Historia (Sweden)

Berömda helgon och martyrer

-

Det här är människor som hyllas för sina enastående bedrifter och osjälviska

uppträdand­e, och för att ha betalat med sitt liv för att försvara sin tro.

Sankt Thomas Becket

Nationalit­et: engelsman

Född: 1118

Död: 1170

Thomas Becket föddes i en köpmansfam­ilj och klättrade snart i hierarkin under Theobald, ärkebiskop­en av Canterbury. Becket hade bevisat sin talang under flera uppdrag i Rom och som belöning utnämnde Theobald honom till ärkediakon av Canterbury samt rekommende­rade honom senare som lordkansle­r till kung Henrik II. I den rollen visade sig Becket vara en skicklig diplomat som vann kungens tillit. De två blev nära vänner, men när Theobald dog och Henrik nominerade Becket som ärkebiskop sattes deras vänskap på prov. Becket tog sin nya roll på stort allvar och gick emot kungens försök att reformera kyrkan. Deras osämja tvingade så småningom Becket att fly till Frankrike där han stannade i exil i sex år. När han återvände började de bråka på nytt och Henrik föreslog inför hovet, kanske av frustratio­n, att han ville se Becket död. Fyra av hans riddare tog beskedet på allvar och stormade in i katedralen i Canterbury för att mörda ärkebiskop­en. Hans grav blev ett populärt pilgrimsmå­l och år 1173 kanonisera­des Becket av påve Alexander III. Följande år gjorde Henrik bot i katedralen och avslutade sin fejd med kyrkan.

Aposteln Paulus

Nationalit­et: turk Född: 5 e.Kr. Död: 67 e.Kr. Paulus var kanske inte en av Jesus 12 apostlar, men han är en mycket viktig person inom kristendom­en. Som ung var han en tältmakare vid namn Saul samt även farisé, medlem av en gammal judisk sekt som ofta förföljde de kristna. Men när han en dag reste längs vägen mot Damaskus genomgick han en dramatisk omvändelse. Ett starkt ljus som gjorde honom tillfällig­t blind övertygade honom om att Jesus i själva verket var Messias. Han ändrade snart sitt namn till Paulus och började resa runt i Medelhavso­mrådet för att predika det kristna evangeliet. Utan Paulus läror anses det allmänt att kristendom­en aldrig skulle ha blivit den världsreli­gion den är idag, men på den tiden togs det inte emot väl. Han arresterad­es i Jerusalem för att ha ”besudlat ett tempel” genom att ta dit ickejudar. Efter en rad rättegånga­r fängslades han och skickades till Rom där han tillbringa­de resten av sitt liv. Det är inte känt exakt när eller hur Paulus dog, men vissa anser att han kan ha varit en av de kristna som avrättades på order av kejsar Nero efter branden i Rom.

 ??  ?? Thomas Becket hyllas som helgon och martyr.
Sankt Paulus verk är några av de tidigaste kristna dokument som finns.
Sankt Paulus var en skicklig författare som skrev 13 av de 27 böckerna i Bibeln och är även hjälten i Apostlagär­ningarna.
Thomas Becket hyllas som helgon och martyr. Sankt Paulus verk är några av de tidigaste kristna dokument som finns. Sankt Paulus var en skicklig författare som skrev 13 av de 27 böckerna i Bibeln och är även hjälten i Apostlagär­ningarna.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden