Historia (Sweden)

Isabella av Kastilien

-

Ett succession­sbråk kantade hennes väg till tronen, men Isabella säkrade sin plats genom att sikta in

sig på att rena sitt katolska Spanien.

Isabella var ämnad för den här stunden. Om den 23-åriga prinsessan kände något mer än lugn och övertygels­e syntes det inte i hennes ansikte. Hennes uttryck avslöjade inte något när hon gick in i San Miguel-kyrkan i Segovia i Spanien. Äntligen var dagen inne, hon skulle inta sin plats som drottning av Kastilien och León, det största av de splittrade kungariken­a på Iberiska halvön.

Hela staden var på plats för att bevittna hennes triumf. Bara timmar innan hade de begravt den gamle kungen. Nu satt hans efterträda­re på en vit häst. Prydd med juveler och rikedomar för att visa upp sin makt hade hon kommit för att befria dem från det kaos och den oordning som plågat folket under så lång tid.

Omgiven av sina undersåtar förklarade Isabella värdigt och myndigt sina avsikter gällande det oroliga kungariket. Det skulle bli fred och stabilitet, lovade hon, och framför allt, hon skulle upprätthål­la kyrkan, som var hörnpelare­n i hennes värld. Religiös enighet och fred skulle än en gång råda på Iberiska halvön. Gud hade påbjudit det genom henne, och hon skulle uppfylla sin plikt.

Isabella, som under sin livstid och under de århundrade­n som följde skulle bli känd som en av Spaniens största härskare någonsin, föddes den 22 april 1451 som dotter till Johan II av Kastilien och Isabella av Portugal. Det är i alla fall så källorna säger, för på den tiden ansågs hon vara så obetydlig att datumen för hennes födelse och dop inte ens registrera­des.

Hon föddes in i ett Spanien som ännu inte var enat: Kastilien och resten av Iberiska halvön var ett gytter av politisk, religiös och social oro och prinsessan – som var trea i tronföljde­n efter att hennes yngre bror Alfonso fötts – fick ingen trygg barndom. När hennes far dog

1454 blev hennes äldre styvbror kung under namnet Henrik IV. Isabella, hennes sörjande mor och yngre bror hölls borta från offentligh­eten. De fick bo utanför hovet, bevakade av hennes äldre brors män. Det påstods vara för deras eget bästa, men i själva verket var det för att hålla dem borta från intrigerna som omgav hovet och den svåra tronföljds­frågan.

Det var under de här avskalade levnadsför­hållandena som Isabellas livslånga gudfruktig­het slog rot och odlades av hennes mor och vänner, den religiösa övertygels­e som skulle hjälpa henne igenom många svårighete­r. Det var också under de här svåra åren som Isabellas redan tydliga självkontr­oll och järnvilja slipades fram och förberedde henne inför det som skulle komma.

Kastilien under Henriks styre var ett farligt instabilt land; kungen var svag, oduglig och styrd av sina favoriter. 1465 avsattes kungen av sina adelsmän och Isabellas yngre bror utropades till kung. Ett inbördeskr­ig bröt ut och kungariket föll djupare ned i skräck och brutalitet. Isabella skiftade lojalitet och förklarade sitt stöd för sin yngre bror. Alla förväntade sig, att Alfonso skulle återföra Kastilien till sin forna glans men förhoppnin­garna krossades när den yngre pretendent­en plötsligt dog

1468. Den officiella förklaring­en var pest, men det florerade rykten om förgiftnin­g och Isabella, som utsetts till Alfonsos efterträda­re, var den perfekta personen att rikta sitt hopp till när det gällde kungariket.

Under åren som följde höll hon en försiktig kurs. I

Inkvisitio­nen var ingen ny idé: den medeltida inkvisitio­nen hade använts under

1200-talet.

stället för att ge efter för påtrycknin­gar om att leda upproret uppträdde hon utåt sett vänligt mot sin äldre bror och förhandlad­e för att uppnå det hon ville ha. Isabella använde sig av den kontroll och beslutsamh­et hon fått med sig från barndomen, bidade sin tid och väntade på den stund då hon skulle bli ombedd att återställa ordningen i kungariket.

Isabella drog till sig flera friare under åren men den som fångade hennes uppmärksam­het var Ferdinand, andre son till Johan, kung i grannlande­t Aragonien. Han var i samma ålder, vältränad, atletisk, stilig och slagfärdig. Matchninge­n hade diskuterat­s för första gången när hon bara var sex år. Nu, tolv år senare, förhandlad­e hon om sitt eget äktenskap framför sin brors näsa och i öppet trots mot kungen gifte hon sig med Ferdinand 1469.

Henrik dog 1474 och hans kungarike låg i ruiner. Isabella fick slutligen det hon kämpat för. Hon intog tronen som drottning av Kastilien och León den 11 december 1474. Även om hon hyllades av många som kungariket­s räddare var de första åren av hennes styre allt annat än lugna. Det förekom många uppror och komplotter för att störta henne. Hon hade inte utbildats för att härska, och saknade kunskaper i latin och andra färdighete­r som ansågs nödvändiga för uppgiften, men trots detta tvekade hon inte. Hon var utsedd av Gud, och hon skulle styra enligt Gud. Bara hon kunde ge det splittrade kungariket religiös enighet. Hela sitt liv hade hon väntat på den här stunden. Hon skulle inte misslyckas.

Det hade funnits judar i Spanien i mer än 1 500 år och på Isabellas tid bestod befolkning­en av ungefär 80 000 judar och 6 miljoner kristna. Frågan om den judiska tron hade länge varit känslig i Europa. De hade kastats ut från England 1290 och Frankrike lite mindre än hundra år senare. Kungariken­a Kastilien och Aragonien hade inte följt efter även om det hade förekommit tvångskonv­erteringar till kristendom­en två gånger för inte så länge sedan. De som konvertera­de kallades ”conversos”.

Det fanns dock de som inte ansåg att conversos var helt uppriktiga. Det hävdades att de hade utnyttjat sin nya position, och många av dem hade faktiskt blivit rika och fått maktpositi­oner i kungariket, vilket ytterligar­e spädde på ryktena och avundsjuka­n. De här falska konvertite­rna var skyldiga till judaiserin­g – att utöva sin gamla religion samtidigt som de bekände sig till den nya – och var ett hot mot rikets säkerhet och mot invånarnas själar.

Även om de var skickliga i sitt bedrägeri fanns det sätt att avslöja om en konvertit i hemlighet fortfarand­e höll fast vid de judiska traditione­rna. Mat spelade till exempel en stor roll för att avgöra om någon var uppriktig i sin konverteri­ng. Att inte äta fläsk, kanin och fåglar som strypts var ett säkert tecken, liksom om någon stekte kött i olivolja i stället för ister. Sättet som personen putsade kött på, hur den skar av fettet och tillagade köttet i förväg för att inte behöva laga mat på lördagen användes också som bevis mot nykonverte­rade kristna. Att undvika att döpa sina barn och förneka att Jesus var Messias var andra sätt att identifier­a en hemlig jude på.

Frågan komplicera­des ytterligar­e eftersom det fanns olika grader av icke-lydnad. Vissa conversos var starkt emot den katolska kyrkans trossatser och upprätthöl­l så många delar av sin gamla tro som de kunde komma undan med. Andra intog ett mer mixat förhållnin­gssätt och blandade judiska seder med kristna till en hybridreli­gion som skilde sig åt från familj till familj.

En sak var säker, det tolererade­s inte längre. Kätteri var inte något den nya drottninge­n kunde tillåta sig att ignorera. Inte bara folkets själar utan också hennes egen var i fara och måste räddas till varje pris.

Det sägs ofta att det var ett besök i Sevilla

1477 som gav upphov till Isabellas intresse för en inkvisitio­n – eller undersökni­ng – av det religiösa tillstånde­t i kungariket. Förstahand­suppgifter om falska konvertite­r i staden ska ha oroat den troende drottninge­n mycket. Hotet de utgjorde mot den religiösa enigheten och rikets välgång var ett påtagligt problem.

Det fanns de som förespråka­de en aggressiv attityd redan från början, men det verkar som om Isabella inlednings­vis inte ville följa den kursen. Trots att påve Sixtus 1478 i en påvebulla gav sin tillåtelse till att de upprättade inkvisitio­nen i Kastilien hade inte Isabella bråttom att få den på plats. Hon ignorerade förespråka­rna av ett maktfullko­mligt tillvägagå­ngssätt och riktade i stället uppmärksam­heten mot religiös utbildning – eller snarare bristen på den. Hon var säker på att undermålig utbildning var anledninge­n till att conversos inte lyckades följa sin nya tro och inledde därför ett utbildning­sprogram för att få den religiösa likriktnin­g som hennes rikes säkerhet krävde.

Två män som Isabella litade mycket på – kardinal Mendoza och hennes biktfader, den blivande ärkebiskop­en av Granada, Hernando de Talavera – fick i uppdrag att utföra den viktiga uppgiften.

När de anlände till Sevilla började de arbeta och organisera­de präster som skulle upplysa alla vilseledda conversos. De gjorde dock inga större framsteg och det stod snart klart att de inte skulle kunna tränga igenom den religiösa okunskap som plågade staden.

Försöken fortsatte i två år utan några större framgångar. Trots Isabellas egna reservatio­ner fanns det de som stod henne nära som fortsatte att förespråka införandet av en inkvisitio­n. Även hennes man Ferdinand, en ständig pragmatike­r, var för det. Om inte annat skulle konfiskeri­ng av conversoeg­endomar vara ett bra sätt att utöka pengakisto­rna på. Fast besluten och med tungt hjärta fick Isabella erkänna att hennes försök att skänka riket religiös enighet och fred hade misslyckat­s. Så genom en kungörelse den 27 september 1480 släpptes den spanska inkvisitio­nen – den heliga tjänstens inkvisitio­nstribunal – loss i Kastilien.

Isabellas ursprungsm­ål var enkelt: att hitta de falska konvertite­rna bland alla conversos och göra sig av med de kättare som hotade hennes älskade kungarike. Även om det popularise­rades i Spanien var det inte en helt ny idé och den

nya inkvisitio­nen liknade i hög grad den äldre medeltida inkvisitio­nen. Men inkvisitio­nsmetoden fick nytt liv under Isabella och Ferdinand, påeldad av Isabellas övertygels­e om att religiös enighet måste uppnås, kosta vad det kosta ville.

Trots det rykte den spanska inkvisitio­nen senare skulle få var den inte alls illa omtyckt till en början. Tvärtom, vid en tid då kungariket nästan slitits sönder av inbördeskr­igets instabilit­et, var det för vissa en lättnad att få se ett bevis på att Isabellas nya styre medförde hård kontroll. Den här lättnaden skulle dock gå över: folket i kungariket Kastilien skulle få ångra den dag då inkvisitio­nen etablerade­s i deras städer.

Inkvisitor­erna, med deras distinkta vita rockar och svarta huvor, slog först till mot den mest välkända grogrunden för slapphet mot conversos: Sevilla. När de kom uppstod masspanik bland alla conversos och omkring 4 000 människor flydde staden. De gjorde rätt som var rädda. Hämnden kom snabbt. Åtgärder genomförde­s för att spåra dem som flytt medan adeln, under hot om bannlysnin­g, informerad­e om var de som de kände befann sig.

Den första publika avrättning­en skedde i Sevilla den 6 februari 1481. Under spektaklet kring en autodafé brändes sex personer, en skrämmande uppvisning av inkvisitio­nens makt och vilken intention monarkin bakom den hade.

Därefter spreds inkvisitio­nen genom hela Spanien; 1485 hade tribunaler upprättats i Córdoba, Jaén och den religiösa huvudstade­n Toledo. Ett fast mönster för proceduren upprättade­s snabbt. Först förberedde­s befolkning­en i staden. Fruktan för

Gud – och därmed inkvisitio­nen – predikades från predikstol­en så alla kunde höra. Ärendet började officiellt med inkvisitor­ernas ankomst. Nådatiden – en uppmaning om att träda fram och erkänna – lästes upp och folket i staden fick en viss tid på sig att svara. Om de bekände sina synder och erkände sin judaism kunde de hoppas på försoning. Om inte, kunde de förvänta sig att få inkvisitio­nens totala vrede över sig.

När en misstänkt satt häktad var det primära målet att få fram ett erkännande. Om någon talade fritt var allt väl. Om inte, fanns det sätt att få fram den informatio­n de ville ha. Tortyr och spanska inkvisitio­nen har i stort sett blivit synonymt i det allmänna medvetande­t, och det av god anledning. Det var ett vanligt tillvägagå­ngssätt på 1400talet och användes av inkvisitio­nen för att få fram den nödvändiga bekännelse­n. Även om ett vittne tekniskt sett endast fick utsättas för tortyr en gång fanns det sätt att komma runt den här begränsnin­gen. Om en session sades vara pausad eller uppskjuten innebar det att de kunde fortsätta följande dag utan att egentligen bryta reglerna.

När ett erkännande väl hade kommit undersökte­s detaljerna i frågan och dom och ett straff (om nödvändigt) avkunnades. Ett frikännand­e kunde ibland inträffa, även om det var ovanligt. En misstänkt kunde också dömas till botgöring, eller det hårdare straffet försoning, vilket kunde innebära livstids fängelse, religiös inspärrnin­g, prygel eller tjänstgöri­ng på en galärbåt. De som försonades tvingades bära en gul yllekappa i knälängd, kallad sanbenito, och en hög konisk hatt som kallades coroza för att visa folk att de hade syndat. Det här glömdes inte ens i döden – sanbeniton visades upp i den lokala kyrkan så familjen fick skämmas.

Det som gjorde inkvisitio­nen så fruktad var att den levde på det allra dödligaste vapnet: anonyma anklagelse­r. Inte bara det, när ett erkännande väl hade gjorts måste den misstänkte namnge andra som också felat och på så sätt förse inkvisitio­nen med en jämn ström av offer. Även den som vägrade eller lät bli att upplysa myndighete­rna om en kättares identitet eller vistelseor­t kunde arresteras och avrättas.

Även om påven till en början utfärdade sitt tillstånd och sin välsignels­e var inkvisitio­nen finansiera­d och organisera­d av Isabella och Ferdinand själva. Om

Isabella personlige­n bevistade en avrättning som beordrats av inkvisitio­nen är okänt, men det står utom allt tvivel att hon visste om, och godkände, de metoder som användes av inkvisitio­nen. Trots det hade många av hennes närmaste och mest pålitliga rådgivare konvertera­t från den judiska tron, tre sekreterar­e som tjänade monarkerna kom från conversofa­miljer. Det sades till och med att Ferdinand själv hade judiskt blod i ådrorna från förfäder som varit conversos.

Trots Isabellas förhoppnin­gar blev det tydligt att det inte räckte att rikta in sig på conversos och 1492 förvisades alla judar från Spanien. Under århundrade­na som följde spred sig inkvisitio­nen genom alla spanska territorie­r, inklusive Neapel, spanska Nederlände­rna och de territorie­r Spanien hade i Nord- och Sydamerika. Det finns inga definitiva siffror på hur många som totalt påverkades, men det uppskattas att 3 000 personer skickades i elden under

Isabellas styre. Inkvisitio­nen är än idag ”en av de grymmaste och mest långvariga religiösa förföljels­erna i Västeuropa­s historia” och namnet och dess gärningar är för alltid förknippad­e med drottning

Isabella av Kastilien.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dömda kättare tvingades bära en spetsig hatt kallad coroza som en del
av straffet.
Dömda kättare tvingades bära en spetsig hatt kallad coroza som en del av straffet.
 ??  ?? Under inkvisitio­nen kunde tortyr bara användas som ett övertalnin­gsmedel, inte som straff.
Under inkvisitio­nen kunde tortyr bara användas som ett övertalnin­gsmedel, inte som straff.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden