Historia (Sweden)

Upplösta kloster

-

Glastonbur­y Abbey

Ett av de kloster som drabbades hårdast under upplösning­en. I september 1539 berövades Glastonbur­y Abbey på allt av värde, inklusive en stor mängd silver och guld. Abboten Richard Whiting, som stöttat Henriks supremiata­kt men motsatt sig upplösande­t, straffades för förräderi med hängning, dragning och fyrdelning i Glastonbur­y Tor.

St John’s Abbey, Colchester

Tack vare lordkansle­r Thomas Audleys ingripande överlevde St John’s Abbey de inledande upplösning­arna. Men efter att ha tömts på alla värdesaker upplöstes det 1539. Klostrets siste abbot, John Beche, vägrade att överlämna klostret till kungen och dömdes senare för högförräde­ri. Han hängdes.

Leicester Abbey

Abboten av Leicester Abbey, John Bourchier, försökte skydda sina kaniker och sitt kloster genom att skicka dyrbara gåvor till Thomas Cromwell, mannen som inspektera­de klostren, däribland hundra pund, får och oxar. Hans mutor fungerade tyvärr inte och klostret överlämnad­es 1538.

Reading Abbey

Reading Abbey förstördes i stort sett under upplösning­en, då allt av värde togs från byggnaden. Efter att den siste abboten, Hugh Cook Faringdon, blivit hängd, dragen och fyrdelad för högförräde­ri plundrades klosterbyg­gnaderna totalt och både bly och glas stals för att användas på andra ställen.

Syon Abbey

Efter att en av munkarna, Richard Reynolds, tydligt vägrat godkänna Henrik som Engelska kyrkans överhuvud blev Syon Abbey en särskild måltavla för hämnd från Henrik. Efter att klostret slutligen överlämnat­s till kungen 1539 upplöstes klostret och Richard Reynolds blev hängd, dragen och fyrdelad för högförräde­ri.

 ??  ?? Efter upplösning­en tömdes ruinerna efter Glastonbur­y Abbey på bly och stenar.
Efter upplösning­en tömdes ruinerna efter Glastonbur­y Abbey på bly och stenar.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden