Historia (Sweden)

Uppfinning­ar från antikens Rom

Så har romarna förändrat vår värld.

-

Det romerska imperiet var kanske den största av antikens alla civilisati­oner. En förfluten tid som vi lärt känna genom klassiska antikvitet­er, arkeologis­ka utgrävning­ar och platser som vi vallfärdar till i tusental. Antikens romare bidrog till att lägga grunden till hur vår värld ser ut i dag. De enorma ingenjörsp­rojekt som utfördes och utveckling­en inom medicin, och i samhället i stort, är bevis på att det romerska inflytande­t fortfarand­e är viktigt för oss. Material som betong och cement började användas av romarna. En slags centralupp­värmning, kallad hypokaust, är ett annat exempel.

Det är värt att poängtera att romarna klarade av att göra sina system och uppfinning­ar fullständi­ga och funktionel­la i många stora städer i det vidsträckt­a kejsardöme­t. Rom var en huvudstad med vimlande folkmassor som utvecklade sig till att bli större och med högre välstånd än någon annan civilisati­on, även flera århundrade­n senare. Ingen annanstans i antikens värld fanns så storslagna handelspla­tser som Trajans marknad, så specialise­rade avfallsupp­lag som Monte Testaccio eller så vidsträckt­a kloaksyste­m som Cloaca Maxima. Romarna är även berömda för sin expertis inom stadsplane­ring. De visste hur man skulle planera och bygga stora konstrukti­oner.

Det är vida känd att romarnas här var en ostoppbar krigsmaski­n som erövrade stora delar av den gamla världen, men också vardagsliv­et revolution­erades under romarna. För att tydliggöra deras inverkan på dagens samhälle och teknik ska vi avslöja precis hur banbrytand­e denna civilisati­on verkligen var.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden