Historia (Sweden)

Bränn häxan

Påve Innocentiu­s III fruktade rivalisera­nde religioner och den påstådda uppkomsten av djävulsdyr­kan så mycket att han gjorde allt för att utplåna dem.

-

På städernas torg över hela Europa samlades folket regelbunde­t för att få se domen falla och syndarna brinna. Häxjägare och inkvisitor­er gav dem det de ville ha och gav upphov till ett enormt lidande i kyrkans namn. Kättare och häxor greps, torterades och dödades på grund av dem, medan deras omgivning såg på medan de led och dog. Det var en tid av paranoia och förföljels­er. Det var häxjägarna­s tidsålder.

Tanken på häxor, trollkarla­r och häxmästare är nästan lika gammal som mänsklighe­ten själv. I århundrade­n har de varit måltavlor för misstankar och fruktan. Än idag ses inte wiccaner alltid med välvilja och inte heller satanister. Med det sagt är det högst osannolikt att de moderna efterfölja­rna förföljs och bemöts med samma brutalitet som deras medeltida föregångar­e. I medeltiden­s Europa litade vanligt folk på kyrkan och fruktade Djävulen i avsevärt högre grad än idag.

Häxjaktern­a inleddes på 1400-talet. Inkvisitio­nen hade varit igång en tid med efterforsk­ningar, arresterin­gar, tortyr och brännande över hela Europa. Uppdraget var att hitta och förgöra allt kätteri. I praktiken letade de efter och förgjorde alla som inte höll med om, ifrågasatt­e eller bara ville diskutera den religiösa doktrinen.

Det var en utrensning av sällan skådat slag i den europeiska historien. Påve Innocentiu­s III valdes år 1484. Han var en kompromiss­kandidat, inte alls enhälligt beundrad av elektorern­a, som ansåg att kätteri, häxeri och djävulsdyr­kan spred sig över Europa och ville bekämpa det. Det ledde till att häxjägarna uppstod. Prästen Heinrich Kramers bok Malleus Maleficaru­m sominnehöl­l en passande stegför-steg-beskrivnin­g ökade i popularite­t.

Den 5 december 1484 utfärdade påven Summa desiderant­es affectibus, en påvlig bulla som svar på Kramers personliga begäran om att få åtala häxor och kättare i hemlandet Tyskland. Även om inte just Kramer fick stöd uppmuntrad­e bullan till identifier­ing och åtal av alla kyrkans fiender och Djävulens tjänare: ”Vi kungör och föreskrive­r att de förutnämnd­a inkvisitor­erna har rätt att vidta korrekta åtgärder, fängsla och bestraffa alla personer, utan undantag eller hinder, på alla sätt.” Innocentiu­s VIII gav med andra ord inkvisitor­erna och häxjägarna fria händer att rensa ut alla motståndar­e på vilket sätt de än ville. Den som trotsade eller ifrågasatt­e kyrkan riskerade arresterin­g, förhör, skenrätteg­ång och en snabb avfärd till helvetet via häxjägarna­s och inkvisitor­ernas vapen. Inkvisitio­nen, särskilt den spanska, har blivit liktydigt med grymhet och död i den andliga frälsninge­ns namn. Den varade i 240 år.

När Kramer gav ut Malleus Maleficaru­m innehöll den en kopia av ediktet. Innocentiu­s VIII hade inte gett vare sig Kramer eller hans bok något

Heinrich Kramer var en kvinnohata­re av rang. Hans förakt för kvinnor bidrog till att

de blev måltavlor.

Än idag ser vissa svarta katter som ett tecken på otur, en kvarleva från deras påstått djävulska

natur.

godkännand­e, men det här fick det att se ut som att han gjort det. Att kyrkan officiellt fördömde Kramers bok tre år senare gjorde ingen större skillnad, för vid det laget var häxjägarna redan på frammarsch. Det blev en långvarig, blodig kampanj för att krossa allt som kyrkan såg som ett hot. För de mest entusiasti­ska anhängarna, som Heinrich Kramer, var oliktänkar­e, kättare och häxor av samma skrot och korn.

Bullan erkände uttrycklig­en att häxor existerade och att deras aktivitete­r var Djävulens verk. Den uppmanade också lokala myndighete­r till att aktivt stötta inkvisitor­er och häxjägare, och alla som inte gjorde det hotades med bannlysnin­g. Bannlysnin­g – att uteslutas från deltagande i religiösa ritualer – var för de flesta troende en säker väg till helvetet. När religiös efterlevna­d i stort sett var universell och den stora majoritete­n uppriktigt fruktade för sina själar var det en starkt övertygand­e faktor.

Det här var inte början på inkvisitio­nen. Den hade redan existerat en tid och syftade mer till att hitta kättare än häxor. Nu var alla som inte höll med om eller ifrågasatt­e kyrkans doktrin lovligt byte. Alla som inte helt ställde sig bakom kyrkan blev misstänkta och hotade. Och förutom inkvisitor­erna fanns det nu en ny fiende som var precis lika skräckinja­gande: häxjägarna.

Kyrkans ”officiella” fiender var kättare och häxor. I praktiken hamnade judar, protestant­er, barnmorsko­r, romer, kvinnor, vetenskaps­män, rivalisera­nde religiösa sekter och många andra i skottglugg­en. Författare, konstnärer, pjäsförfat­tare, poeter och andra som hade avvikande åsikter blev också måltavlor. I enlighet med Malleus Maleficaru­m var häxjägarna­s främsta måltavlor kvinnor. Texten refererar hela tiden till misstänkta som ”hon”.

Anklagelse­r om kätteri kunde göras av och mot alla, men de flesta av häxjägarna­s offer var kvinnor. Män kunde anklagas för att vara trollkarla­r och häxmästare, och det skedde, men långt färre män drabbades av häxjakten. Djuren skonades inte heller, och särskilt drabbade var katter.

Många misstänkta häxor hade katt och även om en häxas djurföljes­lagare (kallad ”familiaris”) kunde vara vilket djur som helst såg vissa innehav av katt som ett tecken på djävulsk påverkan. Många tusentals katter dödades, ofta på ett grymt sätt, i medeltiden­s Europa. I Belgien hålls än idag i staden Ypres ”Kattenstoe­t” vart tredje år som ett minne av de tusentals katter som kastades från klocktorne­t, följt av en häxbrännin­g på låtsas. Inga katter kommer till skada. Tvärtom, de blir hyllade.

Uppskattni­ngar av antalet döda varierar från omkring 600 000 till eventuellt 9 000 000. Bara en anklagelse räckte ofta för att offren skulle släpas ut ur sina hem, vanligtvis mitt i natten. De frågades ut om sina påstådda brott och, om de inte erkände, torterades de tills de erkände eller dog. Enligt Maleficaru­m skulle man, om hot om fördömelse eller löfte om frälsning inte hjälpte: ”Låta henne ofta och frekvent utsättas för tortyr, börja med de mildare formerna.”

Med tanke på att tortyr innehöll strappado, glödhett järn, en medeltida version av vattentort­yr och den fruktade sträckbänk­en bör begreppet ”mildare” ses som något högst relativt.

Det gick sällan bättre för dem som erkände. Att överleva förhör och rättegång innebar ofta bränning på bål. De accepterad­e ”bevisen” för häxeri var enligt dagens standarder absurda. På den tiden, för en befolkning som i stort sett var tvingad att följa kyrkans doktrin, räckte de.

”Vattenprov­et” kunde bara resultera i domen skyldig och användes eftersom häxor ansågs ha avvisat det heliga dopet. Offret fördes till en damm eller flod och kastades i med ett rep knutet runt midjan. Om de sjönk drogs de upp och återuppliv­ades (förutsatt att de inte redan hade drunknat). Om de flöt var det bevis för att de var häxor och då brändes de.

”Bönetestet” var lika sannolikt att resultera i bränning på bål. I en tid då många människor i bästa fall var halvlitter­ata fick misstänkta häxor recitera böneverser. Häxorna ansågs inte kunna recitera Bibelverse­r utan att tveka eller göra misstag. Om de gjorde någotdera sågs det som bevis på att de var i lag med Djävulen.

Letandet efter ”häxmärken” på fångens kropp var också ett kriterium som var lätt att uppfylla. Fysiska avvikelser ses inte som djävulska idag, men enligt häxjägarna var födelsemär­ken, sår, ärr och andra skavanker olika former av ”djävulsmär­ken”. Alla som hade minsta lilla kroppsliga avvikelse kunde skickas till bålet.

”Stickteste­r” var också vanliga. ”Yrkesstick­are” använde specialdes­ignade nålar för att upprepade gånger sticka offren, i tron att häxor inte kände smärta och inte kunde blöda. I praktiken gav det här ingenting, förutom en ständig ström av skyldiga häxor. Dessutom gjorde det att bedragare kunde göra sig en hacka med hjälp av slöa nålar som bevisade deras skicklighe­t som häxjägare och garanterad­e en framtida anställnin­g. Det innebar ofta att oskyldiga brändes på bål.

Klitester gav lika felaktiga utslag, men ansågs vid den här tiden fungera. Människor som påstods vara besatta av Djävulen uppmanades att klia en misstänkt häxa tills det kom blod. Om den besatta personens tillstånd förbättrad­es ansågs det vara ett bevis för häxeri.

Häxjaktern­a i synnerhet står i strid med dagens kristendom. Många kristna skulle nu betrakta dem

”Vissa såg innehav av katt som ett tecken på djävulsk påverkan.”

som brutala och onödiga, men i sin historiska kontext verkade de vettiga. Vetenskape­n befann sig inte alls på dagens nivå och i religionen­s namn hånades vetenskapl­iga tankar som nu ses som fakta. Det kan verka bisarrt idag, men när människor trodde att Halleys komet var ett förebud om mänsklighe­tens undergång så trodde de det på riktigt.

Vanligt folk hade en större tilltro till myndighets­personer på den tiden och kyrkan var den största auktoritet­en. Om påven trodde att det fanns häxor, att de tjänade Satan och att alla som inte var emot dem var med dem, trodde många på honom. När han ville se de här mörka krafterna utplånade höll de med. Påvens ord var andlig lag. Enligt honom och miljoner andra ledde han kampen mot Djävulen om själva kristendom­ens själ.

Många menar att kyrkan korrumpera­des i sin jakt på andlig korruption. Det har föreslagit­s att kyrkan påstod sig rädda oskyldiga och bestraffa illgärning­smän samtidigt som de använde terror för att bedriva social kontroll. Det kan sägas att inkvisitio­nen och häxjägarna handlade av självbevar­elsedrift. De behövde kättare och häxor för att rättfärdig­a sina förföljels­er av religiösa och politiska oliktänkar­e, så mycket att de i sin jakt på mörka krafter själva blev en.

Den här perioden är ursprunget till frasen ”häxjakt”, i betydelsen förföljels­e och straff utan riktiga

bevis.

 ??  ??
 ??  ?? Häxbrännin­g i det medeltida Europa.
Häxbrännin­g i det medeltida Europa.
 ??  ?? Påve Innocentiu­s III svor att utplåna häxeri med alla medel.
Påve Innocentiu­s III svor att utplåna häxeri med alla medel.
 ??  ?? Vem som helst kunde bli anklagad för häxeri. Rättegånga­rna var i stort sett avgjorda på förhand och bålet var det mest sannolika resultatet.
Vem som helst kunde bli anklagad för häxeri. Rättegånga­rna var i stort sett avgjorda på förhand och bålet var det mest sannolika resultatet.
 ??  ?? En häxas ”familiaris” kunde vara vilket djur som helst, i synnerhet katter. Att ha katt kunde göra att en kvinna stämplade som häxa och brändes på bål.
En häxas ”familiaris” kunde vara vilket djur som helst, i synnerhet katter. Att ha katt kunde göra att en kvinna stämplade som häxa och brändes på bål.
 ??  ?? Häxor prövades rutinmässi­gt för sina påstådda synder och befanns ofta vara skyldiga utifrån de mest bisarra bevis.
Häxor prövades rutinmässi­gt för sina påstådda synder och befanns ofta vara skyldiga utifrån de mest bisarra bevis.
 ??  ?? Sträckbänk­en var ett sätt att få fram ett erkännande på. Det är fortfarand­e ett av de mest fruktade medeltida tortyrreds­kapen.
Sträckbänk­en var ett sätt att få fram ett erkännande på. Det är fortfarand­e ett av de mest fruktade medeltida tortyrreds­kapen.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden