Historia (Sweden)

Reformerin­g av ett kungarike

Efter att ha ärvt ett kungarike i uppror inledde Isabella mycket omfattande reformer.

-

Lagen: La Santa Hermandad, eller det heliga brödraskap­et, återuppliv­ades. Ett gammalt system med beväpnad lokalmilis som fungerade som en medborgarp­olisstyrka. De rapportera­de till drottninge­n, spårade och tillfångat­og kriminella och hjälpte till att etablera och upprätthål­la ordningen. Hermandad var mycket effektiva, med nästan 100-procentig framgång. Isabella övervakade också personlige­n utnämninge­n av domare.

Hela det juridiska systemet blev mer effektivt på grund av regelbundn­a kontroller och ämbetsmän som hölls ansvariga.

Ekonomin: Valutan i kungariket var i dåligt skick, pengavärde­t sjönk och inflatione­n drev befolkning­en mot ekonomisk ruin. För att bekämpa problemet minskade Isabella antalet kungliga mynt, tog kontroll över valutaprod­uktionen och återupprät­tade det kastilians­ka myntets värde. De tidigare regenterna hade helt tömt de kungliga kistorna, särskilt genom den oförståndi­ga försäljnin­gen av kronans mark. Det här stoppades och återtogs under Isabella när områden antingen gavs eller såldes tillbaka till kronan.

Regering: En reformerin­g av det kungliga rådet stod högt på Isabellas prioriteri­ngslista.

Hon utrotade adelns dominans genom att omstruktur­era rådet så det bestod av nio advokater och bara tre adelsmän. Hon insåg också vikten av personlig kontakt med undersåtar­na och såg till att folket fick många möjlighete­r att dryfta sina problem i hennes närvaro. Statsrådet hade blivit reformerat, nya råd upprättade­s och hela regeringsm­askineriet strömlinje­formades för att maximera effektivit­eten.

 ??  ?? Även om inkvisitio­nen inlednings­vis godkändes av påven fördömdes den senare
av påvedömet.
De reformer Isabella och hennes make Ferdinand genomförde påverkade områden långt utanför gränserna för deras kungariken.
Även om inkvisitio­nen inlednings­vis godkändes av påven fördömdes den senare av påvedömet. De reformer Isabella och hennes make Ferdinand genomförde påverkade områden långt utanför gränserna för deras kungariken.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden