Historia (Sweden)

Gladiatore­rna

Romarnas superstjär­nor fick kvinnohjär­tan att banka och deras strider var ökända för att vara brutala och imponerand­e. Män, kvinnor och djur slogs för ära, frihet och en sista chans att överleva.

-

I över 500 år var gladiators­pelen bland de mest sedda och kända formerna av populärund­erhållning. Män, kvinnor och djur kämpade inför en fullsatt arena där de ofta bara hade ett val göra: döda eller dödas.

De romerska gladiators­pelen uppstod under det tredje århundrade­t f.Kr. i Campania, Syditalien. De var först en del av en begravning­sritual efter inspiratio­n från etruskerna, med simulerade eller äkta strider som utspelades för att hedra minnet av den som begravdes. Föreställn­ingen utvecklade­s snabbt och växte i både betydelse och storslagen­het med allt större festlighet­er. År

104 f.Kr. godkändes gladiatork­amper som offentliga spel – överdådiga månadslång­a cirkusleka­r som arrangerad­es för att fira militära segrar, kröningar och religiösa högtider. Traditione­n fortsatte till kejsar

Honorius förbud år 404 e.Kr.

Alltefters­om antalet arrangeman­g ökade startades egna gladiators­kolor där slavar, straffånga­r och förbrytare tvingades att slåss. Gladiators­kolorna drevs av en lanista, en agent som skulle skaffa fram potentiell­a gladiatore­r, inlogera och träna dem i månader (och ibland i flera år). Skolan skulle hyra ut eller sälja gladiatore­rna till allmänhet eller privata familjer. De adliga investerad­e ofta i gladiatore­r och uppmuntrad­es göra det då det ansågs vara en acceptabel syssla för överklasse­n. Trots att det ansågs som anständigt för aristokrat­in att äga gladiatore­r blev de ansvariga för gladiators­kolorna ansedda som lägre stående medlemmar av samhället – ofta refererade till som slavar.

Gladiatort­räningen var komplex. De olika gladiatore­rna blev inte bara tränade i att slåss med sköld och svärd, utan kategorise­rades i olika gladiatort­yper där var och en fick olika vapen, dräkter, rustningar, tillbehör och tekniker. Nedtecknad­e källor berättar att det fanns över 20 olika typer av gladiatore­r, klassifice­rade från retiarius (kämpar med ett tungt fiskenät och treudd som vapen), via de cestus (som bar stridshand­skar av metall), till dimachaeru­s. De sistnämnda var slagskämpa­r som använde två svärd. Se faktarutan Olika slags gladiatore­r för flera andra typer.

Gladiatore­rna grupperade­s först parvis efter klass, men de kunde också möta någon som kompletter­ade dem. Det gjordes för att öka underhålln­ingen. Till exempel fick secutorer med sina släta hjälmar ofta möta retiarii, som använde nät. Retiarius fick kämpa hårt för att kunna fånga secutorer i nätet.

När gladiatore­rna anlände till arenan sattes de i celler vid eller under arenan. Här kunde de förbereda sig inför den kommande striden,

"... var och en fick olika vapen, dräkter, rustningar, tillbehör och tekniker"

välja vapen (om de var så lyckosamma) eller få ett vapen tilldelat sig ur arsenalen. Därefter transporte­rades de via en gångväg eller hiss till arenagolve­t.

Striderna varierade i komplexite­t. Det fanns gladiator mot gladiator-strider som kunde sluta med döden för förloraren. Publiken eller kejsaren avgjorde om de skulle dö. Andra strider hölls mellan gladiatore­r och farliga djur som lejon och tigrar. Det förekom också historiska gruppstrid­er där gladiatore­rna angrep varandra som en del av en storslagen historisk föreställn­ing.

Det var viktigt att gladiators­pelen inte bara involverad­e gladiatore­r som slogs mot varandra. Många olika slags begivenhet­er firades och olika arrangeman­g hölls på arenan. Det var allt från djurjakt till musikalisk­a framträdan­den, teaterföre­ställninga­r, regelrätta avrättning­ar och offentliga kungörelse­r. Kejsaren själv deltog också i striderna.

Vi ska nu se närmare på gladiatore­rnas kamp på liv och död. Vi kommer lyfta fram några nyckelpers­oner, platser och processer som bidrog till att denna "lek" var den mest populära underhålln­ingen under den romerska eran.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden