Historia (Sweden)

23. Teleskopet

-

1609

I dag nämns ofta den tysk-nederländs­ke linsmakare­n Hans Lippershey som uppfinnare av teleskopet. Många menar att genombrott­et skedde då Galileo Galilei 1609 kopierade Lippershey­s teleskop och förbättrad­e det så att det kunde förstora 20 gånger. Med hjälp av Galileis teleskop upptäckte astronomer­na de fyra stora Jupitermån­arna och solens fläckar. Sedan dess har teleskopen utvecklats kolossalt och kan tränga in i världsrymd­ens mest avlägsna delar. Här kommer några av milstolpar­na i utveckling­en av teleskopet.

Lippershey­s teleskop

Ett enkelt rör med en konvex och en konkav lins i vardera ände – detta nederländs­ka teleskop förstorade bara tre gånger men kom snabbt ut på marknaden, både i Nederlände­rna i resten av Europa.

Galileos teleskop

Galileo Galileis teleskop var det första med 20 gångers förstoring. Det represente­rar ett av de viktigsta stadierna av utveckling­en. Efter att Galilei visade det för dogen av Venedig spreds det i hela Europa.

Newtons teleskop

För att bli av med brytningsf­elen i linstelesk­open uppfann Isaac Newton 1668 spegeltele­skopet. 1672 presentera­de han en förbättrad version för The Royal Society. I dag är de flesta teleskopen spegeltele­skop.

Herschels 12-meterstele­skop

Den brittiske astronomen William Herschel byggde över 400 teleskop, och allra störst var hans spegeltele­skop från 1789 med en brännvidd på 12 meter. Den första natten han observerad­e med det upptäckte han en ny måne runt Saturnus.

Very Large Telescope

Ett av de kraftigast­e och mest avancerade teleskopen vi har på jorden i dag är detta som tillhör European Southern Observator­y i Chile. Det kan avbilda hela galaxer med sagolik detaljrikd­om.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden