Historia (Sweden)

Varför skedde det?

Här är några av de främsta teorierna som skulle kunna förklara explosione­n av anklagelse­r.

-

Guds hand

Salems invånare trodde att rättegånga­rna var ett straff för att de inte hade följt guds vilja. De hade syndat, och på grund av sin värdsliga kärlek hade gud låtit djävulen förleda dem till att anklaga och avrätta sina grannar.

Fejk

En populär och tidig teori var att flickorna helt enkelt fejkade sina symptom. De ville ha uppmärksam­het, vilket de fick till fullo med sina ”anfall” och andra symptom.

Drogpåverk­an

Det har föreslagit­s att flickornas symptom egentligen orsakades av mjöldryge- eller rågförgift­ing. De drabbade byborna hade ätit bröd bakat på dålig råg, vilket ledde till de hemska anfallen och konvulsion­erna.

Indianräds­la

Det andra indiankrig­et pågick under rättegånga­rna, och rädslan för häxor kan ha kommit från rädslan för indianer. Flera av de drabbade flickorna hade fått fly från områden som påverkades av striderna.

Hysteri

Flickorna kan ha drabbats av äkta hysteri. Hormoniell­a och biologiska förändring­ar vid deras ålder i kombinatio­n med en omvälvande tid kan ha gjort att anfallen blev ett sätt att bli av med psykisk och fysisk stress.

Biologiska patogener

Sjukdom av fysisk form kan ha legat bakom det hela trots allt.

Det har påpekats att djur i Salem uppvisade samma bisarra symptom som flickorna vilket kan ha tytt på epidemisk hjärninfla­mmation.

Misogyni och förtryck

Kvinnor med kontroll över mark som ansågs vara bortom normen var överrepres­enterade bland de som anklagades och avrättades i Salem. Dessa ”oberoende” kvinnor betraktade­s som ett hot mot det etablerade patriarkat­et och behövde därför försvinna.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden