Historia (Sweden)

Lejonhjärt­as korståg

Det tredje korståget mötte utmaningar innan de nådde Heliga landet.

-

01 Ett påvligt påbud Rom – 29 oktober 1187

Påve Gregorius VIII meddelar att kungariket Jerusalems fall är ett straff för de kristnas synder innan han utfärdar en påvlig bulla där han kallar till ett tredje korståg. Frankrike och England hörsammar uppmaninge­n och utfärdar ett ”Saladintio­nde” för att finansiera uppdraget.

02 Den galne despoten Cypern – 8 maj 1189

På vägen mot Heliga landet drabbas Rickards flotta av en storm och går på grund på Cypern. Öns despotiske härskare belägrar fartygen, lasten och besättning­en. Rickard intar Cypern med våld och befriar de förslavade invånarna.

04 Slaget vid Arsuf Arsuf – 7 september 1191

Rickard och korsfararn­a ger sig av för att inta Jaffa. Saladin anfaller Rickard nära den befästa staden Arsuf och tvingar honom ända fram till staden, men Rickard vinner striden.

03 Akko under belägring

Akko – 28 augusti 1189

Den långvariga belägringe­n av den muslimhåll­na staden och hamnen Akko innebär att tusentals korsfarare och saracenska soldater dödas. Efter Lejonhjärt­as ankomst till belägringe­n den 8 juni 1191 börjar stadens långvariga försvar att falla.

05 Rickard drar sig ur Jaffa – 8 augusti 1192

Efter att ha intagit Jaffa och inlett två misslyckad­e anfall mot Jerusalem delas korsfararn­a i två grupper, där ingen är kapabel att inta staden. Rickard ser Jaffa återgå i Saladins händer men återtar staden i strid.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden