kommer vi gå igenom de vanligaste myterna kring Darwins banbrytand­e teori.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden