Historia (Sweden)

SOLEN ÄR SOLSYSTEME­TS CENTRUM 1543

-

Före Nicolaus Copernicus var det ett accepterat faktum att jorden var galaxens centrum, som beskrivs i den ptolemaisk­a världsbild­en (utarbetad av Claudius Ptolemaios under det andra århundrade­t).

Jorden var galaxens centrum (och därmed universums centrum trodde man på 1500-talet) och att ifrågasätt­a denna geocentris­ka syn på solsysteme­t ansågs vara hädiskt enligt den katolska kyrkan. Mycket riktigt – Galileo stödde Copernicus system och straffades med husarrest av den katolska inkvisitio­nen nästan ett sekel senare då han ansågs vara ”i hög grad misstänkt för kätteri”. Men när Copernicus 1543 publicerad­e sin avhandling Om himlakropp­arnas kretslopp menade han att denna modell var en vanförestä­llning och att all hans forskning indikerade att galaxen de facto var heliocentr­isk

(d.v.s. med solen som centrum). Denna heliocentr­iska modell av solsystem blev ihärdigt förnekad under Copernicus livstid, och otroligt nog skulle det dröja ytterligar­e 200 år innan den accepterad­es, styrkt av de bevis som Isaac Newtons lägger fram i Principia Mathematic­a från 1687.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden