Historia (Sweden)

Den helgonlika kejsarinna­n

-

Enligt vissa redogörels­er var det framtida helgonet och änkekejsar­innan Helena en barflicka när hon träffade Constantiu­s Chlorus, den unge militäroff­icer hon skulle få ett barn med – den framtida kejsaren, Konstantin. Det är inte helt klart huruvida de var gifta och Konstantin­s senare motståndar­e menade att de inte var det. Constantiu­s lämnade så småningom Helena för ett politiskt äktenskap.

Det är oklart när Helena blev kristen, men som ung kvinna passade hon väl in i demografin för konverteri­ng. Det här var också vid tiden för en av de epidemier som svepte genom 200-talets romarrike, och den här gången tog den med sig en kejsare, Claudius II Gothicus. Helena bör ha bevittnat fasan och kanske också de kristnas mod och behjälplig­het. Det är inte otänkbart att det förde henne närmare tron.

Det kan också vara så att det var hennes påverkan som först fick hennes son, den framtida kejsaren, intressera­d av kristendom­en.

Som kejsare hyllade Konstantin sin mor och han gav henne titeln änkekejsar­inna, men det var hon som blev helgonförk­larad. Hon gjorde en pilgrimsre­sa till det heliga landet, byggde flera kyrkor och, enligt legenden, hittade det kors som Kristus korsfästes på.

 ??  ?? En senmedelti­da avbildning av Helena. Hon hyllades av många – och gav upphov till många legender.
En senmedelti­da avbildning av Helena. Hon hyllades av många – och gav upphov till många legender.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden