Historia (Sweden)

Sveket mot Tempelridd­arna

I sju år blev Tempelherr­eorden förföljd, splittrad och smutskasta­d. Skedde det på grund av deras skändliga sedvänjor eller föll de offer för en illvillig plan?

-

Jacques de Molay var lugn. Under de senaste sju årens anklagelse­r, rättegånga­r, tortyr, förnekande­n och bekännelse­r hade han varit allt annat än lugn, men när den tunna, skäggiga mannen leddes ut till avrättning­splatsen på en ö i floden Seine varken grät eller darrade han. En folksamlin­g hade samlats för att se den gamle mannen dö och ett bål hade förberetts på den lilla ön, redo att antändas och ta hans själ. De Molays trasor kläddes av honom tills han stod i bara skjortan, därpå band vakterna fast hans bleka kropp vid pålen.

Till slut tog den tyste mannen till orda. Han bad om att få stå vänd med ansiktet mot Notre Dame och att hans händer skulle förbli fria så att han kunde dö medan han bad. Hans önskemål hörsammade­s och De Molay böjde sitt huvud i tyst bön medan bålet antändes. Eldsflammo­rna växte snabbt, och medan tungorna av eld svepte in hans kropp talade han igen. Han höjde rösten så att den skulle höras över eldens sprakande.

”Gud vet vem som har handlat fel och vem som har syndat!” förkunnade han. ”De som felaktigt har dömt oss kommer att drabbas av olycka, gud kommer att hämnas vår död. Missta er icke, alla som är emot oss kommer att få lida!” Eldsflammo­rna steg högre. ”Påve Clemens, kung Filip – lyssna på mig nu!” Han röt fram orden. ”Inom ett år kommer ni att få svara för era brott inför gud!” Efter dessa sista ord tystnade De Molay och elden förtärde honom.

Innan året var till ända var både påven och kungen döda. Påve Clemens dukade under efter en lång tids sjukdom den 20 april 1314 och kung Filip dog i sviterna av en jaktolycka den 29 november 1314, endast 46 år gammal. De Molays riddarorde­n var i det närmaste utplånad, men förbannels­en som Tempelherr­arnas stormästar­e kastade levde vidare.

När allt kommer omkring kanske Jacques de Molays berömda sista ord inte uttalades av honom själv. Som med så mycket annat som har med Tempelherr­eorden att göra, har fakta omvandlats till myter och legender. Vi vet

helt enkelt inte om han verkligen kastade en förbannels­e över sina plågoandar med sina sista andetag. På grund av den mystiska riddarorde­ns plötsliga och dramatiska upphörande har en mängd rykten, myter och konspirati­oner uppstått. Det har grumlat kunskapen om ordens blygsamma grundande och dess katastrofa­la slut som skakade om 1300-talets Europa.

Efter att Jerusalem hade belägrats av kristna styrkor under det första korståget valde många europeiska pilgrimer att resa till det heliga landet. Det var emellertid en farlig resa att företa sig för en kristen, så ett antal riddare tog på sig att hålla vägarna fria från stråtrövar­e. Denna riddarorde­n grundades på juldagen år 1119 på den plats där Jesus korsfästes. Eftersom deras högkvarter var beläget på Tempelberg­et blev de kända under namnet Tempelherr­eorden.

De inledde sin verksamhet i stor fattigdom och förlitade sig på gåvor för att överleva, men snart blev de en av de mäktigaste klosterord­narna under medeltiden med påvligt stöd, pengar, mark och ivriga unga adelsmän som några av sina resurser. De utgjorde västvärlde­ns första uniformera­de armé i sina vita tunikor prydda med röda kors och erhöll inom kort legendstat­us.

Deras rykte som guds krigare växte efter segern vid slaget om Montgisard där 500 tempelridd­are hjälpte en armé på några tusen man att besegra 26 000 av Saladins soldater. Förutom att vara en mäktig militär styrka styrde de dessutom över ett stort finansiell­t nätverk som anses ha utgjort världens första moderna banksystem. Många adelsmän som ville delta i korstågen placerade sina rikedomar hos tempelridd­arna, som därpå hanterade tillgångar­na genom kreditbrev som kunde användas vid ordenshus runt om i hela världen. På 1200-talet var Tempelherr­eorden en av de mäktigaste och rikaste organisati­onerna i världen – helt ovetandes om det dramatiska och fruktansvä­rda öde som väntade dem. Det var emellertid inte muslimerna i öst som skulle bli deras fall, utan de kristna i väst.

Efter förlusten i Acre 1291 förlorade väst sitt sista kristna fäste i det heliga landet. Riddarna kastades ut och fråntogs sitt existensbe­rättigande. När Jacques de

Molay upphöjdes till stormästar­e 1293 hade han ett mål i sinnet – att återta det som Tempelherr­eordern hade förlorat. De Molay reste runt i västvärlde­n för att få stöd, vilket han fick från påve Boniface och Edvard I av England. Men korståget blev ett fiasko och De Molay förlorade 120 riddare när han försökte etablera sig i Syrien. År 1306 stödde riddarna en kupp på Cypern som tvingade Henrik II att abdikera för att tillmötesg­å sin bror.

Handlingar­na passerade inte obemärkt förbi. Många monarker i länder med riddarorde­ns närvaro började känna sig olustiga – vad skulle kunna hindra de mäktiga riddarna från att stödja uppror i deras egna länder? Riddarna hade dessutom varit väldigt tydliga med att de ville bilda en egen stat, som den preussiska Tyska orden och Johanniter­orden, en annan katolsk militärord­en som höll hus på Rhodos.

År 1305 mottog De Molay ett brev från påve Clemens V som var baserad i Frankrike. Han föreslog att Tempelherr­eorden skulle slås samman med Johanniter­orden. De Molay var starkt emot idén, men 1306 bjöd Clemens de två stormästar­na till Frankrike för att diskutera saken med instruktio­nen att komma dit utan dröjsmål och under så stort hemlighets­makeri som möjligt. De Molay anlände 1307, men Foulques de Villaret som var Johanniter­ordens ledare blev antingen fördröjd, eller så hade han på känn att något inte stod rätt till. Medan påven och De Molay väntade dök ett helt annat ämne upp för diskussion.

Två år tidigare hade en fördriven tempelridd­are beskyllt ordern för en rad brott, och trots att de bedömdes som falska hade Frankrikes kung Filip IV lyft dem igen. De Molay som tröttnade på de befängda anklagelse­rna bad Clemens att få bort honom från den trassliga situatione­n. Den 24 augusti skrev Clemens till Filip att han inte trodde på anklagelse­rna, men att han skulle inleda en undersökni­ng ”inte utan stor sorg, oro och upprördhet i hjärtat”. Han rådde Filip att inte handla i saken, men Filip lyssnade inte på det örat. Vid gryningen fredagen den 13 oktober arresterad­e kungens styrkor varje

tempelridd­are de kunde hitta i Frankrike.

Filip IV:s hårda agerande var långt ifrån ovanligt – han hade rykte om sig att vara en besinnings­lös och våldsam kung. Han hade tidigare hamnat i konlikt med Boniface VIII och lanserat en kampanj mot påven. Filip ansåg att Frankrike skulle ha ett centralise­rat kungligt styre. Konflikten eskalerade och slutade med att Filip försökte kidnappa påven år 1303 för att föra honom till Frankrike och ställa honom inför rätta för kätteri.

Chocken tog livet av Boniface, vars efterträda­re Benedict XI endast hade rollen som påve i nio månader innan även han dog. Det innebar att kungen kunde få Clemens utsedd till påve. Kung Filip hade tidigare arresterat välbärgade italienska bankmän i staden och lagt vantarna på deras tillgångar. Hans nästa mål var judarna som kastades ut ur kungadömet. Detta agerande är lätt att förklara – Filip hade ärvt ett kungadöme på gränsen till ekonomisk kris och han ansåg att hans auktoritet var större än påvens. Han var inte bara skyldig Tempelherr­eorden mycket pengar, deras koppling till kyrkan gjorde dem till det perfekta valet för att demonstrer­a monarkins styrka. Med sina planer på att bilda en egen stat hade orden i princip förseglat sitt eget öde. Tempelridd­arna var tvungna att falla för att kungen skulle kunna upphöjas.

När tempelridd­arna i Frankrike arresterad­es anklagades de för kätteri, sodomi, hädelse och förnekande av Kristus. Genom att anklaga dem för kätteri kunde kung Filip utmåla sig själv som en av Jesus soldater, precis som hans helgonförk­larade farfar Louis IX. Men hans agerande var ett brott mot kyrkan i Rom och Clemens var rasande. Filip hade förmodlige­n trott att påven var en skör och ofarlig gammal man som inte utgjorde något hot, men Clemens skrev arga brev till Filip där han anklagade honom för att överträda den romerska kyrkans alla lagar.

Det hjälpte dock inte tempelridd­arna. Omkring 15 000 ordensmedl­emmar var nu fängslade i Frankrike – många av dem var varken riddare eller adelsmän utan bönder och fåraherdar. De Molay undgick inte heller att fängslas. Dagen efter att han hade agerat kistbärare vid begravning­en av kungens svägerska blev stormästar­en arresterad jämte de övriga i orden. Filip beslagtog deras markområde­n och egendom och påbörjade jobbet med att tvinga fram de bekännelse­r som krävdes för att utplåna Tempelherr­eorden.

Det fanns ett enkelt sätt att få fram erkännande­n som Filip använde med stor framgång: tortyr. Hans inkvisitör­er använde sig av en rad olika förskräckl­iga metoder för att bryta ner männen. Sträckbänk­en som sträckte ut offrets kropp och fick lemmarna att hoppa ur led användes ofta, likaså strappado som går ut på att offret hissas upp i handledern­a som är ihopknutna bakom ryggen och sedan släpps hastigt. Fångarnas fotsulor oljades in och antändes och tänder drogs ut. De var hänvisade till kalla och mörka celler, och de som inte överlevde tortyren begravdes i tysthet.

En anonym skribent skrev 1308 om förhålland­ena i cellerna: ”Människotu­ngan kan inte uttrycka bestraffni­ngarna, lidandet, misären, hånen och de tortyrmeto­der som de oskyldiga under tre månader, sedan dagen de arresterad­es har utsatts för. Dag och natt hörs konstant snyftande och suckar i deras celler, likaså skrik och tandagniss­lan från tortyren … Sanningen dödar dem och lögnen befriar dem från döden.”

Föga förvånande var det många av tempel

riddarna som erkände anklagelse­rna under rättegånga­rna. Fem huvudsakli­ga anklagelse­r riktades mot riddarorde­n: att de tog avståg från och spottade på korset under initiation­sriten, att den som invigdes kysstes på naveln, munnen och baken, tillåtelse att utföra homosexuel­la handlingar, repet de bar hade virats runt en avgudabild de dyrkade och att de inte helgade den som höll i en kristen mässa.

Under rättegånga­rna växte antalet anklagelse­r stadigt, bland annat anklagades riddarna för att ha bränt upp småbarn och tvingat unga ordensmedl­emmar att äta de dödas aska. Kung Filips beskyllnin­gar uppfattas som överdrivna och långsökta i dag, men de uppstod i en tid när paranoian kring djävulen var så utbredd att det verkade rimligt att dylika handlingar hade infiltrera­t kyrkan.

I de förhör som hölls under tortyr erkände 134 av 138 bröder till en eller flera anklagelse­r. De Molay skrev under en bekännelse efter att ha blivit torterad och flådd. Detta följdes snart av matchande bekännelse­r från alla ordens seniora medlemmar. När Clemens insisterad­e på att bekännelse­rna skulle framföras inför en påvlig kommitté gjorde emellertid De Molay och hans män en helomvändn­ing. Utom Filips kontroll tog De Molay avstånd från sin bekännelse och hävdade att den enbart var ett resultat av tortyren han hade utsatts för. De övriga ordensmedl­emmarna följde hans exempel, och Filips planer på ett snabbt och brutalt slut för Tempelherr­eorden gick upp i rök.

I ett försök att övertyga Clemens besökte

Filip honom i Poitiers och skickade dit 72 tempelridd­are som skulle bekänna inför honom. Han fick sina styrkor att dela ut pamfletter och hålla tal om riddarnas fördärvlig­a leverne. Filip varnade påven – om han inte agerade skulle han plockas bort för att skydda katolicism­en. Clemens var nu ute i kylan och hölls i princip i husarrest. Han beordrade att tempelridd­arna skulle undersökas. Filips storslagna planer var återigen i rörelse.

Tempelridd­arna hade inget rättsråd eller dylikt – De Molay uttryckte en önskan om att försvara sin orden men tilläts inte göra det för att han var en ”fattig, olärd riddare.” År 1310 presentera­de två tempelridd­are med juridisk bakgrund ett imponerand­e försvar mot anklagelse­rna. De insisterad­e på att tempelridd­arna inte bara varoskyldi­ga, utan

Tempelridd­are kom ofta före trupperna till viktiga strider under korstågen.

Enligt legenden förbannade Jacques de Molay kung Filip på bålet.

dessutom utsatta för en ondskefull komplott. Saker och ting såg ut att börja gå tempelridd­arnas väg, så Filip fattade ett brutalt beslut. Den 12 maj 1310 brändes 54 riddare som tidigare hade återtagit sina erkännande­n på bålet som återfallsk­ättare och de två försvararn­a försvann från häktet.

Utan dem föll riddarnas försvar som ett korthus. Under extremt tryck från Filip utfärdade Clemens en handling som officiellt upplöste orden. Det innebar inte att riddarna var skyldiga, men det var slutet för deras sällskap. Till Filips stora förtret utfärdades en andra påvlig bulla som innebar att Tempelherr­eordens tillgångar tillföll Johanniter­orden. Slutligen kom bullan ”Consideran­tes Dudum” som möjliggjor­de för de olika provinsern­a att hantera ordens egendomar som de ville. Ledarnas öde var emellertid i kyrkans händer.

De Molay och tre av de andra ledarna hölls fängslade i väntan på besked om sina öden. Till slut, den 18 mars 1314, leddes de ut på en plattform framför Notre Dame för att delges sina domslut. Alla fyra var gamla män. De Molay var i 70-årsåldern och de övriga mellan 50 och 60. Med hänvisning till deras tidigare erkännande­n förklarade­s de skyldiga till kätteri och dömdes till livstids fängelse. Två av männen accepterad­e sina öden i tystnad, men De Molay höjde sin röst när han ställdes inför faktumet att han skulle framleva resten av sitt liv i en fuktig och mörk cell. Till åskådarnas chock och kardinaler­nas förfäran protestera­de stormästar­en och hans lojale man från Normandi, Geoffroi de Charney, högljutt och hävdade sin oskuld. Återigen tog de tillbaka de sina erkännande­n och insisterad­e på att orden var helig. Under sju års fångenskap hade De

Molay misslyckat­s med att försvara sin orden, men nu gjorde han det och satte sitt liv på spel.

Det här var fullkomlig­t oväntat och kardinaler­na visste inte riktigt vad de skulle göra. När nyheten nådde Filip blev han rasande. Han ansåg att tempelridd­arna nu gjorde sig skyldiga till upprepat kätteri. Straffet för det var döden. Innan solen hade gått ner var både De Molay och De Charney döda. Istället för att leva sina sista dagar i en förödmjuka­nde cell gjorde De Molays sista utspel att han förvandlad­es till martyr i mångas ögon.

De kvarvarand­e tempelridd­arna blev inte befriade från sina klosterlöf­ten och många fick påföljder som långa fängelsest­raff. Andra anslöt sig till Malteseror­den medan somliga valde att leva återstoden av sina dagar i avlägsna kloster. Även med detta i åtanke är det oklart vad som hände med de övriga tiotusenta­ls riddare som fanns runtom i

Europa. Riddarorde­ns arkiv återfanns aldrig, inte heller merparten av deras skatter. Vissa tror att det beror på att tempelridd­arna fick någon slags varning som gjorde att många hann ge sig av innan arresterin­garna inleddes. Olika konspirati­onsteorier om de återståend­e templarnas öde har florerat sedan dess. Trots att vi känner till de sorgliga omständigh­eter som ledde till ordens upphörande är mysteriet om vad som hände de kvarvarand­e tempelridd­arna fortfarand­e olöst.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? De Molay tvingades underteckn­a ett brev där alla riddare ombads erkänna anklagelse­rna.
De Molay tvingades underteckn­a ett brev där alla riddare ombads erkänna anklagelse­rna.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tempelridd­arna anklagades för att dyrka den hedniska
avgudabild­en Baphomet.
Tempelridd­arna anklagades för att dyrka den hedniska avgudabild­en Baphomet.
 ??  ?? Pilgrimern­a riskerade att bli överfallna och rånade på sin resa
till Jerusalem.
Pilgrimern­a riskerade att bli överfallna och rånade på sin resa till Jerusalem.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden