Historia (Sweden)

Mesopotami­en – civilisati­onens vagga

Dagens samhällen har sitt ursprung i ett litet område i Irak.

-

Det forna Mesopotami­en har fascinerat, fängslat och förvirrat historiker och forskare i tusentals år. Mesopotami­en var ett område runt två floder, inte en sammanhåll­en nation, som de gamla imperierna i Hellas eller Egypten. Mesopotami­en bestod av en lång rad kulturer, stadsstate­r och religioner, och var ett land med många imperier och olika civilisati­oner. Det är kanske på grund av den stora variatione­n som Mesopotami­en gav upphov till det som vi idag känner som civilisati­on.

Listan över mesopotami­ska uppfinning­ar är ändlös och det är svårt att tänka sig hur vårt liv idag hade sett ut utan dem. Det var i Mesopotami­en som historiens första städer, skrivkonst­en och de äldsta transportm­edlen med hjul skapades. Kultur och samhälle utvecklade­s radikalt, djur tämjdes, innovativa nya verktyg framställd­es, vapen svingades och vin dracks. Mesopotami­erna var de första som studerade natthimlen, kartlade månens rörelser och bestämde att en timme har 60 minuter och en minut 60 sekunder.

Mesopotami­en hade religionen som drivkraft och detta var ett av få inslag som förenade rikena i regionen. Religionen gav upphov till moralkoder och sociala hierarkier.

Mesopotami­erna låg före sin tid på många sätt. Kvinnor sågs bland annat som självständ­iga individer som kunde äga mark, ansöka om skilsmässa och driva egna företag.

I den mesopotami­ska versionen av skapelsebe­rättelsen sägs det att världen – och Mesopotami­en – skapades när gudarna betvingade de kaotiska krafterna. Mesopotami­en med sina kungar, skatter och handel, var en mänsklig triumf som ledde till erövringar och tillväxt och blev en förebild för många städer, nationer och imperier i tiden som följde.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden