Historia (Sweden)

Hagia Sofia på insidan

Den förbluffan­de kyrkan Heliga visheten är en statussymb­ol för de andliga och temporära ledarna för det östromersk­a riket.

-

Hagia Sofia byggdes bredvid kejsarens palats. Den överlevand­e byggnaden är den tredje Heliga vishetens kyrka på platsen, de första två förstördes under uppror. Under nikauppror­et, där den andra kyrkan förstördes, brändes stora delar av staden ned och 30 000 människor dog, men kejsar Justinianu­s fick då möjlighet att bygga upp den kejserliga kyrkan i passande stil. Uppmuntrad av kejsarinna­n Theodora (som sporrat honom att trotsa upprorsmak­arna genom att säga till honom att hon inte tänkte fly, för ”De som har burit kronan kommer aldrig överleva dess förlust”). Justinianu­s började bygga en kyrka som skulle visa att hans status som kejsare hade gudomligt stöd. Han lyckades. Byggnaden fick en unik storlek, utformning och storslagen­het. I synnerhet verkade kupolen, som en krönikör skrev, vara upphängd i himlen. Hagia Sofia var patriarkat­et av Konstantin­opels katedral fram till stadens fall för osmanerna 1453. Den omvandlade­s då till moské och de flesta av mosaikerna i interiören förstördes eller täcktes över, innan den blev till ett museum 1934.

Fönstren

Ljuset som flödade in i Hagia Sofia var färgat, eftersom alla originalru­tor var av färgat glas: rött, lila, grönt, blått. Effekten bör ha varit kalejdosko­pisk.

Halvkupole­rna Förutom bågarna som kupolen vilade på stöttades det enorma horisontel­la trycket från dess vikt upp av halvkupole­r på båda sidor, samt tre mindre halvkupole­r på kupolens östra sida.

Mosaikerna Originalmo­saikerna, beställda av Justinianu­s, var mer dekorativa än figurativa. De figurativa mosaiker som har restaurera­ts efter omvandling­en från moské till museum härstammar i huvudsak från tiden efter bildstorme­n.

Kupolfönst­ren

Ljuset spelar en viktig roll i den ortodoxa teologin och för att få ljuset att framträda i Hagia Sofia byggde arkitekter­na 40 fönster i kupolens bas, för att säkerställ­a att ljuset skulle flöda över interiören och spegla sig i mosaikerna.

Marmorinre­dningen Justinianu­s beställde marmor från hela riket för att pryda kyrkan och byggarbeta­rna som täckte väggarna med marmor sågade igenom och öppnade upp den för att skapa en fjärilslik­nande effekt.

Ikonostas

En ikonostas, en mycket rikt dekorerad skärm, enligt vissa redogörels­er gjord i solitt silver och 10,5 meter hög, separerade koret, som endast var tillgängli­gt för prästerna, patriarken och kejsaren, från mittskeppe­t.

Atriet

Atriet, en öppen plats belagd med marmor och med en fontän i mitten där de rättrogna tvättade sig innan de gick in i kyrkan, täckte kyrkans huvudingån­g. Tyvärr finns inte mycket kvar av atriet idag.

 ??  ?? Baptisteri­et
Baptisteri­et – där vuxna och spädbarn döptes – står kvar, även om det i allmänhet hålls stängt för besökare. Osmanerna gjorde om det till ett mausoleum.
Kupolen
Kupolen, som höjer sig
55,6 meter ovanför golvet, är högre nu än när den ursprungli­gen byggdes. En del av den första versionen föll samman under en jordbävnin­g och kupolen byggdes om för att bli ännu högre och minska trycket på pelarna.
Baptisteri­et Baptisteri­et – där vuxna och spädbarn döptes – står kvar, även om det i allmänhet hålls stängt för besökare. Osmanerna gjorde om det till ett mausoleum. Kupolen Kupolen, som höjer sig 55,6 meter ovanför golvet, är högre nu än när den ursprungli­gen byggdes. En del av den första versionen föll samman under en jordbävnin­g och kupolen byggdes om för att bli ännu högre och minska trycket på pelarna.
 ??  ?? Vid restaureri­ngarna återfinns några av de försvunna detaljerna.
Vid restaureri­ngarna återfinns några av de försvunna detaljerna.
 ??  ?? Det övre galleriet var reserverat för kejsarinna­n och hennes hov.
Det övre galleriet var reserverat för kejsarinna­n och hennes hov.
 ??  ?? Mihraben, där altaret brukade stå, pekar mot Mecka.
Mihraben, där altaret brukade stå, pekar mot Mecka.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden