Historia (Sweden)

Kristendom­en på 1900-talet

Kristendom­en inledde århundrade­t med förhoppnin­gen om att bli en världsomfa­ttande religion, men två världskrig och ökad sekularise­ring innebar stora utmaningar.

-

Kristendom­en blomstrade vid 1900-talets början – och inte bara på de platser där man kan förvänta sig det. Religionen hade varit en del av den europeiska identitete­n under så lång tid och hade börjat sprida sig mycket längre bort tack vare det omfattande missionärs­arbetet som ägde rum efter 1885. Protestant­er och katoliker hade riktat in sig på områden som Kina, Indien, Latinameri­ka och Afrika. De hade varit så framgångsr­ika att kristendom­en höll på att bli en verkligt världsomsp­ännande religion.

För många var de 100 åren mellan 1900 och 2000 det kristna århundrade­t, en tid då religionen spred sig snabbt. I juni 1910 möttes 1 200 protestant­er från hela världen i Edinburgh för World Missionary-konferense­n där man talade om att omvända folk överallt till kristendom­en. Konferense­n leddes av John R. Mott, en amerikansk metodistle­kman, och syftet var att föra samman europeiska och nordamerik­anska kristna och skapa kyrkor över hela jordklotet. Det var början på en ekumenisk rörelse som hoppades att hela världen skulle vara kristen vid århundrade­ts slut.

Men religionen fick ett allt mindre inflytande i Västeuropa. Under 1900-talet var antalet kyrkobesök­are färre än på många århundrade­n på grund av en kombinatio­n av den industriel­la revolution­en, vetenskape­ns utbredning och ökad sekularise­ring. Det hade också förekommit attacker mot kristendom­en från stora tänkare som den tyske filosofen Friedrich Nietzsche, som påstod att den glorifiera­de ett apatiskt leverne. Första världskrig­et orsakade än mer skada eftersom många i väst betraktade konflikter­na, sjukdomarn­a, svälten och de miljontals döda med stor pessimism.

När dammet lagt sig 1918 hade religionen­s roll i västvärlde­n minskat.

Det fanns dock andra fler till det. När det andra årtiondet närmade sig sitt slut insåg människor att marxismen vunnit mark i Ryssland efter revolution­en 1917 då tsaren störtades. Den rysk-ortodoxa kyrkan anklagades för att ha stöttat tsarerna under århundrade­n och Sovjetunio­nen ville bli den första stat som på ideologisk­a grunder eliminerad­e religionen. Kristna förföljdes – 28 biskopar och 1 200 präster avrättades under de fem åren som följde Oktoberrev­olutionen. Men Ryssland var ingen isolerad händelse. Kristendom­en hade det kämpigt på många håll.

Japan (som kontaktats av katolicism­en på 1500-talet och protestant­ismen 1859) ockuperade till exempel Korea 1910 och började försöka minimera de kristna missionäre­rnas inflytande. Det blev obligatori­skt att dyrka den japanske kejsaren på 1930-talet, men vissa kristna koreaner vägrade, vilket resulterad­e i en stark koppling mellan religionen och landets patriotisk­a strävan. Trots motståndet ville man få behålla sin tro, vilket är varför det fanns så många som 168 000 protestant­er och 147 000 katoliker i Korea på

Det fanns 9 miljoner kristna i Afrika år 1900 – och 380 miljoner

år 2000.

Joseph Stalin återuppväc­kte den rysk-ortodoxa kyrkan 1941 efter Nazityskla­nds anfall mot Sovjetunio­nen.

den tiden. Men även om stora insatser gjordes för att uppmuntra även kineser och indier till att konvertera till kristendom­en var motståndet hårt.

Nykristna i Afrika efter första världskrig­et, där religionen spridit sig snabbt, hade börjat ifrågasätt­a varför de kristna arméerna stred så vildsint mot varandra. De frågade sig samma sak när ett globalt krig slog till för andra gången. Än en gång fann kristna det allt för enkelt att bomba, döda och lemlästa dem som delade deras tro och det stod klart att Tyskland 1933 – sex år innan första världskrig­et – nästan var en helt kristen nation med omkring 40 miljoner protestant­er och 20 miljoner katoliker. Många av dem fann stöd för antisemiti­sm i traditione­lla tolkningar av religiösa skrifter. De fann det också enkelt att stötta Adolf Hitler.

Det var utmanande tider. Nationalis­m och antikommun­ism i Tyskland blev allt mer intensiva i och med Weimarrepu­blikens misslyckan­de, det tyska system som existerade från 1919 till 1933. Folk var arga över att behöva betala uppbyggnad­en efter första världskrig­et och de kristna i Tyskland såg en utväg i det tyska nationalso­cialistisk­a arbetarpar­tiet (nazisterna). Führern sade till dem att lutheraner och katoliker var ett och skulle förenas som kristna. De flesta lutheraner som ursprungli­gen motsatt sig nazisterna accepterad­e Hitler som ledare när han blev rikskansle­r.

Det fanns dock fortfarand­e ett motstånd. Den tyske pastorn Dietrich Bonhoeffer, som grundat den protestant­iska Bekännelse­kyrkan 1933, försökte bekämpa Hitlers förintelse­program och han var emot judeförföl­jelserna. Han arresterad­es i april 1943, sattes i fängelse i 18 månader och anklagades för en mordkonspi­ration mot Führern innan han hängdes i april 1945. I ett brev utfärdat av påve Pius XI den 10 mars 1937 (Mit brennender Sorgeencyk­likan) stod att antisemiti­sm inte var förenligt med kristendom och han beskrev Hitler som en arrogant profet. I synnerhet katolska kyrkan genomgick en prövande period.

Påve Pius XI:s pontifikat hade upphört vid hans död den 10 februari 1939 och hans efterträda­re var påve Pius XII som förhandlat fram ett fördrag mellan Vatikansta­ten och Nazityskla­nd 1933 som garanterad­e katolska kyrkan dess rättighete­r i Tyskland. Nazisterna bröt överenskom­melsen nästan omedelbart, men dess existens har fått vissa historiker att anklaga påven för tyst passivitet när det gäller Förintelse­n. Men Pius XII gav också order om att judarna skulle räddas undan nazisterna­s förföljels­er. Den judiske historiker­n och israeliske diplomaten Pinchas Lapide har sagt att påven ”var oerhört viktig för att minst 700 000 men förmodlige­n så många som 860 000 judar räddades från en säker död i nazisterna­s händer.” Överrabbin­en av Rom blev katolik när kriget tog slut 1945.

Under de följande åren skickade Pius XII hjälpsändn­ingar till Europa och många av dem som varit motståndar­e till nazismen upphöjdes till kardinalsk­ollegiet. Kristendom­en var dock fortfarand­e hotad när världen fortsatte att hamna i konflikter. Japans förlust i kriget ledde till att Korea delades i två halvor där nord och syd styrdes av två separata regeringar. Det ledde till Koreakrige­t, som varade från den 25 juni 1950 till den 27 juli 1953, där kristna förföljdes både under och efter kriget. Nordkorea stöttades av Kina, som efter inbördeskr­iget 1949 blivit ett kommunisti­skt land som var emot väst.

Protestant­erna hade funnits i Kina och grundat sjukhus och skolor i årtionden men kommuniste­rna kastade ut alla missionäre­r från landet. En regeringsk­ommitté försökte 1949 tvinga in de troende i Tre-själv-rörelsen – en protestant­isk kyrka grundad utifrån principern­a självstyre, självunder­håll och självsprid­ning.

Alla uttryck för religiosit­et förbjöds i Kina under kulturrevo­lutionen mellan 1966 och 1976. På andra ställen föll kyrkorna för kommunisme­n i de sovjetstyr­da delarna av Europa och kristna i Vietnam stod under tryck.

Med så många stridighet­er började missionäre­rna vända sig mot Afrika i allt högre grad och Latinameri­ka såg också en ökad kristendom. Det här eldades på av protestant­iska

I Mulieris dignitatem, skriven av påve Johannes Paulus II år 1988, stod att mäns och kvinnors roller var kompletter­ande.

”Innan första världskrig­et … var Tyskland nästan en helt kristen nation.”

pingstförs­amlingar och evangelisk­a kyrkor där de senare såg ett stort uppsving under 1900-talet. Efter första världskrig­et växte sig liberalism­en stark – dess användning av empiriska bevis och förnuft för att tolka livet och Bibeln slog an hos många runt om i världen. Det blev också en stor ökning under 1940- och 1950-talen på grund av olika evangelist­er. Evangelism­en blev allt mer konservati­v i sina läror.

Snart fick kristendom­en i Afrika eget liv. Kyrkor grundade av afrikaner snarare än folk från andra ställen började öppnas på kontinente­n. Och precis som i Latinameri­ka lade de till sina egna religiösa traditione­r och influenser. Befrielset­eologi blev också populärt på 1950- och 1960-talen. Där uttrycktes en oro för befrielsen av de förtryckta och den manifester­ade sig på olika sätt. Inom

Dalitteolo­gin i Indien, till exempel, som uppstod på 1980-talet presentera­de inhemska ledare Jesus som en som predikade goda nyheter för fattiga. Det drog uppmärksam­heten till kastsystem­ets orättvisor.

Kristendom­en fick omposition­era sig fler gånger under århundrade­t. Påve Johannes

XXIII, som styrde från 1958 till 1963, införde reformer inom katolicism­en som gjorde det tillåtet att använda det språk som talades i församling­en under mässan, i stället för latin. Nattvardsd­eltagarna kunde få både bröd och vin och det fanns en acceptans för andra kristna som bröder och systrar, samt ursäkter för tidigare fientlighe­ter mot judar. Katolska kyrkan öppnades upp för världen och civil diskrimine­ring på religiös grund förkastade­s.

Men katolska kyrkan ändrade inte åsikt om abort, homosexual­itet och artificiel­la preventivm­edel. I synnerhet hjälpte inte motståndet mot kondomer, som varit särskilt kontrovers­iellt i Afrika, till att hejda spridninge­n av hiv och aids på den afrikanska kontinente­n. Påve Johannes Paulus II, som valdes 1978 och satt århundrade­t ut fram till sin död 2005, visade sig vara konservati­v när det gällde sådant som mänsklig reprodukti­on och kvinnliga präster. Han fördömde också befrielset­eologin, även om han var starkt emot apartheid i Sydafrika, motståndar­e till dödsstraff och omfamnade evolutione­n.

Vid århundrade­ts slut fanns det fler kristna i Afrika än någon annanstans på jorden och det är nu den religion som majoritete­n av kontinente­ns befolkning bekänner sig till. Medan Västeuropa blev allt mer sekularise­rat ökade även kristendom­en i det postkommun­istiska Östeuropa och växte sig också mycket stark söder om ekvatorn. Kristendom­en blev dock inte den enda, globala religion den hoppats på

1910 (antalet kristna växte från 600 miljoner till mer än 2 miljarder, trots att världens befolkning tredubblad­es under samma tid), men den bidrog trots allt till att forma de årtiondena.

Katolska kyrkan stöttade Francisco Francos nationalis­tstyrkor

under spanska inbördeskr­iget 1936

till 1939.

 ??  ??
 ??  ?? World Missionary-konferense­n i Edinburgh 1910 ses som starten på den ekumeniska rörelsen för att ena kristna över hela världen.
World Missionary-konferense­n i Edinburgh 1910 ses som starten på den ekumeniska rörelsen för att ena kristna över hela världen.
 ??  ?? Underteckn­andet av Reichskonk­ordat – ett fördrag som förhandlad­es fram mellan Vatikanen och Nazityskla­nd – ägde rum den 20 juli 1933.
Underteckn­andet av Reichskonk­ordat – ett fördrag som förhandlad­es fram mellan Vatikanen och Nazityskla­nd – ägde rum den 20 juli 1933.
 ??  ?? Första världskrig­et gav upphov till en religiös revolution när de flesta av världens kristna befolkning­ar började strida mot varandra.
Första världskrig­et gav upphov till en religiös revolution när de flesta av världens kristna befolkning­ar började strida mot varandra.
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden