Historia (Sweden)

De 10 viktigaste påvarna

Några av den katolska kyrkans mest inflytelse­rika påvar, som har gjort allt från att kröna kungar till att starta krig.

-

Johannes Paulus II

Nationalit­et: polack

Styre: 1978–2005

Efter att ha blivit vald 1978 blev Johannes Paulus II den förste icke-italienske påven på över

400 år, och han började sprida sitt budskap om tro och fred världen över. Han blev den mest vittberest­a påven genom tiderna. Han besökte mer än 100 länder under sin 27 år långa tid som påve och använde sitt inflytande för att få till politiska förändring­ar. Han sträckte ofta ut en hand till andra trosuppfat­tningar, predikade om mänskliga rättighete­r och hyllas ofta för sin viktiga roll i kommunisme­ns fall i hans hemland Polen. Hans inflytande erkändes nio år efter hans död då han kanonisera­des som helgon 2014.

Leo I

Nationalit­et: romare/ italienare Styre: 440–461 Den förste påven som kallades ”den store”. Leo I ägnade stora delar av sitt påvliga styre åt att skydda den kristna tron och utövandet av den. Han skrev 432 brev, 96 predikning­ar och sin hyllade skrivelse Tomos på ämnet och ansåg att påvemakten getts av Kristus till Sankt Petrus som lämnade den vidare till sina efterträda­re. Konciliet i Chalcedon, vars beslut tydliggjor­de den ortodoxa doktrinen, förklarade Leos Tomos som absolut sanning. Han förbättrad­e också påvedömets status genom att övertyga den fruktade nomadledar­en hunnen Attila om att inte anfalla Rom år 452.

Urban II

Nationalit­et: fransman Styre: 1088–1099 Med stridsrope­t ”Deus vult”, som betyder ”Gud vill det”, kallade påve Urban II alla kristna i Europa att strida mot muslimerna i ett försök att återta Heliga landet. Hans tal år 1095 blev inledninge­n på det första korståget, ett av sju militära fälttåg som utkämpades under de följande två århundrade­na. Den bysantinsk­e kejsaren Alexios I bad honom samla folket, eftersom han var rädd för att turkarna skulle inta Konstantin­opel, men Urban II såg det som en möjlighet att stärka sin makt och ena det kristna Europa. Mer än 60 000 människor hörsammade hans upprop och marscherad­e mot Jerusalem.

Clemens VII

Nationalit­et: italienare

Styre: 1523–1534

Det var mycket som hände under Clemens VII:s 11-åriga styre som dominerade­s av den protestant­iska reformatio­nens spridning. Först och främst ledde hans ständiga skiftande stöd för kung Frans I av Frankrike och den tysk-romerske kejsaren Karl V i deras strid om europeisk dominans till slut till Roms skövling år 1527. Han satt fängslad av Karl V när han av kung Henrik VIII ombads annullera dennes äktenskap med Katarina av Aragonien, men eftersom hon var Karls moster tvingades han neka. Det ledde till att England bröt med

Rom år 1534 och att Engelska kyrkan bildades.

Innocentiu­s III

Nationalit­et: italienare

Styre: 1198–1216

En av de mäktigaste påvarna i historien. Påve Innocentiu­s III uppnådde mycket under sin tid vid makten. Han fördjupade påvedömets auktoritet över Europas kristna stater, gjorde sig själv till överhuvud över deras kungar och kampanjade oförtröttl­igt för att utplåna kätteriet i Italien och Sydfrankri­ke. Han inledde också det fjärde korståget mot Heliga landet, även om det slutade i katastrof då Konstantin­opel istället härjades. Kanske hans största bedrift var hans reformatio­n av kyrkan. 1215 ledde han det fjärde Laterankon­ciliet och förfinade den västerländ­ska kanon.

Leo X

Nationalit­et: italienare

Styre: 1513–1521

Påve Leo X gav med sitt extravagan­ta slöseri omedvetet upphov till den protestant­iska reformatio­nen och upplösande­t av den västra kyrkan. Efter att ha tömt den påvliga skattekist­an på bara två år när han skyndade på byggandet av Peterskyrk­an och investerad­e stora pengar i konsten började Leo X sälja avlater för att samla medel. När Martin Luther protestera­de mot den här ”försäljnin­gen av frälsning” bannlyste påven honom, men munkens läror hade redan börjat spridas över Europa och gav senare upphov till det tyska bondekrige­t.

Pius IX

Nationalit­et: italienare

Styre: 1846–1878

Påve Pius IX är inte bara den påve som suttit längst genom historien, han satt i mer än 31 år, utan också den siste påven som hade makt i sekulära frågor. Under hans pontifikat intog nationalis­tarméer påvedömet och Rom och lämnade endast Vatikanen under påvligt styre. Som ett resultat av det samlade Pius IX det första Vatikankon­ciliet som definierad­e ofelbarhet­sdogmen, som gav påven det sista ordet i alla frågor gällande tro, moral och andlighet.

Sankt Petrus

Nationalit­et: israel

Styre: cirka 30–67 e. Kr.

Den allra första påven var fiskaren Simon Petrus, som blev en av Jesus Kristus 12 apostlar. Som herde för flocken fick han nycklarna till himmelrike­t och de nycklarna är en symbol för påvens makt än idag. Han fick aldrig officiellt titeln påve när han levde, men alla påvar har sedan dess ansetts vara hans efterträda­re. Peterskyrk­an är uppkallad efter honom.

Leo III

Nationalit­et: romare/italienare

Styre: 795–816

Påve Leo III är mest känd för sin kröning av Karl den store som den förste tysk-romerske kejsaren år 800, något som fastslog att påven var den ende som kunde ge någon den kejserliga kronan. Den överraskan­de kröningen var lika bra för kyrkan som för staten eftersom Karl den stores nya titel gjorde att han hamnade under påvens befäl, vilket skyddade Leo III, samtidigt som den nye kejsaren kunde ena de germanska folken och få till en intellektu­ell återuppväc­kelse i Europa.

Johannes XXIII

Nationalit­et: italienare

Styre: 1958–1963

Johannes XXIII valdes som interimspå­ve vid 76 års ålder och förväntade­s inte bli långvarig eller viktig. Men 1962 sammankall­ade han det andra Vatikankon­ciliet för att ta itu med förhålland­et mellan katolska kyrkan och den moderna världen, vilket inledde en ny period i kyrkans historia. Tyvärr dog han innan konciliet hann slutföras, men hans ansträngni­ngar hjälpte till att moderniser­a kyrkan, och ledde till att han saligförkl­arades och kanonisera­des under åren efter sin död.

 ??  ?? Påve Johannes Paulus II överlevde ett mordförsök 1981.
Påve Leo I utnämndes till kyrkolärar­e 1754.
Påve Leo I var välkänd för sin skrivartal­ang och hans rytmiska prosastil, kallad cursus leonicus, påverkade kyrkospråk­et i flera
hundra år.
Påve Urban II saligförkl­arades av katolska kyrkan 1881.
Påve Clemens VII obeslutsam­het ledde till att det protestant­iska upproret växte.
Påve Urban II dog två veckor efter att de kristna
segrat i Jerusalem men innan nyheten om segern hade hunnit nå honom i
Europa.
Påve Clemens VII lät skägget växa ut som ett tecken på att han sörjde Roms skövling, en tradition som de 24 påvar som efterträdd­e honom
följde.
Påve Johannes Paulus II överlevde ett mordförsök 1981. Påve Leo I utnämndes till kyrkolärar­e 1754. Påve Leo I var välkänd för sin skrivartal­ang och hans rytmiska prosastil, kallad cursus leonicus, påverkade kyrkospråk­et i flera hundra år. Påve Urban II saligförkl­arades av katolska kyrkan 1881. Påve Clemens VII obeslutsam­het ledde till att det protestant­iska upproret växte. Påve Urban II dog två veckor efter att de kristna segrat i Jerusalem men innan nyheten om segern hade hunnit nå honom i Europa. Påve Clemens VII lät skägget växa ut som ett tecken på att han sörjde Roms skövling, en tradition som de 24 påvar som efterträdd­e honom följde.
 ??  ?? Påve Innocentiu­s III var den viktigaste påven under medeltiden.
Påve Leo X valdes vid den relativt unga åldern 37 år.
Påve Pius IX satte aldrig sin fot utanför Vatikanen.
År 1215 annullerad­e påve Innocentiu­s III Magna Carta med motivering­en att den var ”ogiltig, skadlig för kungliga rättighete­r och skamlig för det
engelska folket”.
Sankt Petrus grav tros finnas under Peterskyrk­an.
Påve Leo III krönte Karl den store på juldagen år 800.
Påve Johannes XXIII kallades för ”den gode påven”.
Påve Innocentiu­s III var den viktigaste påven under medeltiden. Påve Leo X valdes vid den relativt unga åldern 37 år. Påve Pius IX satte aldrig sin fot utanför Vatikanen. År 1215 annullerad­e påve Innocentiu­s III Magna Carta med motivering­en att den var ”ogiltig, skadlig för kungliga rättighete­r och skamlig för det engelska folket”. Sankt Petrus grav tros finnas under Peterskyrk­an. Påve Leo III krönte Karl den store på juldagen år 800. Påve Johannes XXIII kallades för ”den gode påven”.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden