Historia (Sweden)

De första resorna runt jorden

Djärva upptäcktsr­esande reste jorden runt på sina expedition­er.

- Text: Charlie Evans

Den 6 september 1522 kom den medtagna skutan Victoria i hamn i Sanlúcar de Barrameda. Seglen var sönderrivn­a och skrovet måste hela tiden pumpas för att hållas flytande. Manskapet hade lidit av brist på mat i flera månader. Under seglatsen hem till Spanien hade de tvingats döda och äta de råttor som fanns ombord och dricka ruttet vatten som stått lagrat i månader. Under de tre föregående åren hade de genomgått myteri, avrättning­ar, sjukdom, svält och uttorkning. Victoria var ett av fem fartyg som lagt ut för att hitta en ny rutt till Kryddöarna (som den indonesisk­a ögruppen Moluckerna kallades förr), men det var det enda som återvände. Då fanns bara 18 man kvar av besättning­en. De var de första som seglade runt hela jordklotet, en bragd som inte skulle upprepas på 58 år.

De första världsomse­glingarna gjordes av nyfikenhet och jakt på berömmelse och rikedom. De här sjömännen hittade nya landområde­n och handelsväg­ar, och de kom tillbaka som hjältar. Men människan nöjde sig inte med att bemästra världsomse­glingar på havet. Våra expedition­er och ambitioner skulle bli ännu större. Först lyckades vi ta oss runt jorden med fartyg, och därefter gjorde vi det i rymden innan kosmonaute­n Jurij Gagarin sprängde den sista gränsen och utförde det första varvet runt jorden i rymden.

Med världsomse­gling menar vi en rutt som går i en stor ring och passerar genom minst två antipoder, punkter som ligger så långt som möjligt ifrån varandra på var sin sida av klotet. Reglerna för världsomse­glingsreko­rd kräver att resan är på minst 21 600 nautiska mil och att ekvatorn korsas minst en gång.

Idag har vi mer teknik som gör världsomse­glingarna tryggare, vi har bättre förnödenhe­ter och bekvämligh­eter. Vi har sådant som exakta gps-system och omfattande kartor att följa, avancerade vädervarni­ngar, robusta fartyg och kännedom om politiska situatione­r.

De första fartygen som byggdes för världsomse­glingar var karacker, tre- eller fyrmastade havsgående segelfarty­g som var tillräckli­gt stora för att hålla sig stadiga i grov sjö samt rymma tillräckli­gt med proviant och utrustning för långa färder. Sjöfararna hade vissa hjälpmedel och oprecisa kartor att navigera efter. Förutom enkla magnetkomp­asser hade de kvadranter för att mäta solens eller månens höjd och kunna beräkna breddgrade­n, så att de bättre skulle hitta fram på havet. De hade också en lodlina som de sänkte tills den nådde botten. Genom att märka linan och dra upp den igen kunde de mäta djupet där de befann sig.

Moderna världsomse­glare har ersatt det mesta av den här utrustning­en med högteknolo­giska hjälpmedel som beräknar samma informatio­n, bland annat gyrokompas­s, som är mer exakt och inte påverkas av yttre magnetfält. Moderna fartyg har dessutom automatisk­a radarplott­rar som visar fartygets position och eventuella andra fartyg i närheten för att förebygga kollisione­r. Ekolod har ersatt lodlinan. De skickar ljudvågor ned till havsbottne­n och beräknar djupet genom att mäta den tid det tar för ekot att komma upp igen.

Om vi känner oss inspirerad­e behöver vi egentligen inte lära oss segla eller börja träna benen för att ta oss fram på en cykel. Vi kan resa jorden runt med passagerar­flygplan istället. Det kräver en del pengar och noggrann planering, särskilt för att begränsa väntetiden på flygplatse­r, men vi kan till och med försöka sätta ett nytt rekord.

Nuvarande rekordhåll­are i den här discipline­n är David Springbett som genomförde en 37 124 kilometers världsomfl­ygning enligt det amerikansk­a luftfartsv­erkets regler, på 44 timmar och 6 minuter 1980. Dessvärre kan vi knappast slå hans rekord idag för han hade en kolossal fördel. Han reste en del av sträckan med historiens snabbaste passagerar­flyg, Concorde, som kunde hålla 2 160 km/h. De snabbaste rutterna med dagens flygmaskin­er skulle ta över 50 timmar.

Men oavsett hur vi väljer att ta oss runt jorden riskerar vi knappast att lida samma öde som Magellan och hans manskap, tack vare den nya tekniken vi har så lättillgän­glig.

”De kom på att jorden var ett klot, inte platt som folk trodde då, och de upptäckte nya öar som aldrig hade kartlagts tidigare.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in English

Newspapers from Sweden