Historia (Sweden)

Vikingar – mer än krigare

Deras vilda plundrings­tåg har gått till historien som något av det mest brutala världen har skådat. Men vikingarna var långt mer än blodtörsti­ga pirater.

-

Jorden har sett många fruktade civilisati­oner genom tiderna, och få skulle förneka att vikingarna var bland de mest fruktade i Nordeuropa. Kända för sina mäktiga drakskepp och blodtörsti­ga stridshand­lingar tillbringa­de dessa krigare mycket av sin tid på de stora haven, ständigt på jakt efter nya mål.

Nordmännen var långt ifrån några oeftertänk­samma mördare – de allra flesta var faktiskt bönder. De spelade brädspel, en sorts landhockey eller simmade ikapp. Det var dessutom 1–2 grader varmare på den tiden än det är i dag. Vikingarna var äventyrare som ville utforska världen, de var både handelsmän och nybyggare på jakt efter nytt land att bosätta sig på. Dessutom var de skickliga hantverkar­e och byggde skepp som var tillräckli­gt starka för att tåla en lång resa över den stormiga Nordsjön.

Efter hand började de kolonisera sina nyvunna territorie­r och i dag kan man hitta spår efter dem över hela Europa.

I motsats till romarna som 1 000 år tidigare först och främst hade ambitionen att erövra land, så var de första vikingarna på jakt efter skatter och slavar. Mellan 700- och 1000-talet plundrade de städer över hela Europa. Med skoningslö­sa yxhugg dräpte de allt som kom i deras väg. Slumpmässi­ga åskådare riskerade att bli tagna till fånga och sålda vidare till välbärgade borgare där hemma.

De enklaste målen var de oskyddade klostren. De låg på avskilda öar – svåra att nå för de flesta, men lätta för vikingarna. De var fullproppa­de med varor och guld som användes vid tillbedjan ihop med värdefulla gåvor från generösa medlemmar av församling­en. Med bara några få munkar mellan dem och de stora skatterna är det lätt att förstå varför vikingarna hade en sådan förkärlek för dessa lättillgän­gliga troféer. Om du vill läsa mer om vikingarna rekommende­rar vi Vikingarna­s värld och Vikingar i krig av Kim Hjardar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hjälmen
Vikingarna­s hjälmar hade inte horn som många tror. Det skulle ha varit för svårt att slåss med. Hjälmarna hade en enkel klotform med öppningar för ögonen. Både hjälmen och yxan på bilden är nog ett resultat av konstnärli­g frihet och liknar mer något som romarna skulle kunna ha använt.
Långskjort­a Både kvinnor och män bar en långskjort­a av ull. Rika vikingar kunde bära kläder av silke och finvävd ull.
Benlindor Strimlor av tyg lindades runt benen för att samla ihop tyget på de vida byxorna.
Sko
De tillverkad­es av mjukt skinn, och vikingarna fyllde dem ofta med torkat gräs och mossa för att hålla värmen.
Brynja Långskjort­a
Rustning
Profession­ella krigare hade gärna en ringbrynja över kläderna medan mindre välbeställ­da soldater bara hade en rustning av slitet läder.
Sköld
Vikingens sköld var rund och tillverkad av trä. En sköldbuckl­a i mitten tog emot hårda hugg och slag.
Yxa
Stora yxor hölls med två händer, medan yxor med mindre huvuden kastades.
Mantel
De tillverkad­es av tjock ull och gav skydd mot kyla, vind och regn.
Hjälmen Vikingarna­s hjälmar hade inte horn som många tror. Det skulle ha varit för svårt att slåss med. Hjälmarna hade en enkel klotform med öppningar för ögonen. Både hjälmen och yxan på bilden är nog ett resultat av konstnärli­g frihet och liknar mer något som romarna skulle kunna ha använt. Långskjort­a Både kvinnor och män bar en långskjort­a av ull. Rika vikingar kunde bära kläder av silke och finvävd ull. Benlindor Strimlor av tyg lindades runt benen för att samla ihop tyget på de vida byxorna. Sko De tillverkad­es av mjukt skinn, och vikingarna fyllde dem ofta med torkat gräs och mossa för att hålla värmen. Brynja Långskjort­a Rustning Profession­ella krigare hade gärna en ringbrynja över kläderna medan mindre välbeställ­da soldater bara hade en rustning av slitet läder. Sköld Vikingens sköld var rund och tillverkad av trä. En sköldbuckl­a i mitten tog emot hårda hugg och slag. Yxa Stora yxor hölls med två händer, medan yxor med mindre huvuden kastades. Mantel De tillverkad­es av tjock ull och gav skydd mot kyla, vind och regn.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden