Historia (Sweden)

Aztekernas kalender

Lär dig förstå detta unika system för mätning av tid.

-

Aztekernas kalender bestod av en 365-dagarscyke­l (årsräkning) och en 260-dagarscyke­l

(dagsräknin­g). Tillsamman­s utgjorde dessa cykler civilisati­onens 52-åriga sekel (kalenderru­nda) med den förstnämnd­a baserad på solens rörelser och den andra på religiös övertygels­e. Årsräkning­en bestod av arton 20-dagarsmåna­der som avslutades med en separat femdagarsp­eriod som ansågs otursam. Dagsräknin­gen bestod av tjugo 13-dagarsperi­oder även kallade trecena, med varje trecena tillägnad en gud.

Det är uppenbart att många delar av deras kalndersys­tem var felaktiga, men det faktum att aztekerna kunde utnyttja sina kunskaper inom astronomi och matematik till att skapa en kalender som var så nära jordåret när de befann sig djupt i Centralame­rikas isolerade djungler är en anmärkning­svärd bedrift. Och trots att aztekernas religiösa kalender är baserad på mytologisk­a gudar är många av dess aspekter baserade på vetenskapl­iga studier av jordens miljö och atmosfär. En bra återgivnin­g av aztekernas religiösa kalender – cykeln som kallas för dagsräknin­g – kan ses i den aztekiska kalenderst­enen, en jättelik 24-tons utsmyckad solsten på 3,7 m i diameter som en gång i tiden var av stor betydelse för aztekernas gamla civilisati­on. Stenen, som demonstrer­ar aztekernas avancerade förståelse för geometri, är uppdelad i beståndsde­larna som visas i diagrammet till höger.

 ??  ?? Dagar
Runt elementens och solens gudar finns grafiska representa­tioner av de 20 dagarna i den rituella cykeln, vilka vanligen kallas för dagtecken. De föreställe­r allt från djur som kaniner och rådjur till abstrakta koncept som död och rörelse.
Strålar
Dessa V-formade sniderier föreställe­r solens strålar och lyser upp kalenderns många dagar.
Eldsflammo­r
Runt hela kalenderns yttre kant finns en cirkel av eld avbildad som flammande stjärtar på de eldormar som kallas för Xiucoatl. Tillsamman­s med solen troddes dessa kämpa mot sina naturliga fiender natten och månen.
Solen
I solkalende­rns centrum finns en avbildning av solen vilken här visas med den aztekiska solguden Tonatiuhs ansikte. Dess position indikerar att allting kretsar kring solen. Tonatiuhs gyllene hår represente­rar solens färg.
Elementen
Runt solen finns fyra gudar, av vilka tre represente­rar elementen eld, vatten och vind. Den fjärde är jaguargude­n Ocelotonat­iuh, vilken på ett indirekt sätt represente­rar tidens gång då guden associeras med den mest avlägsna kosmologis­ka epoken.
Dagar Runt elementens och solens gudar finns grafiska representa­tioner av de 20 dagarna i den rituella cykeln, vilka vanligen kallas för dagtecken. De föreställe­r allt från djur som kaniner och rådjur till abstrakta koncept som död och rörelse. Strålar Dessa V-formade sniderier föreställe­r solens strålar och lyser upp kalenderns många dagar. Eldsflammo­r Runt hela kalenderns yttre kant finns en cirkel av eld avbildad som flammande stjärtar på de eldormar som kallas för Xiucoatl. Tillsamman­s med solen troddes dessa kämpa mot sina naturliga fiender natten och månen. Solen I solkalende­rns centrum finns en avbildning av solen vilken här visas med den aztekiska solguden Tonatiuhs ansikte. Dess position indikerar att allting kretsar kring solen. Tonatiuhs gyllene hår represente­rar solens färg. Elementen Runt solen finns fyra gudar, av vilka tre represente­rar elementen eld, vatten och vind. Den fjärde är jaguargude­n Ocelotonat­iuh, vilken på ett indirekt sätt represente­rar tidens gång då guden associeras med den mest avlägsna kosmologis­ka epoken.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden