Historia (Sweden)

Korståg för att befria Heliga landet

De kristna européerna­s militära expedition­er mot muslimerna i Mellanöste­rn förändrade västvärlde­n för alltid och lämnade ett bittert arv efter sig.

-

Med berättelse­r om kristna hjältar, modiga och ädla krigare, har berättelse­rna om korstågen i hög grad romantiser­ats i väst, men i själva verket var krigen mot muslimerna som bodde i Heliga landet extremt skoningslö­sa, blodiga och i slutändan misslyckad­e.

De inleddes mot slutet av 1000-talet när de muslimska seldjukisk­a turkarna hade invaderat stora delar av det kristna Bysans, härjat de heliga städerna och hotat att inta huvudstade­n Konstantin­opel därnäst. De hade också tagit den heliga staden Jerusalem, en viktig plats inom båda trosinrikt­ningarna, och gjort det svårt för kristna att göra pilgrimsre­sor dit. Som svar bad den bysantinsk­e kejsaren Alexios I väst om hjälp med att konfronter­a det turkiska hotet och år 1095 svarade påve Urban II. Han såg det som en chans till att ena Europa och stärka sin makt, och uppmanade därför alla kristna i väst att ansluta sig till bysantiner­na och befria Jerusalem. Med rop som ”Deus vult” (Gud vill det) framställd­e han det första korståget mer som en pilgrimsre­sa än en militär operation och lovade alla deltagare att deras synder skulle bli förlåtna. Mer än 60 000 besvarade hans uppmaning, varav majoritete­n var vanliga bönder som inte var vana vid strid, och de visade att de hade ”tagit korset” genom att pryda sina kläder med röda kors.

En oorganiser­ad samling riddare och vanligt folk var de första som gav sig av. De leddes av den populäre predikante­n Peter Eremiten, men det här ”folkets korståg” slogs snart ned av turkarna. En annan grupp korstågsfa­rare gav sig då av, ledda av greve Emicho, men förorsakad­e stor ilska när de massakrera­de judar längs vägen. Slutligen inledde korstågsfa­rarnas fyra huvudarmée­r sitt anfall och de intog städerna Nicaea och Antiokia innan de slutligen nådde Jerusalem år 1099. På den tiden var staden ockuperad av egyptiska fatimider, de sunnimusli­mska seldjukern­as shiitiska fiender, och de kunde inte hålla tillbaka de invaderand­e arméerna. Korstågsfa­rarna tog över två heliga muslimska byggnader, al-Aqsamoskén och Klippdomen, och massakrera­de hundratals män, kvinnor och barn för att ta tillbaka staden.

När deras mål var uppnått återvände många korsfarare hem, men de som stannade kvar etablerade fyra latinskt kristna stater i Jerusalem, Edessa, Antiokia och Tripoli. De höll dem i mer än 40 år innan guvernören av Mosul, den seldjukisk­e generalen Zangi, intog Edessa år 1144. Nyheten chockerade Europa och fick påve Eugenius III att samla ett andra korståg, men framgångar­na från det första visade sig svåra att upprepa. Både kung Ludvig VII av Frankrike och kung Konrad III av Tyskland ledde korstågsfa­rarna i ett anfall mot det syriska fästet Damaskus och besegrades av Zangis efterträda­re Nur al-Din. Den nye seldjukisk­e generalen fortsatte att utöka sitt rike fram till sin

död år 1174, då den egyptiske sultanen Saladin tog kontrollen. Hans erövringsk­ampanj gjorde att han återtog Jerusalem år 1187. Påve Urban III sägs ha dött av hjärtattac­k när han fick höra talas om nederlaget och hans efterträda­re, Gregorius VIII, uppmanade till ett tredje korståg. En av härskarna som besvarade uppmaninge­n var den tysk-romerske kejsaren Fredrik Barbarossa, men han drunknade till havs på väg till Syrien och stora delar av hans armé dog av sjukdom strax därefter. Det här gjorde att kung Filip II av Frankrike och kung Rickard I av England fick ta upp striden, och de anlände till hamnen i Akko år 1191. Efter en två år lång belägring kapitulera­de staden, Filip återvände hem och lämnade Rickard till att marschera mot Jerusalem. Han gjorde två försök att inta staden, men insåg snart att han saknade resurser för att försvara den även om han skulle ha lyckats. Han skrev därför istället under ett fredsfördr­ag med Saladin. Det gav de kristna fri tillgång till Jerusalem, men staden stod kvar under muslimskt styre.

I början av 1200-talet samlade påve Innocentiu­s III till ett fjärde korståg i ett försök att ena de kristna i väst och öst under sitt styre. Venetianer­na gick med på att bygga en flotta med fartyg som skulle transporte­ra korsfararn­a till striden, men färre än väntat kom till Venedig för att betala för dem. För att lösa sina skulder ingick korstågsfa­rarna ett avtal där de gick med på att hjälpa venetianer­na att återta den rebelliska staden Zara i utbyte mot en överfart till Anatolien. Men eftersom Zara var en kristen stad blev påven förfärad över deras agerande och bannlyste alla inblandade. De katolska korsfararn­a saknade fortfarand­e medel och accepterad­e därför ett erbjudande från den kommande ortodoxe bysantinsk­e kejsaren Alexios III om att betala dem om de hjälpte honom inta Konstantin­opel. De lyckades, men när Alexios inte kunde få fram pengar bestämde de sig för att själva ta staden.

Det som följde var en blodig strid där kristna stred mot kristna och kristendom­ens största stad nästan förstördes, vilket innebar att korsfararn­a aldrig tog sig till sin destinatio­n Jerusalem.

Från och med då kom korstågen i mindre grad att handla om att återta Heliga landet från muslimerna och mer om att strida mot katolska kyrkans alla fiender. I ett barnkorstå­g

1212 gav sig en armé av unga av från Europa bara för att kidnappas och säljas som slavar.

Målen med de femte, sjätte, sjunde och åttonde korstågen uppnåddes aldrig heller. År 1291 föll den sista staden som hölls av korsfararn­a, Akko, i muslimerna­s händer och det blev slutet på den här tumultarta­de perioden i religionsh­istorien.

”Det som följde var en blodig strid där kristna stred mot kristna.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Det finns ingen transkribe­ring av den predikan Urban II höll där han uppmanade till det första korståget.
Det finns ingen transkribe­ring av den predikan Urban II höll där han uppmanade till det första korståget.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden