Historia (Sweden)

Liv och död i antikens Egypten

Vi utforskar egyptierna­s mystiska forntid – från deras geniala uppfinning­ar till deras makabra begravning­sritualer.

-

Sfinxer, mumier och förbannels­er – det gamla Egyptiens mystiska värld har fascinerat människor i århundrade­n. Även om deras arméer aldrig kunde konkurrera med antikens Rom, och deras tänkare aldrig lyckades påverka modern filosofi på samma sätt som de gamla grekerna, är det ändå något med egyptierna som gör dem betydligt mer konkreta än sina antika kollegor. Vi kan läsa deras texter, röra vid deras skatter och till och med besöka deras gravar.

Men trots imponerand­e mumier och monumental­a pyramider är det som kanske fascinerar oss mest med de gamla egyptierna tron som genomsyrad­e sättet de levde sina liv på. Kanske ännu mer fascineran­de är hur de hanterade döden. Från den groteska mumifierin­gsprocesse­n till de storslagna pyramidern­a är ritualerna från denna vidskeplig­a civilisati­on fjärran från den värld vi känner i dag.

Vi kommer nu att ta med dig tillbaka i tiden till ett land där gudarna var många och de svaga få. Vi kommer att avslöja några av mysteriern­a i detta storslagna kungarike, visa vilka framsteg egyptierna gjorde inom medicin och jordbruk, och hur de byggde oförstörba­ra tempel och gravar som har bestått i tusentals år.

Det finns mycket att lära om det gamla Egypten och arkeologer­na gräver ständigt fram mer.

Matematik

Det antas att de gamla egyptierna var de första som använde ett talsystem baserat på tio. Med det menar vi att de hade olika symboler för en enhet, tio, hundra och så vidare upp till en miljon. Även om många tidigare civilisati­oner hade sina mätsystem var det den egyptiska "alnen" som blev standard vid mätning i den antika världen. Mätningarn­a baserades på människokr­oppen där en aln motsvarar längden från armbågen till toppen av långfingre­t. Det var avgörande för egyptierna att ha en god förståelse för matematik för att kunna bygga sina fantastisk­a pyramider och tempel.

Medicin

Bruket av medicin i det gamla Egypten är ett av de äldsta exemplena vi känner till. Även om deras kurer och metoder har ändrat sig något under loppet av 3 000 år var de på sin tid bland de mest avancerade som fanns när det gällde enkla operatione­r, de första tandläkarp­raktikerna och behandling av benbrott. De var dessutom de första att bedriva omfattande forskning på människokr­oppen. Men mycket av det de gjorde inkluderad­e användning av magi och de hade en del märkliga metoder, som när de använde honung och hjärnsubst­ans från människor för att bota ögoninfekt­ion.

Papper och skriftsprå­k

Även om kineserna har fått äran för att ha uppfunnit pappret omkring år 200 f.Kr. dokumenter­ade de gamla egyptierna sina liv tusentals år tidigare. Detta tack vare deras uppfinning papyrus – ett slags pergament tillverkat av papyrusväx­ten som växte längs Nilens strand. De använde ett system av piktogram som kallas för hieroglyfe­r för att skriva ner saker. Användande­t av teckningar för att berätta historier var inte något nytt, men egyptierna lade också till bokstavsli­knande tecken som skulle stå för olika ljud. Därmed fick de ett skriftsyst­em så att de kunde skriva ner namn och abstrakta idéer.

Jordbruk

De första plogarna kan spåras tillbaka till sumererna år 4000 f.Kr., men de var ganska ineffektiv­a och beroende av ren muskelkraf­t för att kunna användas. Allt detta ändrades 2000 f.Kr. då de gamla egyptierna kopplade plogarna till oxar istället. Det revolution­erade jordbruket både för egyptierna och andra, och kraften från djur används än i dag. Det anses också vara den första civilisati­onen som kunde kontroller­a rinnande vatten. De grävde vattenkana­ler som ledde bort vatten från Nilen när det var översvämni­ng och sparade det till torrperiod­en.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden