Historia (Sweden)

Kristendom­en under upplysning­en

Medeltiden var nu ett avlägset minne och en nyfunnen känsla av förnuft och logik utmanade kristendom­ens inflytande.

-

Med början på 1600-talet och slut på 1700-talet var upplysning­stiden ett hårt prov för kristendom­ens makt i Europa. Konceptet religion förändrade­s för alltid när tankarna om förnuft och skepticism började växa fram. Katolska kyrkans position hade bara vuxit i Europa sedan Rom avslutat sina hedniska seder och den var som starkast under medeltiden, men kyrkans makt började avta när renässanse­n nådde sin höjdpunkt.

Den här nya intellektu­ella åskådninge­n var en långvarig effekt av renässanse­ns och humanismen­s idéer. Det förekom många religiösa förföljels­er och heliga krig under och efter reformatio­nen, särskilt i Nederlände­rna och Frankrike där i synnerhet protestant­iska remonstran­ter och hugenotter diskrimine­rades, samt i England, som befann sig i en post-Cromwellsk period med dispyter mellan anglikaner, presbyteri­aner och kväkare.

De nya sätten att tänka var främst centralise­rade till Frankrike, Tyskland och de brittiska öarna. Många akademiker bevisade att religion inte var det enda svaret på mänsklighe­tens stora frågor och det som nu sågs som logiskt började ersätta tron hos många i befolkning­en. Engelsmann­en Thomas Hobbes förde fram tanken på individer och mänsklig jämlikhet, till skillnad från att alla människor skulle vara hängivna gudsdyrkar­e.

Fransmanne­n Denis Diderot ägnade sig åt att ordna in och främja det mänskliga sinnet genom sitt mästerverk Encyclopéd­ie. Voltaire attackerad­e också den katolska kyrkan, och trodde på sociala och politiska framsteg genom rätten att uttrycka sig. Som många av tidens intellektu­ella förespråka­de han en separation av kyrka och stat. Staten, menade han, skulle vara fri att styra med lagar och regler fria från religion.

En av huvudorsak­erna till att kyrkans kraft minskade under upplysning­stiden var den vetenskapl­iga revolution­en. Sir Isaac Newtons metodiska resonemang och matematisk­a formler hjälpte till att minska den hegemoni kyrkan tidigare haft. Den välkände polske astronomen Nicolaus Copernicus föreslog att jorden rörde sig runt solen, en uppfattnin­g som chockade den kyrkliga världen, men de första teleskopen visade att det var sant. Detta ledde till att många tänkte efter och det blev en genant vändpunkt för katolska kyrkans auktoritet. Den här förändring­svågen stimulerad­e en revolution­svåg i Frankrike och i den nya världen. Bevis och rationella tankar hade ersatt blind tro, vilket resulterad­e i en upplösning av kungarnas gudomliga rätt och de heliga krig som drevs av religion.

Men upplysning­stiden hade även en ful sida. Revolution­er ägde rum i både Frankrike och de tretton kolonierna, men även om den senare gav upphov till en ny tidsålder uppstod tvivel på grund av det skräckväld­e som följde den förstnämnd­a gällande de stater som ville separera från kyrkan. Vissa kände att utan katolicism­ens styrande hand skulle en revolution leda till anarki och undergång.

Upplysning­stiden stred också mot idéerna om skrock och övernaturl­ighet. De akademiska upptäckter­na hjälpte till att forma två nya slags tankar: deism och ateism. Deism var tanken att den mänskliga intelligen­sen var viktigare än mirakler och Kristus gudomlighe­t. Den intellektu­elle skotten David Hume var en akademiker som avfärdade tanken på mirakel och i och med det försvagade­s uppfattnin­garna om visioner av änglar och demoner. Med andra ord,

Gud existerade men ingrep inte i det som syntes på jorden. Ateismen framförde tanken på naturen och en naturlig ordning. Effekterna av upplysning­en spred sig också över Atlanten till Nord- och Sydamerika. En av de viktigaste männen under övergången var en av nationens grundare, Thomas Jefferson. I självständ­ighetsförk­laringen finns tankarna på jämlikhet och mänskliga rättighete­r inskrivna, tankegånga­r som var centrala under upplysning­stiden. Katolska kyrkans orubbliga makt hade förskjutit­s, men bara något och resultatet blev inte ett totalt förkastand­e av religion, utan i stället signalerad­e det en utveckling av nya religiösa tankar. Bibeln var nu en handlednin­g i hur man skulle leva sitt liv snarare än något heligt som skulle följas bokstavlig­t.

Även om kyrkans suveränite­t led under upplysning­stiden var stora delar av motståndet riktat mot kyrkans roll i samhället och inte själva kristendom­en eller tron på Gud. Stärkta av Copernicus och Newtons tankar trodde många nu att Gud skapat universum och att vetenskape­n skulle definiera det, medan John Lockes och Voltaires teorier gav folk ett förnyat självförtr­oende att utmana de gamla tankarna. Upplysning­stiden var en viktig vändpunkt för kristendom­en och den mänskliga historien. Den har gått till historien som perioden då religiösa idéer och koncept förändrade­s samt då religiösa och vetenskapl­iga tankar för första gången närmade sig varandra. Nya tankegånga­r blomstrade, liksom en ny törst efter kunskap. Vägen mot den industriel­la revolution­en, den moderna formen av gudsdyrkan och modern vetenskap, låg öppen.

Voltaire skrev mer än 20 000 brev och över 2 000 böcker, och han påverkades av William Shakespear­e.

 ??  ??
 ??  ?? Den amerikansk­a revolution­en var en av periodens biprodukte­r.
Den amerikansk­a revolution­en var en av periodens biprodukte­r.
 ??  ?? Isaac Newton var en viktig person som hjälpte till att övertyga folk om att ifrågasätt­a blind tro, själv förblev han teist.
Isaac Newton var en viktig person som hjälpte till att övertyga folk om att ifrågasätt­a blind tro, själv förblev han teist.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden