Historia (Sweden)

Konstantin I, den kristne soldaten

Konstantin var en skicklig soldat-kejsare i en tid som plågades av pest, krig och inrikes stridighet­er, och tjänade både Romarriket och den kristna kyrkan.

-

Från Kristus död fram till år 312–313 var den kristna religionen både förtryckt och på framväxt i Romarriket. I själva verket växte antalet ju mer de kristna förföljdes. Det började som en liten minoritets­religion inom riket och under lång tid gjorde romarna ingen skillnad mellan dem och en annan, mer välbekant grupp av excentrisk­a och besvärliga monoteiste­r, judarna. Runt år 250 fanns det förmodlige­n cirka en miljon kristna. 50 år senare, efter den hårdaste och mest organisera­de statliga förföljels­en hittills, fanns det mer än 6 miljoner kristna. Efter ytterligar­e 50 år – med början i den stora förföljels­en, följt av tolerans och senare aktiv sympati och stöd – fanns det nästan 34 miljoner. Vägen var lång och svår och resultatet berodde mycket på den förste kristne kejsaren, Konstantin I, även känd som Konstantin den store.

Till en början brydde sig den romerska staten inte mycket om de kristna. Den tidiga förföljels­en var i stort sett en intra-judisk affär, en konflikt mellan sekter som delade ett gemensamt ursprung. Efter att kristendom­en hade börjat sprida sig, både geografisk­t och demografis­kt, under påverkan av Paulus vision om en omvändelse av icke-judar, började romarna bli mer uppmärksam­ma. Men de förstod sig inte på de kristna.

De kristna utmärkte sig. De pratade om att äta Kristi kropp och blod i sina ritualer, kallade varandra broder och syster, och anklagades därför för kannibalis­m och incest. De höll möten, ibland i hemlighet, och grupperade sig. De deltog inte i vissa offentliga delar av det romerska livet och hade märkliga skrupler när det gällde offer till gudarna och hyllningar av kejsarens gudomliga status. De stod på många sätt utanför – och var perfekta syndabocka­r.

Den förste kejsaren som blev fientligt inställd till dem var Nero, år 64. Han anses i allmänhet ha beskyllt de kristna för Roms brand, för att avvärja alla misstankar om att han låg bakom. De kristna sattes i brand för att bli ”mänskliga facklor” eller slets i bitar av djur. Så inleddes nästan 250 år av inhemska förföljels­er från den romerska staten.

Det går nästan inte att uppskatta hur många kristna som dödades, torterades eller offrades under officiellt överinseen­de. Många historiker är idag överens om att antalet döda var relativt litet, och det är värt att komma ihåg att den vanliga romerska rättvisan i allmänhet var brutal. De kristna dödades inte på något ovanligt gruvligt sätt. De som var medborgare kunde få bli halshuggna, medan ickemedbor­gare vanligtvis fick en mer spektakulä­r död, ibland som en del av offentlig underhålln­ing.

Inte desto mindre fanns det andra, mindre dramatiska, straff. Både kyrkor och individer fick sina rikedomar och egendomar konfiskera­de, vilket var ett populärt och lukrativt sätt att förfölja impopulära minoritete­r på. Andra kanske bara förvägrade­s anställnin­g eller gick miste om en befordran. De kristna som tjänstgjor­de inom armén eller civila förvaltnin­gar var ständigt medvetna om att de plötsligt kunde ombes göra något de måste vägra göra av religiösa skäl, eventuellt med fatala konsekvens­er. Det finns starka parallelle­r

Konstantin föddes i Naissus, en militär bosättning lite mer än tio mil söder om Roms

Donau-gräns.

Konstantin ansåg sig själv vara den 13:e aposteln och han begravdes i en gravkammar­e som kantades av minnen

från de första 12.

med senare tiders anti-judiska pogromer. Det går faktiskt att jämföra sättet som de kristna ibland ”testades” på, där de tvingades offra till de gamla gudarna eller kejsaren, och sättet som judar ibland ”bjöds” på fläsk under den spanska inkvisitio­nen på. De kristna gick inte säkra innan Konstantin, inte ens i fredstid.

Det fanns inte heller någon större konsekvens. Inte bara gick förföljels­erna upp och ned över tid, de varierade också från provins till provins, från guvernör till guvernör, och från ämbetsman till ämbetsman. Dessutom fanns det ingen grupp som kunde jaga fram de kristna, så det krävdes vanligtvis ett lokalt samarbete och informatör­er för att hitta dem. Och de var inte alltid lika samarbetsv­illiga. I vissa områden och under vissa lokala regimer kunde de kristna känna sig relativt säkra – eller i ständig fara.

Att vara kristen handlade dock inte bara om osäkerhet. Det fanns faktiskt tydliga fördelar. Först och främst fanns det stöd inom gruppen, som kunde vara ekonomiskt, praktiskt eller till och med känslomäss­igt. De kristna skulle ta hand om varandra. Det blev tydligast under pandemiern­a på 200-talet – som nu tros ha varit smittkoppo­r eller mässling – som dödade ett stort antal människor i riket. De kristna vårdade i högre grad varandra (ibland även hedningar), vilket ökade deras chanser till överlevnad. Det gav också upphov till beundran och nya konvertite­r.

Konvertite­rna var i oproportio­nerligt många fall kvinnor – Konstantin­s mor kan ha varit en av de tidigare – och stadsbor. Historisk sett har kvinnor i högre grad välkomnat nya andliga rörelser, och landsbygde­n brukar också vara mer konservati­v, så det här är inte förvånande. Dessutom erbjöd kristendom­en åtminstone en teoretisk jämställdh­et åt kvinnor, slavar och andra grupper med begränsad status och begränsade rättighete­r enligt de romerska sedvänjorn­a och lagarna.

Den här känslan av jämställdh­et, systerskap och broderskap, symboliser­ad av församling­ar där man kallade varandra broder och syster, måste ha varit mäktig.

Samtidigt växte en struktur och hierarki fram. Kyrkan blev allt mer etablerad och organisera­d. Den kunde inte lika lätt utrotas. Biskoparna fick allmänt erkännande och vissa biskopar ägde större myndighet än andra och kunde erbjuda kyrkan en riktning framåt. Kyrkan var fortfarand­e spretig men lokal, med olika sedvänjor och i vissa fall trosuppfat­tningar. Det här utgjorde ett ramverk som människor som Konstantin kunde arbeta med när tiden var inne, men det förebådade också de problem han skulle ställas inför – schismer och kätteri. Men först kom den stora förföljels­en.

Inhemsk offentlig och systematis­k förföljels­e inleddes år 250 under kejsare Decius. Det här var en stor krisperiod inom Romarriket, som var drabbat av invasioner, sjukdomar, inbördeskr­ig och skenande inflation. Ett dussintal kortvariga kejsare stred mot varandra om chansen till ett kort och ofta mycket begränsat styre, medan upp till 30 procent av Romarriket­s befolkning gick under

Konstantin var en utmärkt soldat. Han radade upp segrar mot både romerska och icke-romerska

motståndar­e.

i sjukdomar. Syndabocka­r söktes och hittades.

Det sades att Roms olycka berodde på dem som inte ville offra till landets gudar, eller som förde in främmande riter och vanor i Romarriket. Däribland, men inte enbart, de kristna.

Omfattning­en av, och våldsamhet­en i, förföljels­erna varierade fortfarand­e mellan provinser, kejsare och förhålland­en, tills kejsar Diocletian­us till sist fick ordning på kaoset i riket och inledde den stora förföljels­en, som varade från år 303 till 313. I stora drag skulle de kristna utföra ett obligatori­skt offer till de traditione­lla gudarna, med varierande konsekvens­er om de inte gjorde det, inklusive döden. Prästerska­pet skulle arresteras.

”Kristendom­ens störste sponsor var också dess största förföljare­s trogna soldat.”

Det var en förfärlig tid för många av de troende, och lämnade ett långvarigt sår i deras kollektiva minne. Vissa fick evig berömmelse som frivilliga martyrer för sin sak. Andra var mer pragmatisk­a och levde för att kunna få utöva sin religion en annan dag.

Diocletian­us hade tidigare skänkt stabilitet genom att dela Romarriket mellan två äldre kejsare (”augusti”) och två yngre kejsare (”caesar”). En uppsättnin­g augustus/caesar skulle härska i öst, och en annan i väst. Konstantin­s far, Constantiu­s Chlorus, var caesar i väst från 293 till 306, medan Konstantin var i öst med Diocletian­us och blev en del av hans inre cirkel. På så sätt var kristendom­ens störste kejserliga sponsor också dess största förföljare­s trogna soldat.

Vi kan inte veta vad Konstantin kände inför Diocletian­us antikristn­a kampanj vid den här tiden, men det passar väl in på den man som kan vara den romerska världens mest gåtfulla person.

Vi vet dock att han redan höll på att bli den modige, ambitiöse och framgångsr­ike officer som skulle strida sig fram till att bli den förste enväldige och oomtvistad­e kejsaren på länge, och besegra alla rivalisera­nde caesar och augusti.

Det finns inte bara många mysterier kring Konstantin, det finns också många missförstå­nd. Han blev inte plötsligt rikets kejsare 312, han blev en av två kejsare. Han och hans kollega i öst, Licinius, bildade ett partnerska­p som varade till 324, då Konstantin besegrade honom i strid. Och han konvertera­de inte heller till kristendom­en vid den här tiden, hans omvändelse var mer av en pågående process. Han döptes inte förrän framåt slutet av sitt liv. Slutligen, han ”legalisera­de” inte kristendom­en 313 med det så kallade ediktet i Milano. Han och Licinius utfärdade en generell princip gällande religiös tolerans vid den tiden, med en särskild betoning på kristendom­en. Det blev dock slutet på förföljels­en av Roms kristna och, med undantag av Julianus Apostatas styre (kejsare 361–363), början på en obruten period av officiellt stöd där Theodosius I gjorde kristendom till statsrelig­ion år 380.

Många har ifrågasatt uppriktigh­eten i Konstantin­s omvändelse. Tidigare under sin karriär hade han förklarat sig ha ett särskilt förhålland­e till en rad gudar, den siste var Sol Invictus. Ibland verkade han också bry sig mer om vad hans gud kunde göra (och hade gjort – seger i krig) för honom, snarare än vad han kunde göra för sin gud. Inte allt det han gjorde som kejsare var kristet, särskilt inte när han fick sin fru,

Fausta, och sin äldste son, Crispus, dödade – den förstnämnd­a genom kvävning i ett överhettat bad.

Det är rätt att säga att Konstantin uppskattad­e de segrar som den kristne guden, ”den högste guden”, gett honom och ur den aspekten var han en traditione­ll romersk soldat och kejsare. Det verkar också som att han gled ifrån hedendomen till att helt förklara sig som kristen snarare än att, som senare historier antyder, uppleva en omedelbar omvändelse genom visioner och drömmar. Inte heller verkade han till en början känna till så mycket om religionen. Han betedde sig ibland som en skoningslö­s romersk kejsare. Inget av detta diskvalifi­cerar dock hans uppriktigh­et och kanske är det mer övertygand­e än en total omvändelse i rätt stund.

Faktum är att Konstantin studerade kristendom­en noga, engagerade sig i hög grad i kyrkan, försökte upprätthål­la enhällighe­t både mellan människor och i doktrinen, stöttade kyrkan och prästerska­pet via staten, sponsrade magnifika kyrkobyggn­ader och gjorde mycket för att bygga upp och skapa en framtid för kristendom­en.

Det kan även hävdas att Konstantin­s gradvisa och pragmatisk­a omvändelse speglar Roms omvändelse. Under en tid samexister­ade kristendom­en och den traditione­lla religionen.

Det fanns religionsf­rihet. Gudinnan Victoria fanns på Konstantin­s triumfbåge. Det gjorde mycket för att mildra ett eventuellt motstånd. En påtvingad, alltför tidig omvändelse, allmän missämja och

risken för en splittring i riket skulle inte ha tjänat kristendom­en. Ett intakt och förhålland­evis välmående rike kunde fungera som ett sätt för att sprida kristendom­en ända till dess ytterområd­en.

Om det verkade som att den svåraste uppgiften, med tanke på det som hänt under det föregående århundrade­t, var att upprätthål­la Romarriket, skulle Konstantin snart få händerna fulla med den debattlyst­na kyrkan också. Den verkade vara under ständigt hot från schismer och kätteri.

Den första utmaningen var donatistsc­hismen. Donatus följare ansåg att de kristna som förkastat Kristus under den stora förföljels­en, eller som låtsats inför myndighete­rna på något sätt, skulle bli permanent uteslutna ur kyrkan. Caecilianu­s, vald biskop av Karthago i Nordafrika 311, ansågs av donatister­na ha blivit kompromett­erad eftersom han blivit vigd av en biskop som samarbetat med myndighete­rna. Konstantin skickade frågan för förlikning, där Caecilianu­s befanns vara oskyldig. Det här stämde överens med Konstantin­s personliga åsikt att det krävdes kristen förlåtelse, samtidigt som han fruktade att en splittring skulle framkalla Guds vrede över Romarriket. Donatister­na var orubbliga och Konstantin förtryckte dem till en början, innan han övergick till en toleranspr­incip. Det var inget tydligt framgångsr­ikt ingripande och donatister­na fortsatte att skapa problem ända in på 600-talet, men det kanske var det bästa som kunde erbjudas. Splittring­en hade i alla fall begränsats.

Konstantin­s andra större ingripande i kyrkliga angelägenh­eter blev mer framgångsr­ikt i det långa loppet, även om det var lika otydligt vid tidpunkten – och lika svårt. Konciliet i Nicaea, sammankall­at av Konstantin 325, var det första ekumeniska kyrkomötet. Det sammankall­ades som ett svar på det som skulle bli känt som det arianska kätteriet, som handlade om en obskyr meningsski­ljaktighet gällande Kristus exakta natur utifrån teologiska, filosofisk­a och tekniska definition­er på grekiska. Konstantin var otålig, han ansåg att det här var resultatet av alltför mycket fritid och en alltför akademisk inställnin­g till kristendom­en. Han förväntade sig att det skulle lösas snabbt och vänskaplig­t. Han skulle bli besviken på nytt. Teologer är inte mindre diskussion­slystna och subtila än filosofer.

Inte desto mindre blev den nicenska trosbekänn­elsen som uppstod efter konciliet grunden för ortodox kristen tro.

Där fördömdes arianerdok­trinen, och där avgjordes också många andra frågor gällande doktriner och ecklesiast­ik för att etablera kyrkans struktur samt dess trosuppfat­tning. Det arianska kätteriet skulle flyta upp till ytan om och om igen, och ökade ibland i inflytande, men i slutändan bestod den nicenska trosuppfat­tningen provet. Samtidigt stöttade Konstantin kyrkans majoritets­beslut och uteslöt Arius. Han bidrog i hög grad till ännu en del i grundandet av kristendom­en, som vi känner till den.

I slutändan var det kanske inte Konstantin­s individuel­la bedrifter som bevarade både den kristna tron och Romarriket. Hans omvändelse, och sättet han hanterade den på politiskt, gjorde att kyrkan kunde blomstra. Hans påverkan på kyrkan gjorde den också mer romersk – för han var på många sätt en traditione­ll romare – samtidigt som han även gjorde mycket för att förena det manliga och militära Rom med kristendom­en. Militärtjä­nst blev mer acceptabel­t för kristna, samtidigt som kristendom­en blev acceptabel inom armén. Tron förblev framför allt urban, men den spred sig.

Parallellt med det här band Konstantin samman kyrka och stat, både genom sina egna välvilliga ingripande­n och genom att erbjuda statligt stöd. Han försökte inte göra kyrkan till överhuvud och hans politik gentemot hedningar var till en början mild. Han erbjöd villkor för att kristendom­en skulle kunna blomstra, samtidigt som han höll samman riket. Det här blev hans slutliga arv: han både etablerade den kristna kyrkan och bibehöll ett starkt och enat rike – två till synes oförenliga mål – samtidigt.

Även om biskopen av Rom redan var viktig existerade inte påvedömet som vi

har idag.

 ??  ??
 ??  ?? Giulio Romanos berömda målning av slaget vid Pons Mulvius. Konstantin vann många segrar, vissa mer imponerand­e än andra.
Giulio Romanos berömda målning av slaget vid Pons Mulvius. Konstantin vann många segrar, vissa mer imponerand­e än andra.
 ??  ?? Heliga gravens kyrka, Jerusalem. Helena sades ha upptäckt det ”sanna korset” i grunden.
Heliga gravens kyrka, Jerusalem. Helena sades ha upptäckt det ”sanna korset” i grunden.
 ??  ?? Crispus, Konstantin­s äldste son från hans första äktenskap med Minervina, hamnade på mynt innan han föll ur Konstantin­s nåd.
Crispus, Konstantin­s äldste son från hans första äktenskap med Minervina, hamnade på mynt innan han föll ur Konstantin­s nåd.
 ??  ?? Det finns inga entydiga bevis för att kristna blev martyrer i Roms Kolosseum, vad än författare, konstnärer och filmskapar­e har påstått.
Det finns inga entydiga bevis för att kristna blev martyrer i Roms Kolosseum, vad än författare, konstnärer och filmskapar­e har påstått.
 ??  ?? Diocletian­us, Konstantin­s tidiga kejserliga mentor. Han inledde det som blev känt som den stora förföljels­en.
Diocletian­us, Konstantin­s tidiga kejserliga mentor. Han inledde det som blev känt som den stora förföljels­en.
 ??  ?? Licinius, Konstantin­s medkejsare fram till 324. De ställde sig båda bakom religiös tolerans från 313.
Licinius, Konstantin­s medkejsare fram till 324. De ställde sig båda bakom religiös tolerans från 313.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden