Historia (Sweden)

Peterskyrk­an på insidan

Peterskyrk­an är den största och för katolikern­a den viktigaste kyrkan i världen.

-

Den första Peterskyrk­an byggdes över aposteln Petrus grav under Konstantin I:s styre på 300-talet. Den gamla Petersbasi­likan var allt för förfallen för att kunna renoveras på det sena 1400-talet, och därför ville påve Julius II förstöra den gamla kyrkan och bygga en ny på samma plats. För att finansiera byggprogra­mmet tillät Julius avlatsförs­äljning, vilket förargade en tidigare okänd tysk munk vid namn Martin Luther. Den nya Peterskyrk­an blev på så sätt en utlösande faktor till reformatio­nen. Kyrkans ursprungli­ga utformning gjordes av Bramante. Efter Bramantes död bidrog Rafael till utformning­en, men när han dog vid endast 37 års ålder blev det så småningom Michelange­lo som fick färdigstäl­la Peterskyrk­an, även om han redan var i 70-årsåldern när påve Paulus III gav honom jobbet.

Peterskyrk­an var först tänkt som en centralkyr­ka.

 ??  ?? Kupolen
Peterskyrk­ans kupol utformades av Michelange­lo, även om han inte hann se den färdigstäl­las. Den sträcker sig 137 meter från kyrkgolvet till korsets högsta punkt, vilket gör den till den högsta kupolen i världen.
Klippan Petrus
Runt kupolen, i 1,4 meter höga bokstäver, står: ”Tu es Petrus et super hanc petram aedificabo ecclesiam meam. Tibi dabo claves regni caelorum” (Du är Petrus, Klippan, och på den klippan skall jag bygga min kyrka … Jag ska ge dig nycklarna till himmelrike­t).
Påvealtare­t och baldakinen
Påvealtare­t, byggt över platsen för Sankt Petrus grav, är där påven ensam håller mässa. Den är täckt av Berninis baldakin, det första verket han skapade i kyrkan.
Den övergripan­de planen Bramantes ursprungli­ga plan för Peterskyrk­an var ett grekiskt kors, med lika långa armar. Rafael förlängde mittskeppe­t, Michelange­lo förkortade det igen innan Modena slutligen förlängde mittskeppe­t och byggde fasaden, medan Bernini fick utforma Petersplat­sen.
Benediktio­nsloggian Det här är balkongen som är känd från nyhetssänd­ningarna, där en ny påve presentera­s för världen med orden: ”Habemus Papam”, och varifrån påven ger sin Urbi et Orbi-välsignels­e.
Balustrads­tatyer Statyer av Kristus (mitten), flankerad av Johannes döparen och 11 apostlar, välkomnar besökarna till Peterskyrk­an, men inte Petrus. Han finns på insidan.
Kupolen Peterskyrk­ans kupol utformades av Michelange­lo, även om han inte hann se den färdigstäl­las. Den sträcker sig 137 meter från kyrkgolvet till korsets högsta punkt, vilket gör den till den högsta kupolen i världen. Klippan Petrus Runt kupolen, i 1,4 meter höga bokstäver, står: ”Tu es Petrus et super hanc petram aedificabo ecclesiam meam. Tibi dabo claves regni caelorum” (Du är Petrus, Klippan, och på den klippan skall jag bygga min kyrka … Jag ska ge dig nycklarna till himmelrike­t). Påvealtare­t och baldakinen Påvealtare­t, byggt över platsen för Sankt Petrus grav, är där påven ensam håller mässa. Den är täckt av Berninis baldakin, det första verket han skapade i kyrkan. Den övergripan­de planen Bramantes ursprungli­ga plan för Peterskyrk­an var ett grekiskt kors, med lika långa armar. Rafael förlängde mittskeppe­t, Michelange­lo förkortade det igen innan Modena slutligen förlängde mittskeppe­t och byggde fasaden, medan Bernini fick utforma Petersplat­sen. Benediktio­nsloggian Det här är balkongen som är känd från nyhetssänd­ningarna, där en ny påve presentera­s för världen med orden: ”Habemus Papam”, och varifrån påven ger sin Urbi et Orbi-välsignels­e. Balustrads­tatyer Statyer av Kristus (mitten), flankerad av Johannes döparen och 11 apostlar, välkomnar besökarna till Peterskyrk­an, men inte Petrus. Han finns på insidan.
 ??  ?? Vatikanobe­lisken
I mitten av Rom finns en hög bit av antikens Egypten. Ursprungli­gen uppfördes den i Heliopolis men fördes till Rom på Caligulas order och placerades i mitten av hans cirkus (även kallad Neros cirkus) innan den flyttades till Petersplat­sen 1586.
Kolonnrade­rna
Bernini placerade 284 kolonner i fyra rader runt platsen för att ”ge ett omfamnande, moderligt välkomnand­e till alla katoliker”. Berninis elever satte dit de 140 helgonstat­yerna högst upp på kolonnrade­n.
Petersplat­sen
Platsen framför Peterskyrk­an utformades av
Bernini i mitten på 1600talet, nästan hundra år efter att kyrkan färdigstäl­lts. Stenläggni­ngen har strållinje­r som bryter upp den cirkulära platsens stora yta.
Vatikanobe­lisken I mitten av Rom finns en hög bit av antikens Egypten. Ursprungli­gen uppfördes den i Heliopolis men fördes till Rom på Caligulas order och placerades i mitten av hans cirkus (även kallad Neros cirkus) innan den flyttades till Petersplat­sen 1586. Kolonnrade­rna Bernini placerade 284 kolonner i fyra rader runt platsen för att ”ge ett omfamnande, moderligt välkomnand­e till alla katoliker”. Berninis elever satte dit de 140 helgonstat­yerna högst upp på kolonnrade­n. Petersplat­sen Platsen framför Peterskyrk­an utformades av Bernini i mitten på 1600talet, nästan hundra år efter att kyrkan färdigstäl­lts. Stenläggni­ngen har strållinje­r som bryter upp den cirkulära platsens stora yta.
 ??  ?? Byggnaden bjuder in till en helig upplevelse.
”Den gamla Peterskyrk­an blev under medeltiden känd för
sina 100 kolonner.”
Byggnaden bjuder in till en helig upplevelse. ”Den gamla Peterskyrk­an blev under medeltiden känd för sina 100 kolonner.”

Newspapers in English

Newspapers from Sweden