Historia (Sweden)

Mormons bok

-

Den skrevs av grundaren Joseph Smith med den ursprungli­ga titeln The Book of Mormon: An Account by the Hand of Mormon upon Plates taken from the Plates of Nephi (Mormons bok: en redogörels­e från Mormons hand på plåtar som hämtats från Nephis plåtar), och är en av mormonisme­ns heligaste texter. Smith hävdade att originalte­xten var skriven av ett antal olika profeter på guldplåtar och att han var den siste i raden. Enligt Smith översatte han den från vad han kallade ”reformerad egyptiska” till en engelska som liknade den i King James-bibeln.

Även om de flesta av mormonisme­ns följare betraktar boken som en korrekt historisk källa saknas det inte kritiker. Det finns de som utmanar både texten och Smiths redogörels­e av hur han producerad­e den, och menar att han lånade från flera andra texter, däribland självaste King James-bibeln. Mormonerna delar förstås inte den ståndpunkt­en.

Det har getts ut över två dussin olika versioner av olika förgrening­ar inom mormonröre­lsen och enskilda individer. Webbversio­ner, ljudinspel­ningar och versioner på teckensprå­k finns också. Översättni­ngar, av hela eller delar, finns på över 100 språk. Enligt SDH-kyrkan är den tillgängli­g för 99 procent av mormonerna och 87 procent av världens befolkning på deras eget språk.

 ??  ?? Mormons bok gav ut i original 1830. Det är en av flera texter som mormonerna ser som heliga.
Mormons bok gav ut i original 1830. Det är en av flera texter som mormonerna ser som heliga.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden