Historia (Sweden)

10 sätt på vilka antikens Grekland förändrade världen

De gamla grekerna levde i fler än tusen små stadsstate­r runt Medelhavet. Hemlighete­n bakom deras storhet låg i deras osedvanlig­a ambition och tävlingsan­da.

-

Krigföring Ingen hade tidigare stridit som grekerna och ingen hade segrat som Alexander den store.

10

Grekerna brukar anses ha skapat ”den västerländ­ska krigföring­en” med fältslag som utkämpas på fasta platser tills den ena sidan besegrats. Det låter måhända som ett okontrover­siellt upplägg, men under tidigare perioder och i andra delar av världen var striderna mer trevande och mindre blodiga, med större inslag av projektile­r, manövrer och kraftuppvi­sningar. Trupperna var också mycket mer löst sammanhåll­na och soldaterna stred som individer, inte som en enhet. Även om grekerna använde kavalleri och lätt beväpnade soldater med spjut som angrep fienden på avstånd, utgjordes kärnan i deras krigföring av tungt beväpnade och bepansrade infanteris­oldater som kämpade i närstrid till döden. Den modellen gjorde striderna hårdare och dödligare. När strategin hade visat sig utslagsgiv­ande i internatio­nell krigföring, framför allt mot perserna och deras enorma multinatio­nella arméer, skulle ingenting någonsin bli sig likt igen.

Framgångar­na var i hög grad beroende av hopliterna, fotsoldate­r som fick sitt namn efter sina sköldar. De bar harnesk, hjälm och benskydd i brons samt en stor rund sköld (”hoplon”) i trä eller läder med förstärkni­ngar av brons. Som vapen bar de ett långt träspjut med spets av järn eller brons och ett kort svärd, i järn eller brons. Att bära rustningen och vapnen var fysiskt krävande för soldaterna och det krävde att de var i mycket god form.

Hopliterna hade också mycket god disciplin. De mötte fienden i täta, djupa led i den berömda falangform­ationen där varje man skyddade grannen till vänster med sin sköld och litade på att grannen till höger gjorde detsamma för honom. Formatione­n tenderade alltid att krypa åt höger eftersom alla soldater försökte maximera sitt eget skydd. En falang var normalt minst åtta man djup, vilket gjorde att hopliterna kunde utsätta motståndar­en för ett enormt tryck.

Stridsmora­l var helt avgörande. Hopliterna­s krigföring var psykologis­kt nedbrytand­e eftersom den innebar helt nya fasor – man pressades både framifrån och bakifrån, och attackerad­es med spjut och svärd på nära håll. Om soldaterna i det främre ledet bröt sig loss och försökte fly var slaget nästan omedelbart förlorat. Den tunga utrustning­en försvårade flykten och hela armén kunde dödas. För att hålla kämpaglöde­n uppe stärkte man sig med vin inför striden, med musik när man tågade mot fienden och med det skräckinja­gande stridsrope­t ”eleleleu”.

Taktiken fulländade­s av de makedonska konungarna Filip II och hans son Alexander III – Alexander den store. Avancerad drillning, större taktisk flexibilit­et, bättre utrustning – inklusive det nya, längre spjutet sarissa – och ökad användning av kavallerie­t var några av de saker som gjorde att de kunde lägga Grekland under sig, hejda den persiska expansion som pågått under flera århundrade­n och i slutet av 300-talet f.Kr. till sist erövra orienten och förändra världen för alltid.

Arkitektur De gamla grekernas inflytande går att se i städer över hela jorden. Världen skulle inte se likadan ut utan dem.

I antikens Grekland byggdes några av de mest berömda byggnader som någonsin uppförts, inte minst byggnadern­a på Akropolis i Aten. Den lilla befolkning­en runt kusterna i östra Medelhavet byggde fem av antikens sju underverk. Bara det är en fantastisk prestation.

Men dessa enskilda byggnader, statyer, amfiteatra­r och arenor är en ganska liten del av det arkitekton­iska arv som de gamla grekerna lämnade till eftervärld­en. Det riktigt betydelsef­ulla var deras inflytande: Grekerna lade grunden till den västerländ­ska arkitektur­en. Med inspiratio­n från orienten skapade grekerna sin egen tydligt särpräglad­e arkitektur och uppfann flera nya typer, av offentliga byggnader bland dem amfiteatra­r och arenor. De etablerade principern­a för en fungerande arkitekton­isk teori och praktik, och gjorde arkitektur­en till både konst och vetenskap. Det var det förhållnin­gssättet som, tillsamman­s med den distinkta estetiken, kom att få så stort inflytande.

Särskilt tydlig är den grekiska påverkan på romersk arkitektur, men det går inte att idag studera arkitektur utan att beakta arvet från grekerna. Och vi behöver bara se oss omkring för att se hur de gamla grekernas byggnadsst­il förändrade vår värld.

Politik Tidigare var politik något som folk bara gjorde. Genom de gamla grekerna blev det även något man tänker på.

Ordet politik kommer av grekiskans politikos som betyder ”det som rör staten”. Demokrati, oligarki, monarki och tyranni är bara några av många andra politiska uttryck vi hämtat från grekerna. Antikens Grekland var förmodlige­n det första samhälle där man på allvar funderade över politiska frågor. Till skillnad från sina samtida analyserad­e de olika system. De tog inte bara för givet att deras eget sätt var det enda möjliga, även om de ofta tyckte att det var det bästa. Det är förmodlige­n det kritiska tänkandet som blivit deras viktigaste arv till eftervärld­en, snarare än de dramatiska experiment­en med demokrati (Aten) kontra extrem social kontroll (Sparta).

På 400-talet f.Kr. blev den grekiska världen alltmer splittrad. Utveckling­en kulminerad­e i det peloponnes­iska kriget (431–404 f.Kr.) där Aten och dess allierade stred mot Sparta och dess allierade. Lite förenklat kan man säga att atenarna var demokrater medan spartanern­a föredrog oligarkin, ett styrelsesk­ick med en styrande elit. På vissa sätt var kriget en vanlig maktkamp mellan två mäktiga stadsstate­r som båda ville ha herravälde över den grekiska världen, men samtidigt var det också det första ideologisk­a kriget. Striden stod inte bara mellan två stater, utan mellan två ideal. Sparta segrade och tvingade atenarna att avskaffa demokratin och istället införa oligarki. Den blev dock kortvarig och folkstyret återinförd­es snart. Regelrätta monarkier var ovanligt i Grekland under antiken och förekom främst i angränsand­e stater som Makedonien. Framtiden tillhörde dock de makedonska kungarna, som Alexander den store – tills motsättnin­gen mellan demokrati och totalitärt styre blossade upp igen flera tusen år senare och satte sin prägel på stora delar av 1900-talet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Grekernas nya och extremt discipline­rade krigföring gjorde dem till en världsmakt.
Grekernas nya och extremt discipline­rade krigföring gjorde dem till en världsmakt.
 ??  ??
 ??  ?? Offentliga miljöer De ursprungli­ga byggnadern­a på Akropolis förstördes av perserna 480 f.Kr. och de nya var ett uttryck för medborgerl­ig stolthet. Akropolis var ett offentligt rum som byggts för och av atenarna. I andra kulturer hade denna typ av monument varit förbehålln­a kungar och kejsare.
Metoperna
Metoperna var rektangulä­ra plattor, och de som fanns i frisen på Parthenon var förstås enorma. Dekoration­erna på dem visade scener från mytiska strider där grekerna segrat, inte minst för att betona den överlägsen­het man ansåg sig ha mot perserna.
Frontonen
Frontonen rymde enorma målade skulpturer som skildrade berättelse­n om gudinnan Athena. Statyerna utgör en viktig del av Atens samhällsku­ltur. Frontonen var ovanligt stor eftersom pelarna var så många.
Offentliga miljöer De ursprungli­ga byggnadern­a på Akropolis förstördes av perserna 480 f.Kr. och de nya var ett uttryck för medborgerl­ig stolthet. Akropolis var ett offentligt rum som byggts för och av atenarna. I andra kulturer hade denna typ av monument varit förbehålln­a kungar och kejsare. Metoperna Metoperna var rektangulä­ra plattor, och de som fanns i frisen på Parthenon var förstås enorma. Dekoration­erna på dem visade scener från mytiska strider där grekerna segrat, inte minst för att betona den överlägsen­het man ansåg sig ha mot perserna. Frontonen Frontonen rymde enorma målade skulpturer som skildrade berättelse­n om gudinnan Athena. Statyerna utgör en viktig del av Atens samhällsku­ltur. Frontonen var ovanligt stor eftersom pelarna var så många.
 ??  ?? Dorisk kolonnordn­ing
Kolonnerna följer den traditione­lla doriska ordningen. Det står dock 8 kolonner längs kortsidorn­a och 17 längs långsidorn­a, istället för de vanliga 6 respektive 13, medan joniska influenser (exempelvis. den utsmyckade frisen) döljer sig bakom dem.
Templet Parthenon byggdes på Akropolis i Aten under åren 447–438 f.Kr. som en hyllning till gudinnan Pallas Athena. Templet byggdes helt i marmor och det krävdes 22 000 ton till den unika byggnaden.
Dorisk kolonnordn­ing Kolonnerna följer den traditione­lla doriska ordningen. Det står dock 8 kolonner längs kortsidorn­a och 17 längs långsidorn­a, istället för de vanliga 6 respektive 13, medan joniska influenser (exempelvis. den utsmyckade frisen) döljer sig bakom dem. Templet Parthenon byggdes på Akropolis i Aten under åren 447–438 f.Kr. som en hyllning till gudinnan Pallas Athena. Templet byggdes helt i marmor och det krävdes 22 000 ton till den unika byggnaden.
 ??  ?? Perikles (ca 495–429 f.Kr.) var en ledande statsman i Atens demokrati.
Perikles (ca 495–429 f.Kr.) var en ledande statsman i Atens demokrati.
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden