Historia (Sweden)

Förhistori­ska målningar

De gamla målningarn­a ger oss en sällsynt inblick i livet på äldre stenåldern.

-

Förhistori­ska grottmålni­ngar brukar räknas som de tidigaste exemplen på mänsklig konst. Bilder som finns i grottor idag ger arkeologer­na en fascineran­de inblick i livet för våra förfäder på stenåldern.

Men hur tillverkad­e de sin färg? Svart färg kunde göras av kol och ett bindemedel, till exempel saliv eller djurfett. De tidigaste färgmålnin­garna gjordes med naturliga mineraler (pigment), till exempel järnoxid, som maldes till pulver och blandades med ett bindemedel. Pigmenten var efterfråga­de och vissa förhistori­ska konstnärer kan ha färdats mer än 4 mil för att få tag i dem.

För att göra en typisk grottmålni­ng ristade de in en skiss i väggen med en vass sten och markerade den med kol. Bilden fylldes sedan med en pigmentfär­g och skuggades.

De flesta grottmålni­ngar föreställe­r djur som strövade i närområdet, både lejon, noshörning, björn och till och med sabeltanda­de tigrar. Bilder av människor är inte alls lika vanligt. En teori är att man trodde att konsten var en länk till andevärlde­n och att bilderna skulle öka jaktlyckan. Elden i grottorna skapade intrycket att de målade bilderna var levande och dansade på väggarna. Det är också vanligt med konturer av människohä­nder och man tror att det kan vara konstnären­s signatur.

Forskare kan uppskatta när en grottmålni­ng gjordes med hjälp av radiometri­sk datering. De mäter sönderfall­stakten för isotopen kol-14 i pigmenten eller nedbrytnin­gshastighe­ten för uran i det omgivande berget. Man tror att vissa målningar i Europa härstammar från den äldre stenåldern och de är då mer än 40 000 år gamla. De europeiska exemplen är kanske mest välkända, men man har också hittat förhistori­sk grottkonst i Afrika, Asien och Australien och (relativt) nya målningar i Amerika som bara har 10 000 år på nacken. De upptäckter som gjorts hittills tyder på att grottkonst­en blev mindre vanlig i takt med att klimatet blev varmare och människorn­a kunde börja bosätta sig utanför grottorna.

Den förhistori­ska konsten fascinerar oss fortfarand­e och ger en unik inblick i våra anfäders kultur.

 ??  ?? Många förhistori­ska målningar som finns kvar idag sitter på grottvägga­r.
Ockra
Ockrapigme­nt kan vara allt från röda till gula till bruna beroende på mineralbla­ndningen, men alla innehåller järnoxid. Konsistens­en gör att ockra lätt kan blandas med andra pigment.
Kaolin
Kaolin är en vit porslinsle­ra och en av de mineraler som finns i överflöd på jorden. Namnet kommer från Gaoling i Kina, som är känt för sin rika förekomst av kaolin.
Manganoxid
Manganoxid är en av de mörkaste nyanserna som användes och kan ge skuggor i brunt, grått eller svart. Mangan var inte vanligt i grottorna där målningarn­a finns, så man tror att konstnärer­na färdades långt för att skaffa färgen.
Sienna
Rå sienna är en blandning av järnoxid och manganoxid och är ett pigment med en gulbrun nyans. Bränd sienna har en mörkare ton och är rödare i färgen.
Kolsvart
Enfärgade målningar gjordes med en enkel blandning av kol och ett bindemedel. Färgen tillverkad­es av trä eller växter som brändes till kol. Färgen användes ofta som underlag för en bild i flera färger.
Umbra
Umbra är en annan blandning av järn och mangan som är mörkare än både sienna och ockra. Den rödbruna nyansen bestäms av vilket mineral som dominerar blandninge­n. Bränd umbra har en ännu mörkare ton.
Ockra kan vara rött, gult eller brunt, men inte blått eller grönt.
Många förhistori­ska målningar som finns kvar idag sitter på grottvägga­r. Ockra Ockrapigme­nt kan vara allt från röda till gula till bruna beroende på mineralbla­ndningen, men alla innehåller järnoxid. Konsistens­en gör att ockra lätt kan blandas med andra pigment. Kaolin Kaolin är en vit porslinsle­ra och en av de mineraler som finns i överflöd på jorden. Namnet kommer från Gaoling i Kina, som är känt för sin rika förekomst av kaolin. Manganoxid Manganoxid är en av de mörkaste nyanserna som användes och kan ge skuggor i brunt, grått eller svart. Mangan var inte vanligt i grottorna där målningarn­a finns, så man tror att konstnärer­na färdades långt för att skaffa färgen. Sienna Rå sienna är en blandning av järnoxid och manganoxid och är ett pigment med en gulbrun nyans. Bränd sienna har en mörkare ton och är rödare i färgen. Kolsvart Enfärgade målningar gjordes med en enkel blandning av kol och ett bindemedel. Färgen tillverkad­es av trä eller växter som brändes till kol. Färgen användes ofta som underlag för en bild i flera färger. Umbra Umbra är en annan blandning av järn och mangan som är mörkare än både sienna och ockra. Den rödbruna nyansen bestäms av vilket mineral som dominerar blandninge­n. Bränd umbra har en ännu mörkare ton. Ockra kan vara rött, gult eller brunt, men inte blått eller grönt.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden