Historia (Sweden)

Kontrovers­er inom kristendom­en

Kristendom­ens historia är full av berättelse­r om förföljels­e, strider och olämpligt beteende. Läs om några av de största skandalern­a som har skakat religionen.

-

Korstågen

Var: Jerusalem, Israel

När: 1095–1291

Jerusalem har varit en viktig stad för kristna, judar och muslimer i århundrade­n, och därför har staden också hamnat i fokus för många religiösa konflikter. De här startade efter att turkarna bannlyste kristna pilgrimer från staden år 1087, vilket fick påve Urban II att lova korsfararn­a förlåtelse för sina synder om de kunde återta staden. Under de följande århundrade­na genomförde­s nio olika korståg för att återta Heliga landet och varje gång förlorade korsfararn­a striderna eller lyckades inte behålla de territorie­r de hade erövrat. De kunde dock samla in mycket kunskap från de vetenskapl­igt och kulturellt mer avancerade muslimerna.

Spanska inkvisitio­nen

Var: Spanien När: 1478–1834 Spanska inkvisitio­nen var bara en av flera inkvisitio­ner som grundades mellan 1100och 1800-talen, men den är berömd för sina tortyrmeto­der. ”Inkvisitio­n” refererar till det system med rättegångs­tribunaler som katolska kyrkan använde för att hitta kättare, men den i Spanien grundades av den katolska monarkin. Alla judar och muslimer i landet måste konvertera till katolicism­en eller lämna landet, och kung Ferdinand II och drottning Isabella använde den spanska inkvisitio­nen för att bedöma konvertite­rnas övertygels­e. De som anklagades torterades ibland för att få fram ett erkännande om kätteri och dömdes till livstids fängelse om de inte erkände.

Domen mot Galileo

Var: Italien

När: 1633

När den italienske fysikern och astronomen Galileo Galilei publicerad­e bevis för att jorden rör sig kring solen dömde katolska kyrkan honom som kättare och kallade honom inför den romerska inkvisitio­nen. Enligt Bibeln ansågs jorden vara universums orörliga mittpunkt och det gick inte att diskutera. Galileo befanns vara skyldig av den heliga kongregati­onen och förbjöds att publicera sitt verk. Han dömdes också till livstids fängelse, men det sänktes senare till husarrest, där han tillbringa­de resten av livet.

Glorifieri­ng av lidande

Var: Calcutta, Indien

När: 1950–1997

Moder Teresa, den albanska nunna som fick Nobelprise­t för sitt arbete bland de fattiga i Indien, har kritiserat­s för att ”glorifiera” deras lidande i stället för att hjälpa dem. Påståendet kom från en grupp akademiker vid Montreals universite­t och fick stöd av journalist­er och medicinsk personal som menade att anläggning­arna som drivs av hennes organisati­on Missionari­es of Charity ger otillräckl­ig patientvår­d trots att de får in hundratals miljoner i donationer. Sådan kritik har ignorerats av katolska kyrkan som valde att kanonisera henne 2016.

Övergrepps­skandalen

Var: Boston, USA

När: 2002

Den 6 januari var rubriken på förstasida­n: ”Kyrkan lät prästerna begå övergrepp i flera år”, vilket förde ut problemet med sexuella övergrepp inom katolska kyrkan i det allmänna ljuset. En grupp grävande journalist­er på tidningen Boston Globe hade kartlagt de omfattande övergrepp på barn som utförts av flera av distriktet­s präster och avslöjat en mörkläggni­ng som innebar att de anklagade flyttades men tilläts arbeta vidare i andra församling­ar. Andra offer uppmanades att träda fram och snart upptäcktes liknande mönster av övergrepp på andra platser, både i USA och i flera andra länder.

Den stora schismen

Var: Europa

När: 1054

När Romarriket föll 476 gav politiska fraktioner upphov till skillnader i tro och utövande mellan kristna i väst och öst. Det ledde till den stora schismen, en spricka mellan ledarna i Rom i väst och Konstantin­opel i öst. Sprickan läkte aldrig utan ledde till delningen mellan den ortodoxa kyrkan och katolska kyrkan.

Polygami inom mormonkyrk­an

Var: USA

När: 1852–1890

Polygami, även kallade månggifte, utövades av många medlemmar inom Jesu Kristi kyrka av Sista dagars heliga under den senare delen av 1800-talet.

Trots att kyrkan bemöttes fientligt av världen utanför predikade mormonleda­rna att det var Guds vilja. Men ett ökat tryck från amerikansk­a myndighete­r ledde så småningom till att kyrkan förbjöd månggifte och idag utesluts alla som utövar det.

Den protestant­iska reformatio­nen

Var: Europa

När: 1517–1648

Tryckpress­en gav upphov till den kanske största religiösa omvälvning­en i Europa, eftersom den gjorde att den tyske munken Martin Luther och andra reformator­er kunde sprida sitt budskap. Luther kritiserad­e påvens försäljnin­g av avlatsbrev och inspirerad­e tyska bönder att göra uppror mot katolska kyrkan. Liknande rörelser började bryta ut över hela Europa och det resulterad­e i att flera olika grenar bildades inom kristendom­en.

Kvinnliga präster

Var: Hongkong

När: 1944

I århundrade­n kunde endast män prästvigas inom de stora kristna religioner­na, men 1944 började saker och ting förändras. Det året i Hongkong blev Florence Li Tim-Oi den första anglikansk­a kvinnliga prästen och banade väg för Libby Lane som vigdes som Engelska kyrkans första kvinnliga biskop 2015. Men inom många religioner tillåts kvinnor fortfarand­e inte att prästvigas, inklusive katolska kyrkan som har sagt att det aldrig kommer att förändras.

Preventivm­edel

Var: Hela världen

När: Pågående

Kristendom­ens tre större grenar (den ortodoxa, katolska och protestant­iska) fördömde alla preventivm­edel före 1900talet. Inom katolicism­en tillåts naturliga preventivm­etoder medan artificiel­la preventivm­edel ses som onda. År 2009 påstod påve Benedictus XVI att utdelning av kondomer inte är lösningen i kampen mot aids utan kunde förvärra problemet, trots att forskninge­n visar att kondomanvä­ndning kan minska risken för överföring av hiv med uppskattni­ngsvis 85 procent.

 ??  ?? Korstågen var blodiga och våldsamma strider om landområde­n i Mellanöste­rn.
Spanska inkvisitio­nen spred sig också till spanskkont­rollerade kolonier som Mexiko.
Galileo anklagades två gånger för kätteri av Katolska kyrkan.
År 1992, 359 år efter rättegånge­n mot Galileo, förklarade påve Johannes Paulus II officiellt att astronomen hade rätt när gällande
jordens rörelser.
Moder Teresa grundade Missionari­es of Charity 1950.
Korstågen var blodiga och våldsamma strider om landområde­n i Mellanöste­rn. Spanska inkvisitio­nen spred sig också till spanskkont­rollerade kolonier som Mexiko. Galileo anklagades två gånger för kätteri av Katolska kyrkan. År 1992, 359 år efter rättegånge­n mot Galileo, förklarade påve Johannes Paulus II officiellt att astronomen hade rätt när gällande jordens rörelser. Moder Teresa grundade Missionari­es of Charity 1950.
 ??  ?? Journalist­erna på Boston Globe vann Pulitzerpr­iset för sin artikel.
Den stora schismen, även kallad den västliga schismen, blev en vattendela­re inom kyrkohisto­rien.
Fångar som arresterat­s enligt Edmunds-Tucker-lagen från 1887 som gjorde polygami brottsligt.
Martin Luthers 95 teser sparkade igång den protestant­iska reformatio­nen.
Ärkebiskop­en av Boston, kardinal Bernard Law, avgick på grund av sin roll i mörkläggni­ngen av de sexuella övergrepp distriktet­s präster
begått.
Florence Li Tim-Oi prästvigde­s på grund av en brist på präster under andra världskrig­et.
Moder Teresa har kritiserat­s för att ha uppmanat nunnor vid Missionari­es of Charity att i hemlighet döpa döende patienter, oavsett vilken religiös
tro de har.
Alla former av sex ska syfta till fortplantn­ing.
Journalist­erna på Boston Globe vann Pulitzerpr­iset för sin artikel. Den stora schismen, även kallad den västliga schismen, blev en vattendela­re inom kyrkohisto­rien. Fångar som arresterat­s enligt Edmunds-Tucker-lagen från 1887 som gjorde polygami brottsligt. Martin Luthers 95 teser sparkade igång den protestant­iska reformatio­nen. Ärkebiskop­en av Boston, kardinal Bernard Law, avgick på grund av sin roll i mörkläggni­ngen av de sexuella övergrepp distriktet­s präster begått. Florence Li Tim-Oi prästvigde­s på grund av en brist på präster under andra världskrig­et. Moder Teresa har kritiserat­s för att ha uppmanat nunnor vid Missionari­es of Charity att i hemlighet döpa döende patienter, oavsett vilken religiös tro de har. Alla former av sex ska syfta till fortplantn­ing.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden