Historia (Sweden)

En helig orsak till krig

-

Trots att de var starkt grundade i tron på Jesus Kristus och kristendom­ens omvårdande, goda sida bidrog den första och andra väckelsen till att lägga grunden för en blodig frihetskam­p.

Om människor tidigare känt sig begränsade av sin tro och hängivet följt sina mer kunniga religiösa ledares läror fick samhällsom­vandlingen och konflikter­na som följde med väckelsen många att inse att deras gudstro låg i deras egna händer, och inte tillhörde Engelska kyrkan, många mil bort på andra sidan Atlanten.

Medan flera religiösa sekter bröt sig loss från sina kyrkor och de anglikansk­a och puritanska grenarna genomgick en drastiskt minskad popularite­t började många känna att ett nytt, självständ­igt sätt att tänka och tro på behövdes. Att hänvisa till England och den långlivade tron på att det bara fanns en kyrka och en sanning gick inte längre hem hos församling­arna.

Stärkta av den här nyfunna religiösa glöden fångade tanken på självstyre, och därmed revolution, många inflytelse­rika personers fantasi. John Adams, USA:s andre president, angav den stora väckelsen som drivkraft till ett krig mot britterna som av vissa till och med kallades det presbyteri­anska upproret.

 ??  ?? Den amerikansk­a revolution­en var en blodig artonårig kamp för självständ­ighet, delvis inspirerad av den stora väckelsen.
Den amerikansk­a revolution­en var en blodig artonårig kamp för självständ­ighet, delvis inspirerad av den stora väckelsen.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden