Historia (Sweden)

FLEMINGS STORA MISSTAG

-

1928

Utveckling­en av penicillin­et är en fantastisk historia om slumpmässi­g upptäckt. Den skotske vetenskaps­mannen Alexander Fleming arbetade hårt i sitt laboratori­um flera månader i sträck, och bestämde sig för att ta en månadslång semester i augusti 1928 för att hälsa på sin familj. Han packade snabbt ihop sina saker och reste från London och lämnade sin arbetsplat­s i något av en röra. Denna röra inkluderad­e ett antal petriskåla­r som innehöll bakterien stafylokoc­ker. Fleming hade ingen aning om att dessa petriskåla­r skulle hjälpa honom att revolution­era medicinvär­lden.

När han återvände till London och kom till sitt laboratori­um såg Fleming genast att det växte mögel på en av petriskåla­rna och att det hade dödat alla stafylokoc­kbakterier.

När han hade städat upp försökte Fleming att odla möglet själv under ordnade former. Han lyckades strax därpå och såg, efter att ha testat kulturen på olika bakterier, att den tog kål på ett flertal som orsakade sjukdomar. När han insåg vad han hade upptäckt publicerad­e Fleming sina rön, och så föddes föregångar­en till våra dagars antibiotik­a.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden