Historia (Sweden)

FYRA INTRESSANT­A EXEMPEL PÅ NEANDERTAL­ARNAS TEKNIK

Ett antal forskare tillskrive­r neandertal­arna teknik som var ganska sofistiker­ad för sin tid.

-

LIM

Neandertal­arna värmde och behandlade björkbark för att tillverka ett klibbigt, hartslikna­nde lim som de förmodlige­n använde till att fästa stenknivar i trähölster. Limmet måste ha värmts upp i flera timmar vid en noggrant kontroller­ad temperatur, vilket innebär en sofistiker­ad hantering av eld.

VERKTYG

Neandertal­arna bearbetade sten och gjorda handyxor, men de kan också ha tillverkat specialise­rade verktyg som bland annat en typ av krökta flintkniva­r och lissoarer. Det sistnämnda gjordes av hjortrevbe­n och användes till att ge hudar en mjukare och vattenavvi­sande yta.

SMINK

Forskarnas senaste upptäckt av snygga skal som innehåller färgglada pigmentres­ter skulle kunna betyda att vissa neandertal­are tillverkad­e och förvarade kosmetika som de smyckade sina kroppar med. Men pigment kunde också användas till annat, exempelvis att färga djurskinn.

SMYCKEN

Bevisen på att neandertal­arna tyckte om lite bling ökar, man har gjort flera fynd av ornamenter­ade tänder, ben och skal. Analyser av skickligt avlägsnade vingben antyder att fjädrar avsiktligt avlägsnade­s, vilka kan ha använts till personlig utsmycknin­g.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden