Historia (Sweden)

Grottkonst från istiden hittad under ”modernt” klotter

-

Arkeologer har länge misstänkt att de två grottorna Grottes d’Agneux i östra Frankrike kan innehålla konst som skapades av människor för tusentals år sedan. Forskarna hade starka misstankar om att konsten fanns där, men grottvägga­rna var så täckta av ”nyare klotter” från 1500- till 1800-talet att den urgamla konsten förmodlige­n har varit dold i hundratals år, rapportera­de representa­nter för universite­tet i Tübingen iTys klan diett press med del an de.

Forskare vid universite­tet och från Spanien använde skanningst­eknik för att se genom de färska klotterlag­ren, som främst bestod av namn och datum. Med hjälp av skanningen kunde de rekonstrue­ra förhistori­ska bilder av en häst och en hjort som fanns dolda under de nyare lagren. När figurerna kunnat avslöjas med hjälp av skanningen gjorde forskarna en rekonstruk­tion med elektronis­k bil dredi ge ring ste knik.Deanvän de sedan kol-14-metoden på kolrester i grottan för att åldersbest­ämma bilderna.

Kol-14 är en kolisotop som bryts ner över tid. Genom att undersöka hur mycket av isotopen som har brutits ner i ett föremål kan forskarna beräkna hur gammalt föremålet är. I det här fallet kom de fram till att konsten var 12 000 år gammal.

 ??  ?? Här syns konturerna av en förhistori­sk hjort eller ren från Agneux II-grottan i Rully i Saône-et-Loire i Frankrike.
Här syns konturerna av en förhistori­sk hjort eller ren från Agneux II-grottan i Rully i Saône-et-Loire i Frankrike.

Newspapers in English

Newspapers from Sweden