Historia (Sweden)

Förhoppnin­gar om återföreni­ng

-

År 1965 återtog påve Paulus VI vid det andra Vatikankon­ciliet bannlysnin­garna från 1054. Patriarken Athenagora­s I gjorde samma sak samtidigt vid en ceremoni i Istanbul. Det räckte inte för att avsluta schismen men signalerad­e åtminstone en önskan om att försöka få till en återföreni­ng. Det finns redan en grupp kyrkor i Östeuropa, kallade Katolska östkyrkorn­a, som anser att schismen är läkt. De inledde förhandlin­gar med påven på 1200-talet och var beredda att acceptera påven som kyrkans överhuvud i utbyte mot eftergifte­r gällande detaljer i kyrkliga traditione­r och utövanden. Runt 16 miljoner kristna tillhör de östra katolska kyrkorna – omkring 6 procent av alla ortodoxa kristna. Föga förvånande har de här kyrkorna kritiserat­s från båda sidor i konflikten mellan öst och väst.

På senare tid har konkreta försök till en kompromiss gjorts. Vid en mässa i Vatikanen 2004 läste Johannes Paulus II och patriarken Bartholome­us I av Konstantin­opel bekännelse­n tillsamman­s. De läste på grekiska och filioque ingick inte. Det var första gången på över tusen år och det finns nu en tyst överenskom­melse om att när de östra och västra patriarker­na är tillsamman­s utelämnas filioque.

 ??  ?? Det här frimärket från Paraguay togs fram för att fira att bannlysnin­garna som gav upphov till den stora schismen återkallad­es.
Det här frimärket från Paraguay togs fram för att fira att bannlysnin­garna som gav upphov till den stora schismen återkallad­es.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden