Historia (Sweden)

John Lockes påverkan

-

Tron hos en av upplysning­ens mest prominenta personer, John Locke, ändrade på mycket av det gamla. Hans ståndpunkt att män, kvinnor och barn var jämbördiga och fria hjälpte till att frigöra människor från maktstrukt­urer som religion, monarki och statsskick. Locke riktade i sina skrifter in sig på fysiska objekt och de mänskliga sinnena. Alla, trodde han, var födda med en själ, men tanken på

Gud och religion var inte inprogramm­erade i dem från födseln. Deras sinnen var ett oskrivet blad som skulle fyllas.

En annan viktig intellektu­ell, Voltaire, var en stark anhängare av Lockes tankar även om Locke var död sedan länge när fransmanne­n satte sin penna mot pappret. Lockes kritik påverkade också Thomas Jefferson som blev mycket viktig för bildandet av USA. Locke är ihågkommen för sina två största verk, An Essay Concerning Human Understand­ing och The Second Treatise of Government. Trots att han skrev saker som vissa såg som rebelliska var han ingen typisk anarkist. Han var en av de första som lade fram idéer om individen och samhället samt de etablerade maktstrukt­urernas legitimite­t. Hans koncept skulle överleva honom med råge och hans tankar om att ifrågasätt­a auktoritet­er och mänsklighe­tens syfte är viktiga än idag.

 ??  ?? John Lockes tankar om frihet och jämlikhet blev viktiga under den amerikansk­a revolution­en och för USA:s konstituti­on.
John Lockes tankar om frihet och jämlikhet blev viktiga under den amerikansk­a revolution­en och för USA:s konstituti­on.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden