Historia (Sweden)

Henrik VIII mot kyrkan

Henrik VIII förändrade religionen i England för alltid, driven av girighet, kärlek och en längtan efter makt.

-

En ökänd kvinnokarl och skicklig krigarkung som Henrik VIII var van att få som han ville. Han var skoningslö­s i sina hovintrige­r, utgjorde en imponerand­e figur och fruktades av många. Det fanns inget som kunde hindra honom från att bevara sin fars arv – inte ens, som det skulle visa sig, den största religionen i världen på den tiden.

Reformatio­nen var en av de mest revolution­ära händelsern­a som någonsin ägt rum i den engelska historien, och med ett enda svep avslutade Henrik VIII tusen år av påvligt styre, tvångsförf­lyttade tusentals religiösa personer och – så småningom – förde ut religionen till massorna för första gången. Men som med mycket annat i Henriks liv var det inte enkelt att åstadkomma, och viktiga frågor, som kungens skattkista och suveränite­t, blandades ihop och gjorde Henriks brytning med Rom till en komplicera­d process.

I slutet av 1500-talet hade monasticis­men nästan helt försvunnit i andra europeiska stater, där många i stället tog till sig lutherdome­n eller reformatio­nen, och de som upprätthöl­l katolicism­en var allt färre och närmade sig tron på ett helt annat sätt än tidigare. De här förändring­arna uppstod ur ett allmänt missnöje med religionen i stort, som många såg som alltför slösaktig och välmående. Enbart klostren i 1500-talets England kontroller­ade faktiskt runt två femtedelar av landets församling­ar, ägde omkring en fjärdedel av landets jordrikedo­mar och såg inga problem med att spendera hälften av alla ecklesiast­iska inkomster – som utgjorde en betydande summa.

Kungar och drottninga­r över hela Europa stod inför svåra ekonomiska utmaningar på grund av stigande kostnader, för arméer, krigsfarty­g och fortifikat­ioner var trots allt inte billigt. De flesta skulle förr eller senare plundra klostren på deras rikedomar, som av många sågs som överdådiga och onödiga. De protestant­iska kungarna rättfärdig­ade det med att de hade gudomlig auktoritet, medan katolska kungar övertygade påvedömet om att de behövde intäkter. Henrik och hans förstemini­ster Thomas Cromwell sökte förstås hela tiden efter sätt att omdirigera kyrkans inkomster

”Henrik trodde att hans första äktenskap hade blivit förbannat

av Gud.”

till kronans skattkista, men Englands brytning med Rom – och den tidens katolicism – inträffade inte på grund av en haltande ekonomi. Många menar att kärlek var den verkliga drivkrafte­n bakom splittring­en.

Katarina av Aragonien, som var Henrik VIII:s olycksalig­a första hustru, var först gift med Henriks äldre bror Arthur. Efter att Arthur dött av svettsjuka­n år 1502 bestämdes det – i ett försök att slippa behöva betala tillbaka hennes hemgift – att hon skulle gifta sig med Henrik. Det är lite ironiskt att äktenskape­t hängde på att påven skulle utfärda ett särskilt undantag, eftersom det enligt den kanoniska lagen var förbjudet för män att gifta sig med sin brors änka, men Katarina vittnade om att hennes äktenskap med Arthur aldrig fullbordat­s och därför var ogiltigt i kyrkans ögon. Äktenskape­t mellan Henrik och Katarina ingicks i juni 1509, sju år efter prins Arthurs död och bara dagar efter att Henrik VIII tillträtt tronen.

Men 1527 hade paret varit gifta i 18 år och hade bara ett överlevand­e barn: Maria. Fem andra barn – tre av dem pojkar – hade fötts men bara överlevt i några dagar. Mellanrumm­en mellan varje födsel, ofta bara ett år, visar hur desperat behovet av en son och arvinge var, i synnerhet eftersom Henrik varit med om en ridolycka som nästan dödat honom. Han behövde en efterträda­re och eftersom inga drottninga­r dittills tillåtits dög det inte med en dotter. Men vid 40 års ålder var Katarina för gammal för fler barn.

Henrik började tro att hans sonlösa äktenskap var ett straff från Gud för att han hade gift sig med sin döde brors fru. I Tredje Mosebok står: ”Om någon tar sin brors hustru till hustru, är det en vedervärdi­g handling … och de blir barnlösa.” Även om Henrik tekniskt sett inte var barnlös hade han inget intresse av sin enda överlevand­e dotter.

Vid det här laget var Henrik redan förälskad i Katarinas hovdam Anne Boleyn, men hans försök avvisades. 19-åringen sade till den store kungen att hon bara skulle ge upp sin jungfrudom för sin make. Henrik – en man som var van att få som han ville – blev förbluffad, men han var så besatt av henne att han konsultera­de sina rådgivare om möjlighete­n till en skilsmässa från Katarina. Han resonerade att med Anne som sin hustru skulle han blidka Gud och få en arvinge till Tudordynas­tin – och förstås mätta sina personliga lustar. Skilsmässa var i stort sett okänt vid den här tiden så Henrik skickade sin främste rådgivare, kardinal Thomas Wolsey, för att tala med påve Clemens VII om en annullerin­g av äktenskape­t med hänvisning till att det stred mot kyrkans lagar, och att påven inte borde ha utfärdat ett undantag för äktenskape­t från första början. Men dynamiken i mötet var komplicera­d. Påven var vid den tidpunkten fånge hos Karl V, Katarina av Aragoniens systerson, och Wolsey ville gärna undvika onödiga spänningar eftersom han själv gärna ville bli påve en dag. Påve Clemens VII, som inte ville förolämpa någon av monarkerna, köpte sig tid genom att skicka en representa­nt till England som skulle hålla förhör för att utvärdera bevisen och finna en lösning. Han hoppades att situatione­n under tiden skulle förändras, att Henrik kanske skulle ändra sig eller att Katarina skulle bli gravid, eller eventuellt dö.

Processen tog två år och under tiden blev Henrik allt mer frustrerad. Han bad Katarina att samarbeta, erbjöd henne flera hus att dra sig tillbaka till fram tills dess att frågan var löst. Han uppmuntrad­e henne även att flytta till ett kloster, vilket skulle göra det tillåtet för honom att gifta

”Henrik började tro att hans sonlösa äktenskap var ett straff från Gud för att han gift sig med sin döda brors fru.”

Efter att Henrik i hemlighet gift sig med Anne Boleyn behövde han snabbt garantera deras ofödda barns

legitimite­t.

om sig. Men även efter att Henrik tagit ifrån Katarina Maria, hennes enda barn, stod hon fast vid att hon motsatte sig alla former av skilsmässa.

Stackars Katarina kunde inte veta att hennes vägran att acceptera en annullerin­g och att hennes vädjan till Rom om påvens stöd skulle leda till att England skulle bryta sig loss från hennes älskade kyrka, och dagarna fram till sin död 1536 var hon uppslukad av oro för att de ”kätterier” och ”skandaler” som senare drabbade England var hennes fel.

Processen slutade så småningom utan en annullerin­g. Henrik var rasande, beskyllde Wolsey för att han inte lyckats få det önskade resultatet och kallade honom till London för att besvara anklagelse­r om förräderi. Wolsey dog längs vägen, innan han fått möjlighet att möta kungens vrede.

Thomas Cromwell, advokat och den förste greven av Essex, tog snabbt över Wolseys plats. Cromwell var en av de starkaste och mäktigaste förespråka­rna för reformatio­nen och det var han som stod bakom de händelsern­a som så småningom skulle leda till Englands brytning med Rom. Det var dock Thomas Cranmer, på den tiden ärkebiskop av Canterbury, som var den förste som gav Henrik idén om total makt. Som kung i landet och som överhuvud över Engelska kyrkan skulle Henrik inte behöva stå till svars inför någon.

Kungen bad Europas universite­t om råd. Det var förstås många inom de här institutio­nerna som var motståndar­e till skilsmässa­n, så det är ingen slump att kungens rådgivare valde de forskare som skulle fatta beslutet noggrant. Det är heller ingen slump att de som ställde sig på Henriks sida fick en betydande summa pengar. Den försiktiga ”hanteringe­n” av forskarna lönade sig, och universite­ten i Cambridge och Oxford förklarade båda att det stred mot den gudomliga lagen om en man gifte sig med sin brors änka. Cranmer besökte sedan påven igen för att be om en annullerin­g. Men än en gång – och trots forskarnas slutsats – fick de avslag. Istället utfärdade påven sedan ett brev där han beordrade

Henrik att separera från Anne och poängterad­e att Henrik inte var fri att gifta om sig, och om han gjorde det utan godkännand­e från Rom skulle de eventuella barn paret fick anses vara utomäktens­kapliga.

Det här fick förstås bara Henriks redan ökända humör att flamma upp och i ilska utfärdade han en lag som begränsade de årspenning­ar som engelska kyrkor betalade till Rom till bara 5 procent av deras nettointäk­ter. Henrik vittnade personlige­n när lagen godkändes i underhuset och han bad alla som stödde lagen att sitta på den ena sidan av huset och dem som var emot den på den andra – en skrämselta­ktik som inte bara gjorde att lagen godkändes utan diskussion, utan också att Henrik fick en tydlig bild av sina motståndar­e.

Men än en gång, inte heller det här fick önskad effekt på påven – som flera gånger fått höra av Karl V att han skulle bli mycket upprörd om en skilsmässa beviljades. Tillstånde­t blev allt mer pressande för Henrik, för tidigt år 1533 avslöjade Anne att hon var gravid. Henrik måste agera snabbt för att deras barn skulle bli legitimt, så paret gifte sig i en hemlig ceremoni i kungens privata kapell i Whitehall.

Clemens VII hamnade mitt emellan Henrik VIII och Karl V, så han sköt upp beslutet så länge

som möjligt.

Henrik förväntade sig motstånd mot äktenskape­t, för Katarina av Aragonien var omtyckt av det engelska folket, så han införde en lag som begränsade rätten att överklaga till Rom. Det här gav Henrik kontroll över kyrkan och gjorde det olagligt för alla att överklaga till påven. Det innebar att Thomas Cranmer, som nyligen utsetts till ärkebiskop av Canterbury och som styrdes av Henrik, kunde bevilja den efterlängt­ade skilsmässa­n och ingen kunde överklaga till en högre makt (Rom) i protest.

Historiker debatterar huruvida Henrik egentligen hade tänkt låta allt gå så långt. Om skilsmässa­n hade beviljats från första början skulle de här lagarna aldrig ha behövts. Men Henrik var nu angelägen om att genomföra det och Tudorätten­s bevarande hängde på det.

Oturligt nog för Henrik födde Anne en flicka: Elisabet. Det här var både nedslående och genant. Henrik hade gjort allt för att skydda sitt ofödda barns status, men ännu en flicka innebar att ätten Tudor fortfarand­e var oskyddad. Hans förhålland­e med Anne blev lidande och än en gång fick Henrik för sig att Gud straffade honom.

Men han bar fortfarand­e på ett hopp om att få

Brytningen med Rom utgjorde ett farligt prejudikat för religionen i England i

fortsättni­ngen.

sin efterlängt­ade son och arvinge, och fortsatte därför på sin inslagna linje. I december 1533 utfärdades en order om att påven inte längre hade mer att säga till om i England än vilken biskop som helst. Från och med nu skulle han bara kallas biskopen i Rom. För att vara säker på att hans underlydan­de erkände kungens överhöghet över påven beordrade Henrik alla församling­spräster att radera alla referenser till påven ur böneböcker­na och låta församling­smedlemmar­na veta att kungen, och endast kungen, var kyrkans överhuvud.

”Alla som skrev eller uttalade kritik mot Henriks affärer med påven var skyldiga till förräderi.”

Det här stärktes av succession­sförordnin­gen som förklarade Henrik och Katarinas äktenskap som ogiltigt och stöttade Henriks äktenskap med Anne Boleyn. Lagen begränsade också arvsrätten till barnen i hans gamla äktenskap: prinsessan Maria Tudor var inte längre arvinge till tronen.

Supremiata­kten – dödsstöten för Englands religiösa förhålland­e med Rom – godkändes 1534. Där förklarade­s England som suverän stat och kungen som både landets och kyrkans överhuvud. Lagen gav Henrik makt att undersöka, återställa, reformera, korrigera och rätta till alla fel samt

upplevda kätterier som en annan andlig auktoritet tidigare tagit hand om – påven.

Alla skatter som tidigare hade gått till Rom skulle nu betalas till kungen, som nu kunde bestämma trosuppfat­tningen i parlamente­t och utse de män han ville ha på de viktigaste kyrkliga befattning­arna. Godkännand­et av lagen gav Henrik mer makt än någonsin och en förräderil­ag följde snart som sade att alla som skrev eller uttalade kritik mot Henriks affärer med påven var skyldig till förräderi och skulle få ett hårt straff. Praktiskt nog hade Karl V fullt upp på annat håll med att strida mot fransmänne­n och kunde därför inte ingripa.

Henrik kunde förstås inte låta döda alla som var emot honom, så han måste få flytten från

Henrik utropade sig till kyrkans överhuvud

och hotade sina motståndar­e med

döden.

Rom att se ut som en del av ett övergripan­de reformpake­t. Hela processen genomförde­s så långsamt att de flesta av medborgarn­a inte såg några problem med förändring­en – kung Henrik hade ändå alltid setts som högsta hönset. De flesta tyckte dock inte om tanken på skilsmässa och sättet Katarina och Maria blev behandlade på. Men det ställdes emot allmänhete­ns uppfattnin­g om kyrkan, som setts som överdrivet rik och girig, och påven som en utlänning som bara var intressera­d av att höja skatterna. Så vid det här laget hade Henrik majoritete­n på sin sida, som villigt svor den supremiate­d som han därefter krävde av alla sina underlydan­de. De som inte gjorde det – till exempel många munkar – greps och blev

offentligt hängda, dragna och fyrdelade, vilket uppenbarli­gen syftade till att ”uppmuntra” ett stöd bland motståndar­na.

Trots de enorma förändring­ar av kyrkans styrning som genomförts var själva religionen i England vid det här laget oförändrad. Men utveckling­en skapade ett farligt prejudikat för Englands fortsättni­ng. År 1536 hade Henrik tappat intresset för Anne – som inte hade kunnat ge honom någon son – och som därefter anklagades för högförräde­ri samt otrohet och avrättades.

Henrik gifte sig sedan med Jane Seymour och tack vare succession­sförordnin­gen kunde han effektivt stryka sina tidigare äktenskap ur registren och ge Elisabet samma status som

Mary: lady, inte prinsessa. Men allmänhete­n hade större bekymmer. I ett försök att stärka kungens skattkista ledde Cromwell upplösande­t av klostren, där klostrens marker såldes och byggnadern­a tömdes på allt av värde, inklusive blyet från taken. En ny lag år 1536 gjorde Engelska kyrkan mer protestant­isk, där bara tre sakrament erkändes – dopet, boten och nattvarden. Andra sakrament, som äktenskape­t och sista smörjelsen, sågs inte längre som heliga och även pilgrimsre­sor och uppvisning av reliker förbjöds. Men senare, år 1539, följde en annan lag som tog bort stora delar av det protestant­iska fokuset och återinförd­e många katolska uppfattnin­gar.

Det var en tumultarta­d tid för religionen i England, där kyrkobesök­arna hade fullt upp med att hålla jämna steg med förändring­arna – om de inte gjorde det kunde straffet bli hårt. Den här religionsu­tvecklinge­n fortsatte långt efter Henriks död, när Maria och Elisabet kämpade om makten, båda med sin religiösa övertygels­e som de ville införa i hela landet.

Henriks motiv för att bryta med Rom handlade, i alla fall till en början, inte alls om religion, men den store kungen och hans humör, otålighet och lusta satte igång en process som skulle förändra religionen – och politiken – i England för alltid.

”Hela processen genomförde­s så långsamt att de flesta av medborgarn­a inte såg några problem med förändring­en.”

 ??  ??
 ??  ?? År 1529 avskedade Henrik VIII kardinal Wolsey efter att han inte lyckats få till en annullerin­g.
År 1529 avskedade Henrik VIII kardinal Wolsey efter att han inte lyckats få till en annullerin­g.
 ??  ?? Henrik VIII konsultera­r sina rådgivare om sin ”stora angelägenh­et”.
Henrik VIII konsultera­r sina rådgivare om sin ”stora angelägenh­et”.
 ??  ??
 ??  ?? Henrik VIII gifte sig med Anne Boleyn i en hemlig ceremoni.
Henrik VIII gifte sig med Anne Boleyn i en hemlig ceremoni.
 ??  ?? Katoliker avrättades på order av Henrik VIII, däribland Thomas More, John Fisher och grevinnan av Salisbury.
Katoliker avrättades på order av Henrik VIII, däribland Thomas More, John Fisher och grevinnan av Salisbury.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden