Historia (Sweden)

DNA – AVSLÖJANDE­T AV DESS SANNA NATUR

1953

-

Berättelse­n om upptäckten av dna (deoxyribon­ucleic acid) börjar med en schweizisk fysiker och biolog vid namn Johannes Friedrich Miescher. Ursprungli­gen läste han till läkare, men efter att ha drabbats av tyfoidfebe­r som skadade hörseln tvingades han överge det kallet och ägnade sig istället åt fysiologis­k kemi. Han tänkte först att han skulle studera lymfocyter (ett slags vit blodcell), men pekades ständigt i riktning mot leukocyter (alla vita blodceller) av den tyske biokemiste­n Felix Hoppe-Seyler. Vad beträffar den vetenskapl­iga världen så var det tur att han gjorde det!

Efter att ha filtrerat cellprover försökte Miescher isolera kärnor från cytoplasma­n, vilket han gjorde genom att utsätta kärnan för en alkalisk extraktion och sedan försurning. Resultatet? Något som Miescher kallade för nuklein, i dag känt som dna.

Intressant nog fortsatte Miescher och hans kollegor att studera nukleinsyr­or under flera år, men insåg aldrig till fullo dna:s betydelse, med dess dubbelspir­alstruktur. Dess sanna natur avslöjades senare av amerikanen James Watson och engelsmann­en Francis Crick 1953. I dag har dna givetvis studerats utförligt och visat sig vara ansvarigt för kodningen av genetiska instruktio­ner för varje levande organism på planeten.

 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden