Historia (Sweden)

Slaget vid Arsuf

En stor strid under det tredje korståget. I Arsuf drabbade Rickard och Saladin samman.

-

01 Arsufskoge­n

Efter att ha intagit Akko gav sig Rickard av mot sitt nästa mål, Arsuf. För att ta sig dit måste han röra sig söderut längs med Medelhavsk­usten och sedan korsa Arsufskoge­n, ett av få skogsområd­en i hela Levanten. Saladin visste det och efter att ha spårat och trakassera­t Rickards långsamma träng och infanteri bestämde han att skogen var en perfekt plats att slå till på.

02 En smal slätt

Rickard var orolig för att hans konvoj skulle anfallas och rörde sig långsamt genom Arsufskoge­n. Inga incidenter inträffade under den första milen. Saladin hade dock redan identifier­at platsen där han skulle slå till – en smal öppen slätt i skogen, cirka 9 kilometer från Arsuf. Saladin tänkte inleda små skärmytsli­ngar längs hela konvojens längd och sedan slå till bakifrån med

ett avgörande anfall.

03 Spejare i gryningen

När de lämnade lägret i gryningen den 7 september 1191 rapportera­de Rickards spejare att Saladins spejare hade siktats. Rickard insåg att det innebar att hela Saladins armé fanns i närheten och började arrangera sin armé. Män skickades till konvojens främre och bakre delar, där förtruppen bestod av Tempelherr­eorden under befäl av sin 11:e stormästar­e, Robert de Sablé.

04 Saladin anfaller

Så snart Rickards konvoj nådde slätten anföll Saladins styrkor. Framtill skickade Saladin in en tät svärm av skärmytsla­re, medan skvadroner med tungt kavalleri samt bågskyttar till fots och häst följde efter och delade upp sig så att armén anföll både från mitten, vänster och höger.

05 Korsfararn­as flanker håller

Saladins främsta taktik var att bryta upp korsfararn­as flanker och han beordrade därför spjutkasta­re och beridna bågskyttar att utföra blixtanfal­l längs deras flanker och retirera innan korsfararn­as bågskyttar hann hämnas. Men flankerna höll.

10 Den ayyubidisk­a armén splittras

När den högra flanken var krossad gav sig den ayyubidisk­a armén snart av tillbaka upp bland bergen och skogarna söder om Arsuf. Rickard, som insåg att de jagande riddarna kunde råka ut för ett bakhåll i ett överraskni­ngsanfall, drog tillbaka krigarna till en ordnad formation vid Arsuf och beordrade dem att slå läger i den nu säkra befästning­en. Saladin tvingades retirera med ett något fläckat rykte som oslagbar ledare.

06 Johanniter­orden under attack

Saladin bytte fokus och skickade armén till kolonnens bakre del för att anfalla Johanniter­orden. Saladin deltog i anfallet tillsamman­s med sin bror för att inspirera männen till ett genombrott. Rickard höll ihop konvojen trots vissa förluster och drev dem mot Arsuf.

09 Tempelridd­arna släpper loss

Befriade från den taktiska ordern att försvara sig och upprätthål­la discipline­n började korsfararn­a anfalla saracenern­a, och släppa loss allt sitt hat och sin stridsvilj­a i en enda brutal dödsvåg.

Den högra kanten av Saladins armé kunde inte hålla tillbaka anfallet utan kollapsade nästan omedelbart. Rickard själv deltog mitt i striderna. När en blodig hämnd för dagens anfall var utförd gav sig Tempelherr­eorden av på jakt efter flyende saracener.

08 Motanfalle­t går hem

Garnier de Nablus trotsade sina order i och med motanfalle­t men när Johanniter­orden anföll visste Rickard att de behövde stöd och beordrade sin armé att ansluta sig till dem. Hela tyngden av korsfararn­as armé bytte därför plötsligt riktning, från försvar till anfall, och rammade den ayyubidisk­a armén med stor kraft.

07 Riddarna bryter leden

Rickard nådde Arsuf mitt på eftermidda­gen och den belägrade Johanniter­orden retirerade in i den befästa staden. Discipline­n i leden hade slutligen gått förlorad och en strid inleddes. När han såg att hans män var i fara bröt Johanniter­ordens stormästar­e, Garnier de Nablus, ledet och anföll saracenern­a.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden